Чувствителна тема, нема да коментирам за оние од средна возраст кои работат сезонска работа па им се неопходни пасошите и ред други изговори. АМА, вие што сеуште студирате на МАКЕДОНСКИ универзитети и вадите пасоши за да заминете по завршување, искрено, зошто? Зошто џабе фрлате пари секој семестар за диплома што немаа да ви биде признаена? Аманте со тој песимизам "имам излезено имам видено како е во западните земји". А да загреевте столче, да побаравте, да земевте некоја стипендија за студирање надвор па да се куртулевте на друг начин од Македонија. Колку млади од Македонија учат и работат во ЕУ земјите со македонски пасош знаете? Многу.. Не ве оправдувам вас од по 20 и кусур години со вакви погледи на иднината. Тешко е со македонски пасош, визи, документации, лични карти за привремен престој па дури тогаш за постојан. Здраво, мило ми е, меѓу тие сум. За постарите немам право да коментирам, ама вие немате никакво оправдување. И не е ова моето патриотизам, ова е отпор кон мрзливоста и запаѓање во шаблонот кој ви го сервира околината, а вие комотно си упаѓате во него.
Морам да ти реплицирам Не секој има услови да добие стипендија, можеби не знае јазик, можеби нема просек, можеби нема дипломи. Има разни услови кои ете некои од нас не ги исполнуваат. И јас сум од тие од 20 и кусур години, мило ми е. И не размислувам како тебе. А и кој рече дека дипломите нема да ни бидат признаени? Се сеќаваш на девојката на која и ја признаа дипломата во САД? Два месеци се трубеше по медиумиве за тоа. Ти текнува? И не сум од тие што имаат бугарски пасош. Немам. Имам македонски. Ама ако ми се пружа подобра прилика за живот со бугарскиот би го зела, зошто да не. Сепак, подобро е, според мене, кога зад тебе стојат две држави. А ако го имам и не го сакам веќе, слободно можам да се откажам од него, како што споменаа погоре Едит: ако го земам и бугарскиот не значи дека автоматски се откажувам од македонскиот. Си слушнала за двојно државјанство? Тројно?
Спојлер Просек се добива со учење. Никој не се раѓа полиглот, следствено и јазикот се учи. И мајка ми не можеше да ми плаќа курс по англиски од 10годинки па одев во невладина и таму учев. Од мал град сум. И научив доста таму, потоа продолжив да учам на училиште. Има милион страници со програми за стипендии, дел и целосни, ама треба да се помачи некој да ги најде, да изработи апликации итн. Постојат помалку и повеќе амбициозни луѓе. Талентот е мал процент, работата е големиот Тоа во САД е еден пример во милион. Никој не спомна откажување од државјанства, јас зборувам за причините поради кои моите врсници гледаат спас во овој пасош, тоа е се. Далеку од тоа дека ми цветаат рози и сум од семејство кое веќе ми има обезбедено работно место.
Пак ќе кажам, не секој има можности за стипендија и студии во странство. Да, просек се добива со учење, ама некој може нема талент за учење. Може има желба, ама едноставно нема талент, не му фаќа мозокот. И ај оствари просек Лично јас имам другарка која се труди, многу се труди и учи, ама пиша година на квадрат. Не дека не сака, туку едноставно не може. Ти си учела јазик во невладина, ама размисли дека во некои градови воопшто нема невладини организации. И мене моите не беа во состојба да ми плаќаат курс уште од 9 години, и јас учев јазик во училиште. А и професорите по школите ептен ни се асални Од друга страна, не сите учени бараат бугарски пасош. Сите сме свесни дека повеќето од нив се сезонски работници, занаетчии, луѓе без образование и работа, без факултетски дипломи, некои дури и само со основно. Не секој има капацитет да учи и да направи просек Желба може има, ама нема капацитет, реално гледано
Nema da komentiram na temava, ama samo ke prasam dali nekoj znae kakvi prasanja postavuvaat koga se odi na intervju za BG pasos? Kade da gi najdam prasanjata?
