Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бугарски пасоши

Дискусија во 'Политика и настани' започната од aNy-to, 21 јули 2010.

1. BiBoxx

BiBoxx Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2018
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    2
    Да прашам при правењето медицински/здравствен тест што се се проверува? Односно одма се вади или прават и анализа на крв па се чека ден-два за потврдата? Чисто да знам коа ќе идам во Скопје оти ќе бидам ограничен со време па да имам претстава.

2. Selekt

Selekt Нов член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Koj moze da zeme Bugarski pasos po osnov clen na semejstvo?.
    Blagodaram

3. boki2012

boki2012 Активен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2019
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Sakam da ve prasam nesto Образувана преписка N***/*****/18.10.2018 г. Преписката се намира в процедура по задължително съгласуване. Sto znaci ova i za kolku vreme bi dobil pasos i dali bi dobil. :D

4. Joleto

Joleto Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2018
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    1
    Dali dokumentite sto se podnesuvaat vo ambasada gi vrakjaat nazat,potocno dali ke mi ja vratat licnata karta od pradedomi bugarska??

На Височка му/ѝ се допаѓа ова.
  5. TheV

TheV Активен член

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    1
    Intervju juni,2017 ... ushte istiot status potpis od vice... nekoe novo info? Znam lugje koi 2018 bea na intervju pa go imaat istiot status so mene... postoi shansa da ne odje*e vice?

6. diksi77

diksi77 Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Zdravo me interesira sakam da podnesam za bg drzavjanstvo preku tatko mi so e potrebno da odnesam vo ambasada kako odat procedurite

7. ivan1234

ivan1234 Нов член

Се зачлени на:
    15 јануари 2019
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    N:1218 broj sum, dali ova ima nekakva vrska so toa deka stom si pomal broj pobrgu izleguva ? zatoa sto bevme so mojo drugar zaedno na intervju a nego mu pisuva N:5700

8. Bärchen

Bärchen Нов член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Sofija ili vo konzulat bevte na intervju?

9. ivan1234

ivan1234 Нов член

Се зачлени на:
    15 јануари 2019
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Sofija, imam poteklo od majka mi

10. Krstic

Krstic Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2016
    Пораки:
    276
    Допаѓања:
    115
    Ке поднесеш копија од лична карта и пасош од татко ти,извод твој извод на татко ти,преведени кај овластен преведувач од бугарска амбасада(има еден до самата амбасада).Они ќе ти ги спремат документите ќе ти напраат молба е сега единствен проблем е што се чека многу за термин,една година може и повеќе.Прашај некој да не ги знае тие што закажуваат термини,тие се посебна агенција кај раде кончар се негде,има на страната на бугарска амбасада број нивни за закажување.Можеш и преведувачот да го праша....Ако не најдеш некој за термин можеби побрзо ќе закажеш за во Софија.Откако ќе ги дадеш документите и ќе се спроведе интервјуто(во ист ден се прави ),се чека најмалку 10 до 12 м за промена на првиот статус-од образувана преписка до финален експертен преглед-тоа е најдолгото чекање во постапката.Потоа за месец до два (како што оди постапкава во моментот,што незначи дека и во иднина ќе биде така,може и помалку да се чека како што зборат....)те ставаат на положително и чекаш потпис од Вицепрезидентот некои 4-6 месеци.

На diksi77 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Krstic

Krstic Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2016
    Пораки:
    276
    Допаѓања:
    115
    После октомври 2019 очекувај промена во финален експертен преглед.После тоа побргу ќе се менуваат статусите,а овој статус кој што го имаш е почетен и најмногу се чека бидејќи за тоа време се прават сите проверки за кандидатот.

На darko-te и boki2012 им се допаѓа ова.
  12. Krstic

Krstic Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2016
    Пораки:
    276
    Допаѓања:
    115
    Ова е за оние кои треба да резервираат термин за подавање на документи и интервју дирекно во
    Софија,сега за многу брзо се закажува,нема чекање како порано година дена до интервју!!
    Како што можев да проверам има слободни термини веќе од 21.01.2019 што е за пофалба.
    Значи не чекајте преку амбасада,туку дирекно закажете си термин за интервју и подавање документи во Софија,за оние кои се преку родител и за оние кои веќе имаат извадено происход.

