Во Германија сум со бугарски пасош. Детето од невнимание мое ми го скина пасошот. Во септември секако ќе си одам за Мк. Е сеа, дали може да си патувам со македонскиот пасош, а од таму да одам до Бг и да извадам нов пасош по брза постапка? И колку кошта ако знае некој?
Луѓе уште едно прашање, гледам дека сте доста информирани. Знам дека ако јас добијам сопругот не може преку мене а тој нема вакво потекло од татко дедо и сл. Има од 3 братучетка која има добиено државјанстцо. Во тој клуб во Струмица ќе му признаат ли такво сродство?
@Ednostaven, во последно колку е заострено ни од чичко/вујко не даваат, камоли од трета братучетка....
Нема да оди преку братучед/ка,туку ќе најде некој од предците по мајка/татко родени пред 1918 во некое од селата или градовите наши кои во тоа време според статистиката на Кнчов имале 100% бугарско население.За тоа ќе се јавите дирекно кај Лазар Младенов во Струмица и ќе му каже од кое село/град има потекло и тој ќе викаже дали може или не.
Да можеш,само носиго со тебе бг пасошот и кажи ако ти го побараат дека е оштетен. Инаку по експресна постапка е 100евра и за 8 саати е готов.
Zdravo dali može nekoj da mi kaže koje brojce sam ima molba 10477/2016 intervju oktombri 19 2017 polozitelna olktomvri nekada 2018 god
@Krstic ти благодарам за инфо. Читав наназад доста постови и забележав дека ти си најточно информиран за целосната постапка. Сакам да те прашам дали треба две различни Уверенија од суд (ми рекоа од прекршочна евиденција и од кривична евиденција) или само едно е. Исто така како доказ за потекло ми пишаа лична карта или пасош од татко ми а тој не ги извадил. Има од документ само државјанство, дали тоа е во ред?
Вака,уверение од кривична евиденција даваат само за потребите во земјава ,уште кога ќе одиш да поднесеш веднаш ќе ти кажат дека ако ти е за надвор,односно добивање на бугарско државјанство,треба да извадиш уверение од казнена евиднција,каде што пишува дека нема изречено правосулна пресуда за тоа лице и секако треба да нагласа најдолу дека ова уверение ќе послужи во постапка за ,добивање на бугарско државјанство.Значи не треба две!!! Исто така и за лекарското пуверение треба да напоменеш дека е за бугарско државјанство. А како доказ секако дека може да послужи државјанството од таткото,без разлика дали има или нема извадено лична карта или пасош.
Здраво, денес проверив до каде е постапката и ми пишува "Молбата ви е разгледана от Съвета по гражданство с положително становище Предстои издаването на указ на Вицепрезидента на Република България ". Bx.data: 31.10.2016 Intervju: 26.02.2018 Ќе ве замолам ако може да ми кажете колку време се чека за следен статус и дали ова е последната или има и др фази кои треба да се поминат ? Фала ви
Sega ke cekash potpis od Podprecedatelkata Jotova, no nikoj neznae da ti kaze kolku. Porano se cekase maksimum 4 m, no sega ima nekoi shto cekaat 10,11,12m. No sepak toa bese poradi skandalot so DABC, smetam deka vo idnina pobrzo ke se potpisuva.
Momentalno preku roditel odi najsporo . Sin mi bese na intervju 14 dekemvri 2017..do pred pomalku od 1 nedela bese se uste na zadolzitelna ..sega vo petokot mu se smeni za prv pat statusot . Znaci preku roditel za prv pat gi razgleduvaat dokumentite od dekemvri - januari 2017/2018ta , dodeka kaj tie sto ne se preku roditel se stasani nekade do maj-juni 2018ta .
Za okolu 3godini ..sin mi bese na intervju dekemvri 2017 ...do 2020 dekemvri bi trebalo da go zeme ako ne i podolgo ..preku roditel momentalno najbavno odi ..