Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бугарски пасоши

Дискусија во 'Политика и настани' започната од aNy-to, 21 јули 2010.

1. visit

visit Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    7
    Да ама доколку си бугарски државјанин, а доколку не си ке чекаш една година да добиеш прво државјанство а за тоа се чека 13-14 месеци..

2. Unica

Unica Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2010
    Пораки:
    536
    Допаѓања:
    603
    Моите имаат бугарски пасош веќе 10 години, а јас и брат ми 9. Татко ми бил сезонец на времето во Швајцарија, но еве швајцарциве решиле сите југословени да ги пратат дома и така и тој заврши во Македонија. Не беше навикнат да преживее со плата како нашите дома и така отвори такси. Не одеше ни тоа и зема извади бугарски пасоши на цела фамилија. Работеше без документи во Швајцарија 8 години додека ние си бевме дома. Целата борба ни беше да добиеме повторно документи овде пошто како мали живеевме овде и имавме каде каде поубав живот. Имаше многу маки и многу нервози, што ли не претргавме ама еве веќе втора година сме овде со документи, јас и брат ми си ги фаќаме патиштата се запишуваме на убави школи кои отвараат убава иднина, мајка ми и татко ми се и двајцата вработени, татко ми зема голема плата, мајка ми средна. Убаво ни е, заедно сме и морам да кажам дека се сеќавам кога ги вадеа бугарските пасоши им се плачеше, ама знаеа дека само тој беше излезот. На моменти кога бев помала и мене ми беше криво што го имав, ама сега кога гледам какви врати ми отвори и дека ми помогн да си го остварам најголемиот сон и да имаме мирен и сосема удобен живот, мило ми е што го имам.
    Како што гледам кај нас ситуацијата не оди воопшто на добро, дипломиран кадар си седи дома, стари изнемоштени немаат пари јадни лекови да си купат и што ли уште не, жал ми е да кажам ама се радувам дека и мене не ме чека истото. Звучи малку себично ама тоа е.

На fast_and_curious, Тина Џо и HurremSultan им се допаѓа ова.
  3. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Па само како бугарски државјанин и можеш да добиеш пасош. Прашањето беше колку се чека за пасош, не за државјанство.

Освен ако не се збуниле, наместо државјанство, пасош да напишале. За пасош се чека до 30 дена, односно 3 дена по забрзана постапка, а експресна 8 часа. Инаку да, за државјанство(тнр.гражданство) се чека година дена.

http://www.youtube.com/watch?v=oj2ibkfRpuU

На georgnicos му/ѝ се допаѓа ова.
  4. georgnicos

georgnicos Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    14
    Abe lugje, ne tresete gluposti, da, tocno e toa. Taka e, ama ako si drzavjanin na R.Bugarija. toa sto se ceka e: udostoverenie za blgarski proizhod ( uverenie za bugarsko poteklo) 45 dena od agencija za blgarite v cuzbuna,ke pisam web podolu, da proveram prvo tocno kaja bese stranata. potoa zakazuvas za na intervju, i toa se vrvi lesno, bez problemi, no zakazuvaat haoticno, moze da ti zakazat za den dva, mozi po mesec, mozi i po 5 meseci. E potoa odis na toa intervju i od toj moment ce cekas do godina dena, treba da se proiznesat dali ke ti dadat drzavjanstvo ili ne. A obicno nema problemi, davaat, samo cekanjeto, toa e toa. E otakako. ce go zemis dokumentot za drzavjanstvo ne sum mnogu siguren zs seuste nemam dottuka stasano, treba da ti dodela maticen broj, i duri potoa, vejke si bugarski drzavjanin i zemas pasos, licna karta ili se sto ti treba za vreme sto e potrebno kolku i za,sekoj gragjanin na bugarija. Znaci cekanjeto e za drzavjanstvoto, a ne za dokumentite kako pasos ili licna karta ili izvod i slicno. A ti si procitala normalna procedura no za bugarskite gragjani. Hehe

5. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Па нема и не постои друга „ненормална„ процедура. ;)

Прашањето беше:
    Ти на тоа претходно даде одговор:
    Јас дадов доказ дека не е така:

линк:
    http://www.mvr.bg/Guide/taksi_tarifa4.htm

Не сме слушнале досега некој легално да извади бугарски, грчки, македонски или било каков друг пасош а претходно да не станал државјанин на соодветната држава и да ги добил соодветните документи(матични броеви и тн.). Сите ваделе пасоши дури откако ги средиле и добиле сите тие работи.