Кандидатите за промяна на гражданството резервират само по електронен път дата и час за подаване на молби и провеждане на интервю в дирекция „Българско гражданство“ от втори януари т.г.
    Новият ред за регистрация на молбите на придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство, регламентиран с влезлите в сила промени на Наредба № 1 от 1999 г. за прилагане на глава пета от Закона за българското гражданство, цели намаляване на административната тежест за гражданите и превенция срещу опити за злоупотреби.
    Чрез автоматизираната информационна система на Министерството на правосъдието /http://publicbg.mjs.bg/BgSubmissionDoc/ всеки кандидат може да избере подходяща дата и час за подаване на своите документи, без да се налага да чака на опашка.
    В деня на подаване на молбата, ако се установи, че са представени всички необходими документи, се провежда и интервюто с кандидатите. Така се преодолява старата практика за отлагане на интервюто и насрочване на нова дата, на която кандидатите отново да се явят за неговото провеждане, което необосновано удължаваше процедурата с почти година.
    След провеждането на интервюто, в 14-дневен срок се извършва експертен преглед за съответствието на представените документи с нормативните изисквания и при констатирани несъответствия на молителя, се предоставя двумесечен срок за отстраняването им чрез публикуване на съобщение за това в автоматизираната информационна система. При неотстраняване на несъответствията в определения срок, производството се прекратява със заповед на министъра на правосъдието.
    За кандидатите отпадат и част от административни тежести, като не се налага да представят удостоверение от МВР за разрешено постоянно или дългосрочно пребиваване в България, документ, удостоверяващ внасянето на задължителните осигурителни вноски и наличието или липсата на задължения, удостоверение за сключен граждански брак, когато бракът е сключен от български гражданин на територията на България.
    За всички тези обстоятелства служителите от дирекция „Българско гражданство“ извършват служебна справка в Националната база данни на „Население“ и междурегистровия обмен (RegiX).
    Неприключилите до 1 януари 2019г. производства по придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство се довършват при досегашните условия и ред.

На Височка и Ygritte им се допаѓа ова.
  13. T.S.

T.S. Нов член

Се зачлени на:
    16 јануари 2019
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    На страната за дирекция на Българско гражданство, откога ќе го внесам мојот пин излегува ваков одговор

По преписката ви претстои да бъде извършен финален експертен преглед преди до бъде разгледана от Съвета по гражданство.

Дали некој имал ист ваков случај, што значи и за колку време би била готова процедурата?

14. Bärchen

Bärchen Нов член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Prv status e: Образувана преписка N:25../2015/29.08.2015 primer
    Vtor Prepiskata se namira vo zadolzitelna procedura......
    (dopolnitelna proverka) mozno e da ima izmegu
    Tret
    :По преписката Ви предстои да бъде извършен финален експертен преглед преди да бъде разгледана от Съвета по гражданство.
    Cetvrt:Молбата ви е разгледана от Съвета по гражданство с положително становище Предстои издаването на указ на Вицепрезидента на Р България
    (dopolnitelna proverka od viceto)
    Potpisan ukaz ili otkaz kako posledno

На T.S. му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Gligor1234

Gligor1234 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2017
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    Zdravo podledniot status si ili pozitivno ili negativno sto dokumenti si i kolku vreme bese na polozitelno.

16. Krstic

Krstic Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2016
    Пораки:
    276
    Допаѓања:
    115
    Кога беше на интервју и каде, и со какви документи си?
    Кога ти се смени во финална?
    Па како што е сега за месец до два ќе ти се смени во положително, а после ќе чекаш потпис уште 4 до 6 м.

Последна измена: 16 јануари 2019
  17. donnalia

donnalia Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    660
    Допаѓања:
    212

Еве сум пак
    Преписката е разгледана от Съвета по гражданството. Извадена е за допълнителна проверка, за да представите документ, удостоверяващ наличието на възходящ българин, съгласно изискването на § 2, т. 1 от Допълнителните разпоредби на Закона за българското гражданство. , в срок до 09.03.2018
    вчера ми се смени статусот во
    По преписката Ви предстои да бъде извършен финален експертен преглед преди да бъде разгледана от Съвета по гражданство.

За понатаму ќе чекаме уште.

На МК 1 и Krstic им се допаѓа ова.
  18. Joleto

Joleto Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2018
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    1
    Podadov dokumenti za bg pasos vo ambasada so licna karta od pradedomi mi rekoja za 5 meseci da se javam za proishod....dali to znaci deka ke mi dadat proishod ili??? Inace gi podadov dokumentite pred edna nedela nekade.

19. Krstic

Krstic Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2016
    Пораки:
    276
    Допаѓања:
    115
    Mislam deka nema za toj period da ti izleze proishodot, tuku deka ke ti go dadat brojot za proverka.

20. T.S.

T.S. Нов член

Се зачлени на:
    16 јануари 2019
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Крстич на интервју бев 2016 документи имав венчаница од дедоми и извод на таткоми