ItsMe можи да ми кажиш колку документи и кои документи треба да се преведат и каде потоа треба да се достават? И како понатаму течи процедурата? И колку време трае? Јас преку родител ќе вадам бг пасош..
ova e nekoja smetka na koja sto bi trebalo da uplatam 50 leva? BNBG BGSD, IBAN: BG09 BNBG 9661 3000 1737 01 i koj e dokumentot sto bi trebalo da go odnesam pokraj slikite? i gledam pisuva adresa treba da se navede- koja ?
Здраво на сите, може ли да ми објасни некој колку пати се оди за Бугарија и поради кои причини? (Документи, плаќање или интервјуинтервју)
Јас зборував на бугарски зошто го знам јазикот но не е задолжително т.е никој не ти бара да го знаеш јазикот.Има луѓе што одат со преведувачи.Со среќа!
Значи ти треба: 1.Молба со слика - треба да биде пополнета на бугарски јазик; 2.Произход; 3.Извод твој преведен на бг.јазик. 4.Документ за неосудуваност ( треба да биде посочено дека е наменето за придобивање на бг. државјанство) и тој треба да биде преведен; 5. Медицински документ ( лекарско уверение) - преведен; 6.Декларација - пополнета на бугарски јазик; 7.Автобиографија; 8. Актуална слика (мал формат); 9.Фотокопија на пасош. 10. Белешка за платена државна такса ( мислам дека беше околу 30лв. по сметка на Министерството на правосудие : БНБ – ЦУ, IBAN - BG09 BNBG 9661 3000 1737 01, BIC: BNBG BGSD. ( за секој случај носи си и фотокопија от бг. пасош на родителот преку кој ќе аплицираш). Молба со сите останати документи ги носиш лично во Министерството на правосудие , отдел "Българско гражданство" ( ул. „Аксаков” № 5 од 9.00 до 12.30 ч. и од 13.30 ч. до 17.30 ч. ) и тогаш ќе ти закажат за интервју и ти даваат лист со бројче и пин за онлајн проверка.(Ја чекав 1 год. и 1 месец до интервјуто).После интервјуто си проверуваш во сајтот до каде ти е процедурата. Се чека од 1 год - 2 год.максимално ако сите документи ти се во ред. Со среќа!
Да, на таа сметка треба да уплатиш 50 лв. Покрај сликите ти треба и документ за самоличост - Пасош. После ќе ти дадат удостоверение ( Државјанството).Со државјанството треба да регистрираш адреса во Бугарија ( таа адреса ќе ти стои во пасош и лична карта) но ако живееш надвор од Р.Бугарија, немаш живеалиште во Р.Бугариja и те нема регистрирано во регистарот за населението пишува дека можеш да наведеш служебната адреса во гр.Софија , област "Средец".
Се оди неколку пати.Прво по произход, после да поднесеш документи со молба, па на интервју..и потоа от кога ќе ти излезе државјанството уште 2/3 пати.
Молбата ви е разгледана от Съвета по гражданство с положително становище Предстои издаването на указ на Вицепрезидента на Р България Ова ми е новиот статус, што значи и кпга да пчекувам следен?
Zdravo Zdravo Ako moze da mi kazes do kade ti e postapkata ima li nesto smeneto od 19.julikoga si imala status pozitivno stanoviste,me interesira bidejki mene mi e statusot polozitelno stanoviste se ceka ukaz od viceprezidentot od 15.septemvri. Pozdrav
Dali ima nekoj dobieno potpis od viceto bez da go ima statusot "proverka od viceprezidentot" znaci od polozitelno stanoviste pravo potpis od viceprezidentot
Кога ке го добиеш државјанството се оди за да се пријавиш за сликањето и одкако ке ти биди потврдено одиш да пријавиш адреса/улица на живеење одкако вечерта ке ја преспиеш а утредента го земаш матичниот број и одиш на сликање..Пасошот можи да ти биди донесен преку човек што го знајш или преку агенција која прави неделни/секојдневни тури или лично да го подигниш
na intervju bev na 02 avgust 2016 god,a od 15septemvri 2018 imam status "Молбата ви е разгледана от Съвета по гражданство с положително становище Предстои издаването на указ на Вицепрезидента на Р България "