На HurremSultan му/ѝ се допаѓа ова.
  6. georgnicos

georgnicos Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    14
    Pa normalno.

7. georgnicos

georgnicos Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    14
    Ova e veb sajtot na agencijata na blgarite v cuzbina,
    http://www.aba.government.bg/
    Kaj sto se vadi udostoverenie za blgarski proizhod, ama preporacuvam sekoj sto saka da pokreni postapka, ve sovetuvam da si najdite od lujdzeno sto brkaat rabota za pari, veruvajte, tie se dobro upateni, znaat se sto treba i mnogu ke si zastedite na nervi i pari sko odite preku niv. Ne ocekuvajte deka e se nabrzina i tku, ima guzvi, ima cekanje, nekogas ne se zavrsuva istiot den pa treba da se ostane uste eden, i taka, znaci ima gnjavazi no ne e strasno ne se plasete. Isto cekanje kako.kaj.nas po salteri, no sega odi pobrzo i cekanjeto gledam e mnogu namaleno i se zavrsuva rabota istiot den., i jas prvo mislev samostojno, no arno sto netrgnav taka, vidov deka ke napravev milion greski i propusti, koi ke me kostaja i pari i nervi. Sevkupno celata procedura znaci do kraj preku covek kosta okolu 500 do 550 evra po lice. Okolu 350 zemaat lugjevo sto gi brkaat rabotite i posle imas ot ko ce go dobijas drzavjanstvoto plajcanja okolu 105 evra i uste edno omolu 70 evra, i sitno tamu za pasosot, licna karta ako vadis, ova, ona i tolku.

8. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    10.954
    Според мене, вадењето на бугарски, италијански, американски и било каков друг пасош е баш исто. Тоа ти е само документ кој ти отвара повеќе можности и врати во животот, документ кој не те ограничува со време и простор.

Мене само едно нешто не ми е јасно : зошто македонците во Македонија постојано го повторуваат изразот дека македонците во странство се правеле големи патриоти(во негативна смисла) , па ме интересира на кој начин се прават патриоти и зошто владее таквото мислење ???

Секој пејач македонец кога ке дојде во Австралија на турнеја заработува пари баш од македонците, а напиве за респект кон македонецов и македонскиот јазик идат на тие турнеи и се забавуваат, нема ништо лошо во тоа. И било каде во светот кога се собираат наши за некој празник во некоја наша црква некаде во странство , тоа го прават заради респект кон напите обичаи и традиција.

Затоа стварно не можам да ги сфатам македонците во Македонија зошто толку ги мразат на некој начин нашите иселеници.

9. georgnicos

georgnicos Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    14
    Zatoa sto ne go osetile cuvstvoto na sloboda, da mozes da izberes kade sto sakas da zivees i da rabotis, tuku moraat da bidat sledbenici na nekoj politicar ili politicka partija, moraat da bidat privrzani i obvrzani kon nesto, da cuvstvuvaat deka pripajgaat nekade. Toa e problemot. Jas nesakam da pripajgam na edno mesto ili drzava, setam niz evropa i gledam razlicni razmisluvanja, gledista, se druzam so luge, vo Malta duri i tri cetiri pati mi ponudija za da se vrabotam i da ziveam i rabotam tamu, covece toa me impresionira, vo makedonija ne mi se slucilo vo 20 godini. I do kaj sto rabotev nikogas ne se zadovolni samo za da te kazni, da ne ti isplati celosna plata ne za drugo. No mene celta mi e Avstralija. I ako ne mi se dopadne na primer, ... Sakam da prodolzam natamu, a ne da se vrzam slepo za zemja koja voopsto ne ja interesira da go podobri zivotniot standard kaj lugjeto koi ziveat vo nea.

