Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бугарски пасоши

Дискусија во 'Политика и настани' започната од aNy-to, 21 јули 2010.

1. vik2323

vik2323 Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2018
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    jotova ne potpisuva tuku sovetot na jotova da bideme iskreni moze jotova da e i vo indija a da izlezat potpisani ukazi barem taka se izjasnuvase jotova deka nema nikakov uvid vo potpisuvanje na ukazi no si ima tim na luge koi beztezervno im veruva koi se dolgogodisni ekspeti ako vnimatelno ste ja pratele koga imala televiziski intervjua a edno od niv e i gostuvanjeto vo darik radio pred nekoj mesec.A za forumot koj sto momentalno ne raboti ima drugi opcii koi clenovi zabeguvaat so komentarite mozat da bidat banirani ili izbrisani toa e nivni problem ako ima nekoj sega da spodeli korisen sovet kade na femina se razbira. poz

Последна измена: 5 март 2019
  2. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Screenshot_20190307-184544.jpg
    Колку време после овој статус се чека?
    И сакав да прашам дали процедурата е иста доколку имаш татко и брат со бг пасоши?

На sanjaj1986 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. miselova95

miselova95 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2017
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    68

Ne se znae kolku ke cekas, nikoj nema odgovor na toa prasanje. Se cekalo do 6 meseci , a sega se ceka po 8 meseci. I seuste nisto , ne potpisuva momentalno i nikoj nema odgovor koga ke pocne. A za procedurata mislam deka skratuvas edno odenje vo BG drugo ne znam.

4. Romsom21

Romsom21 Нов член

Се зачлени на:
    5 март 2019
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    Koga bese na intervju kade i sonkakvi dokumenti si? Bese li na dopolnitelna?

5. Krstic

Krstic Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2016
    Пораки:
    276
    Допаѓања:
    115
    Кога ти се смени ,и колку време чекаше од финална до овој статус?

6. Pakito1990

Pakito1990 Активен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2018
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Некој да се пофали со потпис ??

7. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    @Krstic еден месец вчера се смени не е за мене за татко ми е со документи од брат ми е тој има бг пасош
    Интервју 2016 вк 2017 побараа дополнителни док.во Септември 2018 однесени и во Февруари финална и вчера овој статус
    Ама од овој се чекаа најмногу изгледа до потпис

8. Krstic

Krstic Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2016
    Пораки:
    276
    Допаѓања:
    115
    Порано не беше така, се случуваше и после еден месец да потпише, но ова е рекорд. Само што оптимиста сум дека ќе се смени работата на подобро.... Ќе видиме.

На Gligor1234 и blessed.an им се допаѓа ова.
  9. vik2323

vik2323 Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2018
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Eve nesto interesno za intervju ima slobodni termini po eden mesec

Чрез автоматизираната информационна система на Министерството на правосъдието http://publicbg.mjs.bg/BgSubmissionDoc всеки кандидат може да избере подходяща дата и час за подаване на своите документи, без да се налага да чака на опашка.
    В деня на подаване на молбата, ако се установи, че са представени всички необходими документи, се провежда и интервюто с кандидатите. Така се преодолява старата практика за отлагане на интервюто и насрочване на нова дата, на която кандидатите отново да се явят за неговото провеждане, което необосновано удължаваше процедурата с почти година.

След провеждането на интервюто, в 14-дневен срок се преглежда дали предоставените документи съответстват на изискванията и при констатирани несъответствия на молителя. Ако има неточности или необходимост от още документи гражданите имат двумесечен срок за отстраняването им чрез публикуване на съобщение за това в автоматизираната информационна система. При неотстраняване на несъответствията в определения срок, процедурата се прекратява със заповед на министъра на правосъдието.

С промените вече не се налага кандидатите да представят удостоверение от МВР за разрешено постоянно или дългосрочно пребиваване в България. Няма нужда и от документ, удостоверяващ внасянето на задължителните осигурителни вноски и наличието или липсата на задължения, удостоверение за сключен граждански брак, когато бракът е сключен от български гражданин на територията на България.

За всички тези обстоятелства служителите от дирекция "Българско гражданство" извършват служебна справка в Националната база данни на "Население" и междурегистровия обмен (RegiX).

