Преку амбасада ќе чекаш дооолго време. Со посредник штом се чека отприлика 1 година, преку амбасада сигурно е повеќе. А,исти курац ти е...само што вака друг ти ги брка работите и нема нон-стоп да се влечкаш и да чекаш по ходници,кога имаш некој добро упатен во тие работи. А, во врска со темава дали сум за или против пасошиве. Да, во ред јас ќе ја сакам Македонија,ама дали Македонија ме сака мене? Кои врати ми ги има отворено Македонија? Што сум добила јас од Македонија? И кога единствено перспективата си ја гледаш надвор од овие граници,кога знаеш дека таму некаде можеш да бидеш некој и нешто со факултетот што си го завршил, а не(да не претерувам) во 70% од случаите дипломата од кој било факултет да ти користи како висока школа за продавачка во бутик,епа би извадила и бугарски пасош. Секој со своите амбиции. Кога не ми даваат леб дома, ќе барам кај комшијата, нема да умирам од глад од гордост.
Бев мноогу против Бугарските пасоши. И ги презирав луѓето кои ги вадеа. Но денес: јас со моето `македонско` во мене и моето его и гордост, завршив факултет овде, подолго време бев без работа, немав пари за гаќи да си купам, за влошки чекав пари од дома да ми дадат, а сега се вработив и црнчам за една плата. Тоа ми го нуди државава. А, тие мои другари кои зедоа пасоши денес работат низ Европа и `станаа` луѓе. Живеат и работат нормално. Создаваат, не живеат од ден за ден. Се снајдоа и успееа. Тие што земаат пасоши, го прават од МАКА, не од љубов. Го прават за да преживеат, за да успеат во животот, а во срцето си остануваат Македонци.
Јас сакам да извадам бугарски пасош, мака ми е веќе цело време да вадам визи, да трчам, исподадов пари ко луда само за апликации. Дали има некој посредник што е сигурен да ми препорача ве молам..
Со задоволство ќе извадам бугарски пасош.Ништо не сум добила од оваа држава.Заврши факултет работам продавачка.Извади партиска книшка немам врски за да ме наместат.Се нека иде у три пм 23 години имам, а со мојта плата не можам да се издржувам уште додека не сум со фамилија.А шо иднина ме чека тука ќе се омажам и после ќе трба јас и маж ми да си ја чукаме главата од ѕид и како да излеземе на крај со 20000 денари. Уште малку имам да завршам некои документи и јас и дечкоми ќе поднесеме конечно за бугарси пасош
ako nekoj ima interes za bugarski pasos neka mi pise na mail .Ke ve zapoznaam so covek so koj ke se dogovorite ke dojde ke ve zeme so avtomobil i ke ve odvede na mesta kade licno ke gi predadete dokumentite .toj ima sekretarka koja ke podgotvi dokumentacija ke zaverite na notar vo sofja i sami ke gi podnesete.
Abe samo edno da znaat ako makedonija ne im misli ubavo Bugarija sigurno ne im misli arno za niv e vazna pozadinata sto ja mislat
А кои поволности ги имам со овие нашиве пасоши??? Никои! Само да идеш низ Европа да се прошеташ и толку. Барем со бугарски пасош не си ограничен си временски престој, можеш да работиш без проблем. И да многу ми е криво што немам бугарски пасош, од патриотизам во оваа наша чудесна ама баш во права смисла чудесна, не се живее! Инаку дечко ми имаше поднесено уште во 2006 и дури сега му излезе ама сега мислам дека за пократко време излегуваат.
sega spored noviot zakon od maj 2010 site novo podneseni baranja mora da se razgledaat i da se dade odgovor za 12 meseci no vremeto se dvizi od 6 do 15 meseci ,a za postarite baranja ostanuva stariot zakon od 4-5 god.
novi vesti od bugarija.od 2012za sekoe podneseno baranje za drzavjanstvo-pasos ke treba da pokazes prestoj vo bg.od najmalku 3 meseci.Pa zatoa zainteresirani pobrzajte,samo da vi kazam sekoj den pon-sreda ima po 300 makedonci koi cekaat dapodnesat dokumenti
Јас си имам Блгарска жичка и тоа со педигре, ама некако ногата ни е на бегање преку барата па да не ми се соберат многу државјанства Може да се има две државјанства истовремено, така ли е? Дали може да ми кажете отприлика кои документи се потребни за поднесување за бугарско државјанство или каде да се информирам? Се поднесува во амбасадата во Скопје или во Софија директно?
