Popladnevo e potpisan ukaz, intervju 13.06.2017, polozitelen status Juli 2018. Sreka na site ponatamu. Kako da zakazam za da zema uverenie i koi dokumenti treba da gi odnesam? Blagodaram
Што документи треба да се поднесат за деца малолетни (16 и 17 год) со еден родител со БГ државјанство? Поз
На дополнителна праќаат доколку немате доставено оригинални документи, само копии, или доколку фали некој документ, доколку има разлика во име или презиме а треба да се направи нотарска изјава дека се работи за исто лице, и слично. А одбиваат доколку не си чист, осудуван, ако имаш некој фалс документ, доколку не докажеш потекло, доколку имаш на интервју кажано дека немаш народност Бугарска(многу грешат тука), доколку си преку прв братучед, сега почнаа и преку тетки чичковци вујковци да одбиваат.
Има потпишани државјанства, проверете си, указ бр. 50 случајно птоверував броеви кои не се мои на жал и видов дека има потоишано. Со среќа. Еве на пример број на преписка 6502/2017
треба да отидеш на лице место во Софија во министерство за правда и да прашаш лично што е проблемот. Мој другар го имаше истиот случај и чекаше повеќе од година дена и отиде на лице место да праша, некој документ изгубиле таму мислам копијата од пасошот, па само го достави повторно и веднаш премина во наредна фаза...
Здраво! Во процедура сум на издавање на бг пасош преку Здружението за Македонско - Бугарско пријателство. Како документи за потекло ги поднесов изводите од моите родители, баба и дедо од двете страни, и прадедо од двете страни (родени пред 1920). Без проблем добив док. за бугарски происход од државната агенција на блгарите в чужбина, го поминав интервјуто и после година дена од интервјуто статусот ми премина во наредна фаза - финална проверка. Но, деновиве видов дека ме вратиле на дополнителна проверка за повторно да доставам документ за потекло (на прикачената слика е такстот што ми го пишува). Пак ќе напоменам дека преку здружение ми е процадурата значи со изводите од родители и дедовци се докажува потекло преку нив... Ве молам доколку некој има слична приказна и бил вратен на дополнителна проверка за да достави документ за потекло а вади пасош преку здруженијата на мк-бг пријателство со изводи (а не преку конзулат) да ми пише и објасни како постапил, кои документи ги поднел како дополнителни и дали после тоа му одобриле државјанство. *инаку познавам неколку души што преку истото здружение со истата процедура не биле вратени на дополнителна и веќе го имаат пасошот. Благодарам!
da ima dosta sto bea na dopolnitelna pa i jas bev treba da gi odnesis uste ednas dokumetite do datumot koj ti e daden i da cekas
Здраво, Не се секирај. Многу луѓе се преку потврда и имаат земено државјанство или чекаат да земат. Меѓу нив сум и јас. На дополнителна си ставена највероватно дека ги немаш истите документи доставено во министерството за правда, туку само во ДАБЧ кога си поднесувала за произход,моја претпоставка. Инаку за да не те стават на дополнителна требало да ги однесеш сите изводи, потврдата во оригинал преведени и заверени, заедно со Происходот лекарското, потврдата за неоусодуваност и твоето цв. Но бидејќи веќе те ставиле на дополнителна, побарај си повторно потврда оригинал, а таа не треба да плаќаш пак, и повторно извади си изводи и умреници поврзано се до предокот на кој се повикуваш. Ќе ги преведеш и завериш нотарски, и со молба за достава на дополнителни документи ги поднесуваш во Министерството за правосудие.