Здраво на сите, гледам од форумов дека имате доста знаење на оваа тема па ми треба ваша помош и совет. Имам поднесено за бг пасош, интервјуто ќе биде средина на март 2019 а пасошот би требало да биде готов август 2019 (нова брза постапка). Бидејќи не ми се чека до тогаш (веќе имам најдено работа во една ЕУ земја), сакам да поднесам за привремена лична карта. Прашањето ми е: Дали ќе можам да патувам со неа?
Prvo brza postapka za pasos nemash, osven koga ke iskoci drzavjanstvoto, toj sho ti kzhal toa te izlazhal, a privremena licna karta kosta 600/700 evra i vazi samo za prestoj za rabota ne, prestojot ti e 6meseca i tolku ne vazi vekw licnata karta
И со наши документи можеш да патуваш во ЕУ,освен во Англија каде што неважат ниту нашите а ниту таа привремена карта за престој.
Мејлот е доволен каде што пишува дека резервацијата му е потврдена,само утреба да го испринта. Во ворд или пдф не добива никаков документ.
Кај и да е треба или да ти потпишат или сега ги ставаат повторно на проверка од Вицепрезидентот,па се чека уште некој еден до два месеци.
И конечно ги добив од Битола и ми кажаа бројчето ми било излезено но не ми го кажаа по телефон ..дали може некој освен мене да го земе или морам лично да одам не прашав .. секое искуство од оние што биле преку амбасадата од Битола е добредојдено ви благодарам позз П.с на интервју бев јули 2018 со документи од татко и брат
Zdravo kolku vreme cekase za potpis koga ti go potpisaa.so kakvi dokumenti si.pozdrav so sreka da si go koristis.
So dokumenti od dedo i baba,soprugot bese so dokumenti od prv bratuced nego go odbija pa sega pak bese na intervju ama so dok od dedo.
Сопругата не може да земе врз основа на мажот бидејќи не се во крвно сродство.Единствено може ако живееш непречено во БГ 5 години ти тогаш да ти дадат.Најубаво ќе ти биде и ти да ја почнеш процедурата самостојно со стари документ ако имаш,или ако немаш тогаш преку прадедо роден пред 1920 во некое од нашиве села што имале во тој период 100% бугарско население.Тоа ќе прашаш во БККС во Струмица или ангажирај некој посредник ако неможеш сама. Децата пооснов на родител би требало побрзо да добијат.
Неможеш во ист ден да се сликаш за пасош.Кога ќе го земеш указот ќе појдеш во општина Средец да поднесеш за адреса и за матичен број.Тоа отприлика за една недела излегува,а може и за ден ипол но се плаќа повеќе,ќе си прашаш таму.Откако ќе го земеш ЕГН и адресата ,тогаш можеш сабајлето да се сликаш а за поручек да си ги земеш личната карта и пасошот,само се плаќа околу 100-150е незнам точно.