Бугарски пасош добив 2015 година. Денес син ми беше на интервју во Бугарска амбасада во Скопје. Во времето кога јас поднесов почнаа да бараат дополнителни документи. Откако ќе се помине интервјуто уште колку време се чека и каква е понатамошната процедура ако е едниот родител Бугарски државјанин? Му рекле да дојде во август уѕа некакво бројче..мене тоа ми чудно ѕошто мене веднаш ми дадоа број..
Хмм ова е баш чудно преку татко а на дополнителна проверка. Ова значи дека совет не ти одобрува директно туку те испраќа дополнително да се провери и може да трае еден месец до неколку години. Обично преку татко не го проверуваат дополнително. Татко ти која година зеде пасош и со какво потекло?? И кој ти беше претходнио статус?
Бројчето е тоа што преку него електронски се проверува ќе му го дадат на лист со пин и уствари пд тогаш официјално е влезен во системоѕт. Би требало брзо да го земе штом и ти си по новио систем со потекло е сеа и многу зависи твоето потекло какво е. Со среќа, јас преку татко чекам веке година и 7 месеци.. А и јас преку битола бројчето го зедов 3 медеци по интервјуто, изгледа зависи каде поднесуваш
Имав стари документи од брат на дедо ми и од прадедо ми. Му рекле да оди во август по бројчето. Тоа значи повеќе од 4 месеци, Во секој случај благодарам за одговорот.
Јас бев декември на интервју,ми рекоа мај да се јавам,но јас се јавив во фебруари и бројчето ми беше излезено.Така да не е мерило со какви документи се поднесува,туку кога ја праќаат поштата дипломатска во Софија.Нека се јави во бугарска амбасада за два месеци ,и по телефон ќе му кажат дали му излегло бројчето или не.
Прво нема шанси за толку брзо да те разгледаат и да те стават на дополнителна ,од октомври 2017 на интервју за два месеци да си ставена на дополнителна нема шанси.Прво треба да си на задолжителен преглед,па финален па или одобрување и да чекаш потпис или дополнителна(што кај тебе нема шанси бидејќи си преку родител). Сигурно грешно проверуваш. Каде беше на интервју? Со кој број проверуваш?
Искрено не знам, преку татко не испраќаат на дополнителна, барем до сега. Слушам муабети дека ќе почнале да проверуваат и потекло на тој преку кој поднесуваш, е сега дали е точно и дали ти си таков случај не знам
Да честитам одобрено ти е гражданството Е сега уште да ми кажеш кога беше на интервју, каде и кој број си?
Во Софија бев, во една од кацелариите за интервјуа, а човекот што ме испрашуваше по одлично завршеното интервју ми рече да го очеквам пасошот од 6 до 9 месеци... То ми беше кажано од негова страна е сега колку ќе биди јас чекам. А бројчето е 715/2016
И јас сум исти случај како тебе преку татко па си чекам веќе година ипол на совет. Не се знае, сепак си на крај ти
Озбилно??? Те прашувам пошто го имам истиот статус, интервју септември 2017та... толку брзо? Тек го земав бројчето...
Да, тоа е за пофалба браво. Белки нема да развлечуваат со овој статус сега. Да ми кажеш кој ти беше претходниот статус?