Другар ми кажа дека посредникот му дал ливче со државните празници во Бугарија и дека го прашувале за нив, зошто сака да земе бугарски пасош, дали се осеќа како бугарин. Такви некои работи. И не морало да се зборува на бугарски, тој си зборувал нормално на македонски
Јас слушнав дека можно е да се донесе закон за задолжително одење војска во Бугарија и сите кои се декларирале како Бугари треба да одат, значи оние кои имаат бугарски пасош.
Не барам јас од никој оправдување затоа што поднесов документи за бг пасош. Не ме интересира што мисли околината, важно ми е да излезам од овде. А на кој начин, тоа јас ќе го мислам. Инаку, бев јас во понеделникот и ми закажаа интервју на 11.06. Таман ми се погоди пред да одам за Германија, здравје. Само многу лош впечаток ми оставија Благоевград и Софија како градови. Многу несредени, нечисти, со милион дупки по патиштата. А за тие прашањата за на интервјуто, ми ги даде таксистот кој ме возеше. Има за нивните претседатели, за верските празници, некои важни датуми за грбот и знамето на Бугарија и сл.
кога во впишувам бројчето и годината ова ми излегува Молбата ви е разгледана от Съвета по гражданството с положително становище. Предстои издаването на указ на Вицепрезидента на РБ. Што значи тоа, дека е готово за колку време може да го добијам??????????? знае некој
koe ti e brojceto i od koja godina ti e uste e 2011 godina ? fala srcka а знаеш отприлика до кое бројце е стигнато и усте од 2011 е ?
мислам дека државјанството ти е одобрено, за некој месец би требало да појдиш да си го земиш и да поддајш документи за пасош Ме интересира дали некој има извадено бугарски пасош преку Бугарскиот конзулат во Битола? Ми рекоја дека преку конзулат процесот траел 2 години и ќе чинел околку 220 - 230 евра Дали некој е запознаен нешто повеќе?
dali nekoj znae koja e procedurata za da izvadam bg pasos, imam postojano prebivavana dali procedurata e ista.
Имам само македонски пасош, но потполно ги разбирам они што имаат бугарски пасош. Ете чист пример имам другарка амбициозна паметна, мака мачеше да извади виза за Англија и не успеа. Друга другарка што не е ни приближно амбициозна и интелигентна има бугарски пасош и без проблем оди во Англија, нејзе не и треба виза. И што сега? Патриотизмиот нема никаде да те однесе, не велам да не си ја сакаш и цениш државата ама од патриотизам не се живее. Ќе се нервирам јас сега дали ќе земам виза за Англија, а со бугарски пасош без проблем си влегуваш. Битно патриот сум, ќе си седам дома и ќе чекам да умрам во матичната земја без ништо постигнато. Башка македонскиот пасош воопшто не се цени, никаде. Бев со Бугари во Америка 6 месеци работевме, Македонија немаат појма каде е , за Бугарија сите слушнале и виделе. Ќе се правиме патриоти, гладни жедни ама битно патриоти. Не, фала.
моментално се стигнати до број 110 од 2012 години јас чекам да дојде 12000 од 2012 белким ке дочекам да прашам ако те одбијат кога ке те известат дека си одбиен на почеток или на крај од процедурата????????
abe so zapnavte tolku za bugarskoto drzavkanstvo...makar sto i tuka se davaat komentari za toa...a znae li nekoj kolku ima makedonci so avstraliski,amerikanski,danski,kanadski itn....passaport..?a se pogolemi makedonci od site nas ovde sto sme vo makedonija,fer bi bilo da dadete nekoj komentar i za niv..ili na nikoj ne mu odgovora toa zatoa sto sekoj ima nekoj svoj vo familijata ili rodnina sto e stranski drzavjanin...zapnavte samo za onie sto imaat bugarsko drzavjanstvo a ovie drugite ?...sto se tie porazlicni i se pogolemi makedonci pa gi slusam sekoe leto kako mi solat pamet....abe aj...bez veze se komentarive.. [mod-kirilica:3aql7294][/mod-kirilica:3aql7294]