На LyckliG и HurremSultan им се допаѓа ова.
  10. SarahTayMomsen

SarahTayMomsen Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    650
    Убаво е да се има бугарски пасош. Јас немам а и не ми е потребен. Си имам македонски.

11. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    i amerikanski pasos da imam jas pak ke si bidam makedonka..
    3lista hartija ne mozhat da te smenat tebe
    no mozhat mnoguuuu da ti go smenat zhivotot (vo pozitivna smisla) ako se snajdesh nekade da najdes dobra rabota vo stranstvo

12. LeonaS

LeonaS Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2011
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    24
    napolno se soglsuvam so tebe
    Lajk :P

На Unique.chick му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    уште нешто сакав да кажам можеби имам само 18 години али знам некои работи
    значи моите имаат и двајцата државна работа живеат убаво и јас додека бев со нив ништо не ми фалеше
    но сега бидејки се омажив.. маж ми зема 300 евра преку сила плата.. 200 евра плакам кирија кредит и сметки и што сака некој да ми каже дека со 100 евра ке преживеам.. и плус за некој месец и со дете
    и што цел живот јас тоа дете ке го влечам по кирии натаму наваму, и никад нема да имам свој дом
    ... муабетот ми беше дека некој има услови па не му треба ни пасош ни ништо си ужива ама некој нема не сме сите родени со златна лажичка во уста....
    и нека ми каже некој ако со македонска плата купил куќа или стан и си го средил стамбеното прашање..
    никој не извадил бугарски пасош од што сакал туку од што МОРАЛ секој се надева на подобро утре :)

На Nine25 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Nevermore

Nevermore Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    1.991
    Убаво е да се има ?? Да потпишеш дека 10 генерации пред тебе и твоите предци биле Бугари, да потпишеш дека се чувствуваш како Бугарин и да испееш македонски песнички на бугарски ??? И што има тука убаво :@ |(

15. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Не сите потпишуваат! Некои едноставо навистина имаат еден или двајцата родители кои биле родени во Бугарија како бугарски државјани. Исто како кога некој би се родил во Бугарија или Австралија од родител со македонско државјанство, тогаш автоматски и тој би имал право да бара македонско државјанство покрај на пр. американското(американците даваат врз основа на тоа каде си роден а не врз основа на родители).

16. rozy

rozy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    121
    нема ништо лошо на тоа да имаш двојно државјанство јас например за неколку години ке добијам и словенско па знам јас дека секогаш ке сум горда македонка тоа е само нешто напишано на лист и ништо повеќе оваа словенско државјансто мене само ке ми го олесни животот овде и ништо повеќе...

17. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Еве како изгледа инаку буагрскиот пасош денес:

Има некој слика како изгледал за време на комунизмот околу 1990?

18. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    „Капитал„ од 21. јуни 2012

Отсега за бугарско државјанство ќе треба испит по бугарски јазик

Бугарија со измените на законот за државјанство, отсега воведува полагањето на испит за познавање на бугарскиот јазик, пред да се издаде државјанство или пасоши, за сите апликанти. Македонците кои во последните години наголемо се впуштија во земање на бугарски пасош досега беше доволно да кажат дека се чувствуваат како Бугари.
    Како што јавува бугарски „Труд“ од сега веќе и кандидатите за државјанство кои имаат бугарско потекло (каде што не сместуваат и нас Македонците) ќе мора да полагаат испит за познавање на бугарскиот јазик.„

19. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.535
    Реков дека не ги осудувам оние што за парче леб извадиле БГ пасош. Само едно да ви кажам, немој да мислите оти со БГ пасош мед и млеко ке ви биде, не ви постилаат килими во странските земји, пак ти бараат работна виза, значи подобро учи германски да добиеш работна виза ко човек, отколку да учиш бугарски и пак да мораш да вадиш работна виза негде во странство и плус да бидеш предавник ( со тешко срце го кажувам ова предавник).

20. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.191
    Избришани мислења

Никогаш не би зела бугарски пасош, а немам ни потреба од него, доволни се биометриските пасоши.