Vo dekemvri 2017 godina dadov intervju vo Sofija. Na veb-sajtot reče Преписката се намира в процедура по задължително съгласуване od 8 meseci status ne e promenet...koga dekretot može da dojde
Молбата ви е разгледана от Съвета по гражданство с положително становище Предстои издаването на указ на Вицепрезидента на Р България kolku vreme se ceka na ovoj status ??
vaka sega da prasam.. koga podnesov dokumenti bev slobodna. sega drugiot mesec planirame da se registrirame so deckoto.. dali nekoj ima takvo iskustvo ii sto dq napravam za pasosot da mi bidi na novoto prezime.. inqce so pasosot cekam da se potpisi ukaz..pa dq se informiram ako nekoj znaj ? ili bil vo mojata situacija ?
Jas Proishodot go zedov so mominskoto prezime, pa posle samata mnogu si ja odloziv rabotata i za toa vreme se omaziv i go smeniv prezimeto. Koga bev na intervju, so site dokumenti mi ja pobaraa i vencanicata, ama original (morav da napravam kopija zaverena na notar), si plativ nekoi 15 evra plus, i eve sega uste cekam potpis od viceto Ti najverojatno koga ke odis po ukazot, togas ke treba da ja prilozis vencanicata
Posle ova ako ne te odbie viceto ke te vratat pak za potpiz za ukaz i ke ti potpise viceto. Jas bev na proverka 2 meseci. Vcera mi se smeni