Dali nekoj moze da m kaze dali vo septemvri koga ke se javam vo ambasada da dobijam pin toa ke znaci i brohjot pod koj ke bidam zavedena ,,,zosto jas bev na intervju i mi rekoa deka so data na raganje i pin koga ke mi dadat vo septemvri ke mozam sama da si gledam koga ke mi izleze ukazot
Здраво. Подадено е за бугарски пасош од 2015 година, истата таа година беше и интервјуто. Е сега пред 2 месеци е сменат статусот, поточно се чека потпис од вицепрезидента. Ќе ве замолам за ваше искуство, колку време се чека за потпис и дали некој бил одбиен во оваа фаза. Благодарам.
i jas sum sega so toj status od istata godina sum samo intevjuto mi bese 2016, a na 27 fev mi se smeni vo ovoj status pa kako sto slusam se ceka 9 meseci odprilika dodeka go potpisat ukazot.
http://publicbg.mjs.bg/ Да секако,ова е сајтот на кој ќе си проверуваш.Ако си била сега можеш за два месеци да се јавиш од интервјуто,тогаш отприлика стигаат.Тие што се од амбасада можат да проверуваат најпрво со број на молба и пин-тоа ќе ти го дадат-,а потоа кога ќе им излезе во статусот Образувана преписка бр.ххх/2019 со тоа бројче на преписка кое не е исто со бројот на молба ,може да си проверуваат и во долното поле,кај што пишува преписки подадени по консулатски пт,и секогаш во иднина треба да ви го дава истиот статус.
Да,биле многумина одбиени овој период од Вицепрезидентката Јотова,во зависност од документите.Ако порано потписот беше само формалност,сега не е така.Има преписки кои се одобрени од советот при Министерство за правосудие,а добиле отказ од Јотова. Тоа е случај најчесто кога се апликантите преку прв братучед но немора да значи ,затоа велам во зависност од документите.
На задолжителна се чека најмногу бидејќи тогаш се прават сите проверки на автентичноста на документите,врз која основа се аплицира,осудуваност и сл.Обично се чека 12 до 14 месеци од интервју/образована преписка,но има и случаи што заглавуваат и повеќе.
И јас сум преку амбасада, проверувам вака, имам бр на преписка. Колку се чека да се смени статус од Задолжителна проверка, дали знаеш? И на пример јас немам црно на бело дека сум била на интервју, ако ме сфаќаш... или нема потреба, тоа си се води кај нив во систем ?
Кога одиш на интервју,ти даваат едно ливче како каса прими за тоа колку си платила.единствено тоа е како доказ,друго не даваат,али секако дека не водат во систем. Со какви документи аплицираше?
Значи фала ти многу. Па со изводи, умреници и Струмица потврда. Што мислиш, чисто ми е ? Мислам дека ми се оригинални сите документи, сите беа соодветно преведени на нотар...
Здраво на сите. Ме интересира постапката за вадење на БГ пасош. Имам БГ крштеница од баба ми. Колку време се чека одприлика, колку кошта и слично.. Која е разликата меѓу бркање на процедурата преку посредник или амбасада? И би Ве замолила долку знаете да ми препорачате посредник од доверба? Ви благодарам однапред.
Здраво на сите. Имам закажано интервју следната недела па дали може некој да ми каже какви прашања прашуваат или па има некоја страна каде можам да ги најдам. Би ми било од голема помош ви благодарам.