во Софија,во Мк јас мислам и дека неможе сепак одиш на интервју каде кажуваш дека се осекаш ко Бугарин и твоите каде прво мораш да добиеш печат и извод па после следи пасош
Ај доста се рекламираш и како некој да те побара за посредник кога од старт лажеш. Еве ви линкче дека таков закон не постои http://www.aba.government.bg/?show=38&nid=1250 А во врска со темава да додадам. Знам јас дека сите вадат бугарски пасоши за подобар живот, но сте размислиле ли што ке биде кога Бугарија ке го укине двојното државјанство? Што ке бидете тогаш Бугари или Македонци? Како ке имате престој во Македонија а не сте државјанин на Р. Македонија?
Ве предупредувам сите да размислите кому му давате пари да ви посредува ,страшни преваранти има не верувајте на никој плус тоа се лични податоци кои ги давате,јас имав прилика да запознаам луѓе кои работат на штета на другите колку се само безобразни за среќа не заглавив но ви кажувам да не верувате ниту на оние кои овде и виртуелно нудат помош! Си има страна и таму ги пишува законите мене ми излезе за една година според новиот закон кој беше објавен посредував преку многу познат посредник ополномоштено лице и нема проблеми,отварајте си ги очите суров е овој свет некој печали на туѓа мака,го пишувам ова зошто читам многумина бараат да им се препорача некој
Не е работата да се изиграва патриотизам ,додека во Мк немаме никаква иднина.Кој кажал ако имаш бг пасош се откажуваш од македонско државјанство?Ако е толку гордост да си имаме само наши државјанства,зошто без бг пасош на нас не ни даваат работа во Европа ,а да не кажувам дека за луѓе не не рачунаат.Од патриотизам не се живее .И да,па не е тоа религија за да ги условувате продадени души кои имаат бг пасоши!!!
Јас немам бугарски пасош, ама имам пасош од друга земја. Имам две државјанства од кои едното е македонското, но македонски пасош немам извадено од 2001 наваму, и одбивам да извадам оти освен трошок за ништо не ми е, така да јас кога дојдам во Македонија престојувам како странски државјанин, со пријавување и одјавување престој на странски државјанин во полиција. Од друга страна, Бугарија нема да добие ништо ако го укине двојното државјанство, за да ги за*бе македонците кои земале бугарски пасоши, оти најверојатно има многу повеќе свои „родени„ бугари по светот со дупли државјанства од западни земји отколку македонци со бугарски пасоши, кои ќе ги изгуби како свои државјани доколку се реши на таков чекор.
Meне воопшто не ми е важно националното потекло. Сум се родила овде не по моја волја и не планирам ако ми се укаже шанса за многу подобар живот, јас да ја пропуштам зошто сум огромен патриот. Епа не ми се живее и не ми се гине за Македонија. Да беше добро и тука, никој немаше да помисли надвор да замине. Уствари добро е само ако имаш пари, бидејќи со пари можеш да купиш секаков вид услуга и да му пркосиш на кој било закон, купуваш дипломи,купуваш насмевки на шалтерските работнички или на медицинските сестри... А,за другите ако остане место.
Да, секако дека се согласувам. Јас немам бугарски пасош ама се надевам дека во иднина ќе го имам. Никој од убавина не си заминал од родната земја, сите заминале од мака. Кога се нема работа во државава а и да има платата е премногу ниска, што да правиме ?? Да чекаме да ни заврнат пари за да преживеме или на било каков начин ќе гледаме да се снајдеме во животот ? Нормално дека човек ќе тргне по различни патишта за да дојде до лебот. Убаво е да си ја сакаш татковината ама стомакот да ти е полн. Што ќе ми е мене да останам и да живеам во оваа држава кога работа не можам да си најдам... И каква корист има оваа држава од нас луѓето без работа ? Само сме вишок тука. Еден Македонец помалку или еден Бугарин повеќе не менува ништо во државата. Дали ќе заминеме или ќе останеме тука ништо не значи за државата. За тие што можат и без бугарски пасоши да се снајдат надвор браво! А тие кои не можат нека си извадат и нека си ја пробаат среќата
Прифатливо ми е преселување во странство заради подобри услови за живот (во кој последно време се сомневам) и не ми е чин на предавство. Али и те како сум против бугарско државјанство. Еднакво со продавање душа ми е.
Неможам да ви се изначудам.. вистина e дека неможиш да просперираш во нашата мала државичка ама па така e заради нас.Никој не дошол од страна и не ни ја заебал државата. Бугарскиот пасош..уствари и било каков друг ми е СЕР*ЊЕ по државата и по сите "будали" на кој сега им креваме споменици а порано животот го давале да ја доведат татковината во некаков ред. ЗАКЛУЧОК..сите се патриоти,сите објавуват слики на фејсбук и пишат статуси само кога Перо или МекКејлеб ќе дадат кош.Сите знајме колку е животот тежок во денешно време..ама не е ни решение да се тргне по полесниот пат.И не се лутете ко ќе ви речат дека сте продадени души кога сте.За пари прегазувате не само преку вашата туку и преку гордоста на вашите предци.Размислете..