I jas baram @Голак Ако најдеш нешто те молам пиши овде јас се распрашував но незнам и јас кај да извадам
Дечки на 10 јули ми се јавија дека готово ми е државјанството и ми кажаа дека адреса на живеење ми е во Ќустендил. Ми кажаа дека по емаил ќе ме известат кога треба да одам да се сликам и да го земам пасошот.Од нашава амбасада треба таму да испратат. Колку месеци трае процесов и дали можам некако да го забрзам?
Јас чекам произход, а аплицирав накај 15 јануари.... дали е возможно да пратам негде на нет до кај е, или мора да одам во конзулатот нон-стоп? И дали има брзината на добивање државјанство зависно од колку се добри или недобри документите? Грубо сега колку време фаќа постапката?
Знаете нешто за тоа дека од декември ќе биде убрзана постапката за оние кои имаат татко/мајка/брат/сестра (членови на потесно семејство) со бугарско државјанство и дека за месец дена ќе ги викаат на интервју? Ме интересира колку е точна информацијата.
Денес ми се смени статусот во - По преписката Ви предстои да бъде извършен финален експертен преглед преди да бъде разгледана от Съвета по гражданство. Знае ли некој уште колку време до пасошот?
Кога беше на интервјуто Доналиа? Инаку, како што имам слушано од други, уште 2-3 месеци до пасош од финална.
Zdravo, Mojot soprug ima podneseno za bg drzavjanstvo vo mesec 12/2016 god. So dokumenti od prv bratuced preku majka.So posrednik bese. Vo DABC stoi odgovor deka baranjeto e odobreno, vo proces na izdavanje deka e. Ima li nekoj informacija do kade se stignati? Uste kolku ke ceka za toa dobivanje proishod. Vi blagodaram.
Pozz,"Преписката е разгледана от Съвета по гражданството. Извадена е за допълнителна проверка" Vaka e od Maj mesec,dali cekam,imal li uste nekoj so vakov status,posrednikot me uveruva deka e normalno i deka ne treba nikakvi dopolnitelni dokumenti da se podnesat?
Prijateli pred 7 meseci mi se smeni statusot vo finalna -По преписката Ви предстои да бъде извършен финален експертен преглед преди да бъде разгледана от Съвета по гражданство No seuste e taka jas celata procedura ja teram preku ambasadata vo Skopje.inaku so brojce od pocetok na 2014 godina dadeni mi se i dopolnitelni dukumenti, Nekoj velat deka sega ja zavrsuvaat 2013 godina so brojcinja moj bratucet go zema pasosot pred 3 meseci od 2013, dali e tocno? inaku pred da mu iskoci pasosot i na nego mu bese vaka statusot pa mu se smeni vo potpis od viceprezidenta pozz ako moze nekoj odgovor
Денес слушав на вести дека постапката за Бугарски пасош ќе се намали на 6 месеци, така да нема да има чекање како што беше досега по 2-3 години.
Mi izleze brojceto, kazete mi dali ima nesto sfo treba dopolnitelno da pravam, dokumenti i sl. ili samo cekam da se menuva statusot?
Сакам да ве прашам сите што бевте да вадите бигарски пасош: Навистина ве прашаа дали ја знаете ,,Аз сам Блгарче,, од Иван Вазов????
НЕ! Не ми се верува што измислуваат луѓево, се тоа да се додаде на интензитет на трагичноста за тоа како непатриотите заминаа во Бугари. Има 15тина прашања, што ќе те прашаат од нив, што не и толку! Примарно празници прашуваат, ни пееме, ни рецитираме, ни па сум чула некој што бил тоа да го прави.