Ако сме преку амбасада/конзулат, кој броеви се проверуваат, мене ми дадоа Пинк и Бр на преписка кога се јавив на телефон во бугарска амбасада. Тогаш што е Молба вх.номер ?
Здраво , дали на некој преку родител му се сменил статусот од ..." ви претстои финален експертен преглед пред да биде разгледана од советот на граѓанство " во понатамошен статус . И дали исто оди понатаму исто како со останатите кои не одат преку родител ? Благодарам
Ако има тука членови што одст преку родител нека споделат искуства .Изгледа нас не зсборавиа . Интервју 12.2017ма . Четврти месец веќе чекам за финална
А да те прашам колку фази се, односно по интервју колку промени на статусот следуваат (и по колку чекаше за секоја промена)? Јас летово тек аплицирав па да знам како следат сега процедурите, јес да јасно ми е дека едно 2 години сигурно ќе се чека.
1.Образувана преписка(веднаш по интервјуто се јавува овој статус и трае 1 до 2 м) 2.Образувана преписка N:ххх/201х/хх.хх.201х г. Преписката се намира в процедура по зад'лжително с'гласуване.(се чека мин 13 месеци од интервју ,а ако си преку родител и до 20м) 3.По преписката Ви предстои да б'де изв'ршен финален експертен преглед преди да б'де разгледана от С'вета по гражданство(овој статус трае 2 до 3 месеци откако ќе се смени од задолжителна) Доколку имаш однесено оригинали односно истите документи по втор пат како што ги подаваше за происход во Министерството за правосудие статусот ќе биде 4.Молбата ви е разгледана от С'вета по гражданство с положително становиште Предстои издаването на указ на Вицепрезидента на Република Б'лгарија (овој статус значи дека чекаш потпис и дека ти е одобрено,а колку се чека никој незнае,во моментов добиваат оние што чекале 10 до 11м ,но се убрзува и сметам дека за побрзо ќе се потпишува) 5.Образувана преписка N:9220/2017/13.09.2017 г. Вашата преписка е вклјучена в Указ 120 от 2019 год. Можете да резервирате час, за да получите удостоверението си лично. Можете да направите нова резервација само ако сте пропуснали п'рвата резервација(вака изгледа ако ти е потпишано државјанството) Во меѓувреме може и отказ од Вицепрезидента да се добие,а може и советот од Правосудие да не ја уважи молбата.
Dali vi stigaat nekakvi dokumenti na adresata na koja ste ja napisale vo formularite? Kaj mene e napisana od pasosot a sega na drugo mesto ziveam ..
Јас не знам дали и надеж имам веќе луѓе. Интервју 12.2017 , а веке од април месец заглавена на Проверка од Вицепрезидента.
I jas sum intervju 12.2017,i jas cekam za potpis na polozitelno..... Ne gubi nadez ke bide, kaj i da e, mnoguuu predmeti zaostanati imase zatoa e volku cekanje. Od 2014,2015,2016,2017 ima shto cekaat potpis. I ti si isto, samo shto vo istiot den koga ke ti potpisat ke ti se smeni vo polozitelno, pa za nekoj saat vreme ke dobies potpis.
Имам едно прашање, доколку јас имам бугарски пасош и се омажам, и одлучиме со мажот да живееме во некоја друга европска држава освен Бугарија, дали врз основа на мене ќе може да има право на престој во таа држава?
Здраво на сите,ако можи некој да кажи до кое ниво е моментално од прилика од Јануари до Март2018 што биле на интервју и какви ни се шансите
Да секако,според зкон на ЕУ мажот и жената не смеат да бидат разделени и по автоматизам мажот ќе добие ЕУ фамили пермит виза.
Преписка од 11.01.2018 ,моментално со статус на положително становиште се чека потпис од Вицепрезидент веќе 5 месеци ,односно од 30.04.2019