Dosega site sto bile na intervju negde od dekemvri 2016 god pa se do cela 2017 god. a bea so potvrdi od bugarski klub pominuvaa polozitelno vie ste prvite primeri so potvrda ot bug.klub sto gi redat na dopolnitelna a imase I eden sto e direktno odbien isto taka so potvrda,celava rabota pocnuva da zalicuva na toa koga site od 2015 I 2016 so red gi redea na dopolnitelna,bugarive pocnaa pak da ja menuvaat politikata na loso
Tie shto se od pocetok so potvrda od BKKS, a ja nemaat dadeno vo Ministerstvo za pravosudie original potvrdata, ne zboram za vo DABC, tie gi stavaat na dopolnitelna i ke treba da odnesat original potvrda.
Kazi mi so kakva potvrda bese, od koj klub, dali bese so statistika za pradedo roden pred 1920 so selo so 100% bugarsko naselenie? Dali ja dade original zaedno so izvodi i umrenici so koj shto se dokazuva tvojata povrzanost so predokot?
Јас имам буг пасош и татко ми имаше. Имам и државјанство. Сега сакам да вадам на син ми. Тој има 1 годинка. Мене татко ми ми го извади така да незнам како оди постапката. Може некоја да ми пише?
Ако можи мала помош, ќе ми значи многу. Имам лична карта од пра дедоми бугарска но неговиот син(дедоми) имаат различно презиме,како да докажам дека се татко и син. Од амбасада ми рекоја преку општина но од општина ми велат не можи.???
@Joleto, ќе докажеш дека се татко и син со тоа што ќе извадиш од матично извод на родени и за двајцата, па така во графата на родители на син му (претпоставувам за татко ти, или чичко ти се работи) ќе стои дека дедо ти му е родител. А, што воопшто си барал во општина и зошто си се објаснувал со нив?
Isto mozes i vo maticno,se bara uverenie kooga e izvrsena promena na prezime. A ako nemoze ni toa,togas obidi se so dvajca svedoci na notar da dadat izjava deka tie lica se tatko i sin.Znaat na notar,samo gledaj da bdat od isto mesto kaj shto ziveel dedo ti,i da bile polnoletni barem koga toj pocinal.
@Joleto, оф, леле... сега читам дека всушност за прадедо ти се работи. Е, па исто, тогаш за сите ќе извадиш ко погоре што пишав, само за прадедо ти извод на умрени.
Незнам дали сакаш преку амбасада или преку Софија дирекно. За синот не треба происход туку треба смо копија од твојот пасош или лична карта. А ако и сопругата има,и ако шдетето е родено после вашите бугарски државјанства ,тогаш се оди во МВР или во општина во Бугарија и се пријавува таму детето,се зима ЕГН и потоа за многу бргу се зима државјанство. А ако само едниот родител има БГ државјанство,тогаш најубаво е да почекаш после 15 јануари ,бидејќи електронски се закажува за подавање на документи во Софија,и тогаш во ист ден ќе ти направат интервју. А преку амбасада многу повеќе ќе чекаш за термин. Мој совет е најубаво да појдеш до Софија до општина и таму да прашаш како е најдобро и најбрзо да се стекне детето со државјанство бидејќи е 1 годинка,можеби имаат друга процедура.Или пиши на емаил на општината па види ако не ти одговорат тогаш појди.
Ако е македонски државјанин претпоставувам и тука има таков документ, не знам, не сум стручна. А, кој ти е посредник за вадењето бугарски, да го прашаш него за поточно?
Nemozi da se kazi deka mi e posreduvac no mi veli ke mi zavrsi rabota samo za proishodot za 1 meaec...Inace od Bitola e.
Здраво, ако некој знае да ми каже, имам бугарски пасош но на моминско презиме, Мк на ново презиме ми е. Бугарскиот ми бажи уште, е сега планираме преселба во Шведска, па дали ке имам проблем што бг ми е на моминско, проблем мислам за дозвола за престој за фамилијата (нели различни презимиња)...ако некој имал слично искуство да ми каже. Однапред благодарам!
Ке одам деновиве во амбасада Битола ќе носам изводи и личната карта бугарска од прадедоми.Што друго бараат кога ке ги поднесувам???