Неприключилите до 1 януари 2019 г. производства по придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство се довършват при досегашните условия и ред.

10. StreloK

StreloK Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2019
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    5
    Za kolku vreme zakazuvaat intervju vo ambasadata vo Skopje ?

Blagodaram

11. Krstic

Krstic Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2016
    Пораки:
    276
    Допаѓања:
    115
    За најмалку една година.

12. promeneta

promeneta Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    12.555
    Ве молам некој ако е запознаен со ваква ситуација да пише од кај и каков документ треба да извадиме:
    Јас, маж ми и ќерка ми сме со бугарски пасоши во Германија.
    Мм дојде во Германија во април 2016г., а јас и ќерка ми после 7 месеци во ноември 2016г.
    Ќерка ми почна да зема детски додаток, ама со намален износ од 20 евра поради тоа што ни кажаа дека можеби ќерка ми зема детски додаток и од Бугарија и дека ако сакаме да ни го исплатат намалениот износ кој денес (после три години) изнесува над 700 евра и да продолжи понатаму да го зема целокупниот износ на детски додаток треба да однесеме потврда од Бугарија дека ќерка ни не е земала никогаш детски додаток од Бугарија.
    Прашањето ми е каков точно документ треба да извадиме и од која институција во Бугарија оти прашавме двајца посредници до сега и едниот не знаеше воопшто, а другиот ни извади грешка документ.
    Фала однапред .

13. МК 1

МК 1 Активен член

Се зачлени на:
    21 декември 2018
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    4
    Кај нас во Македонија таков документ се вади во Центрот за Социјални Работи во Општината каде што имаш пријавено постојано живеалиште,во Бугарија по некоја аналогија значи треба да е слично,треба во општината каде имате пријавено постојана адреса на живеење сигурно имаат Центар за Социјални работи и тамо треба да одите лично и ке ви издадат обичен документ каде потврдуваат дека ве нема во евиденција и не сте корисници на детски додаток во Бугарија.

На promeneta му/ѝ се допаѓа ова.
  14. promeneta

promeneta Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    12.555
    Фала многу на одговорот :).
    Само да прашам дали мора лично или може и посредник да ја заврши истата работа?

15. МК 1

МК 1 Активен член

Се зачлени на:
    21 декември 2018
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    4
    Овде во Македонија не мора лично , но тој што ке оди да ја истајт потврдата ке му бараат одредени документи,изводи на родени или друго зависит како го имет тоа уредено во Бугарија.....треба претходно да се разопитате што ке ви бараат тамо за да ви ја издадат потврдата

16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Душо контактирај некој посредник тој најубаво ќе ти посочи и објасни што како..
    Тие се запознаени со се па и да не се ќе прашат таму на лице место се што треба..

17. promeneta

promeneta Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    12.555
    received_419656268839169.jpeg

Еве каква потврда ни извади посредникот.
    Ама не знаеме дали е точен бидејќи:
    1. Потврдата е на името на маж ми, а не на ќерка ми.
    2. Пишува за потпомагање, а не конкретно за детски додаток.

Извини што те замарам, фала за одговорите :).

@vitamina :* :*, контактиравме двајца, едниот не знаеше, другиот ни го извади документот што го прикачив погоре, ама не сме сигурни дали е точен.
    Фала во секој случај, бакни лепотанчето :l:.

18. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    По тоа што јас прочитав и по моја логика и запознаеност мислам дека тоа е тоа. Само ќе го преведеш нормално на германски.

Пробај ништо не губиш ама мислам оти тоа е тоа..

Ќе те карам никаде те нема никаква .

19. promeneta

promeneta Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    12.555
    Да, го имаме и на германски преведено документот.
    Имаме рок до мај да ги пуштиме документите, немаме време за грешки, затоа сакаме да сме сигурни.

Фала ти многу, ќе гледам да се активирам пак :D :hug: :l:.

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  20. МК 1

МК 1 Активен член

Се зачлени на:
    21 декември 2018
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    4
    По правило треба да стои дека се однесува на детски додаток и да стои за кое дете се однесува а не само општо дека немате никакви социјални примања ,прашајтеси можда и ова ке ви заврши работа само што во ова ви навеле само за изминатата година дека сте немале никакви социјални примања , а можеле да наведет и за претходните години....вака ке ви платет само за една година