Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бугарски пасоши

Дискусија во 'Политика и настани' започната од aNy-to, 21 јули 2010.

1. Lycky

Lycky Нов член

Се зачлени на:
    9 септември 2019
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    0
    Nekoj info dali e vistina deka vo ДАБЧ se delele mnogu otkazi za proizhod ?!
    Ili dezinformacii se.

2. Krstic

Krstic Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2016
    Пораки:
    276
    Допаѓања:
    115
    Да точно е.
    Имаат поставено рамка за предокот да е роден помеќу 1900-1918 год.
    Рекоа дека ќе го средат тоа дека имало притисоци и работни групи,колку е вистина ќе видиме,само знам дека има откази.

3. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    @Krstic дали можеби знаеш дали ДАБЧ е исто што и Дирекциа Блгарско гражданство? И ако е дали некој знае која е адресата, како да го најдеме

Последна измена: 1 октомври 2019
  4. Тина Џо

Тина Џо Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2019
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    7
    Info za tie sto de preku roditel , da znaat otprilka kako odi procedura . Intervju 14 .12.2017ta preku roditel . Do 24 06 2019 na zadolzitelna ( 18 meseci zadolzitelna ) od 24 06 2029 do denes na finalna . Denes smeneto vo polozitelno i od denes se ceka potpis od vicepremierot . Se nadevam deka za 1 godina kje bide potpisano .

На Simona9312 и vaterpro им се допаѓа ова.
  5. Gerasim

Gerasim Активен член

Се зачлени на:
    8 мај 2019
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    5
    Zdravo dali ima nekoj potpisano novembru 2018 polozitelna čekam potpis ke ima li nađeš ovaj mjesec noemvri polozitelna sam

6. Krstic

Krstic Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2016
    Пораки:
    276
    Допаѓања:
    115
    ДАБЧ-Дирекција за блгарите во чужбината
    Дирекција Блгарско Гражданство-е сектор при Министерството за Правосудие,
    Министерство на правосъдието – дирекция „Българско гражданство”.
    София, ул. „Аксаков” № 5

На Ednostaven му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    Значи мене ми е потребен ДАБЧ а не оваа Дирекција. Адреса од ДАБЧ дали имаш? Еве ја адресата во случај на некој друг да му треба. Direkcija za blgarite v cuzbina - DABC. Adresata e ul. Dondukov 2A Sofija

Последна измена: 2 октомври 2019
  8. Krstic

Krstic Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2016
    Пораки:
    276
    Допаѓања:
    115
    бул. Княз Александър Дондуков 2А, 1000 Sofia Center, Sofia, Bulgaria

На Ednostaven му/ѝ се допаѓа ова.
  9. marina22mk

marina22mk Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    51
    Одобрено ми е барањето за пасош, сега треба да закажам за подигнување на државјанство и за сликање. Каде треба да се закажи и за двете работи и колку пари ке ме чини?

10. Krstic

Krstic Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2016
    Пораки:
    276
    Допаѓања:
    115
    Кога ти го потпишаа и кој бр на указ ти стои?

11. Krstic

Krstic Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2016
    Пораки:
    276
    Допаѓања:
    115
    Од веб страната од МП запишија ж-сметката и цел на дознака вносна бележка за внесена државна такса за получаване на удостоверение т.е. заподигање на Указ. Зедов и две слики пасошки формат.
    жиро с-ка БНБ ЦУ, BIC: BNBG BGSD, IBAN: BG09 BNBG 9661 3000 1737 01
    Во Софија одиш во банка да платам за Указ, 50 лева + нешто ситно, попатно направи копија од пасошот заедно со влез за секој случај. Во МП си влегов дај им ја уплатницата, двете слики од кои едната потпишана со цело име и презиме и пополни едно ливче за адреса - Столична обштина, ул. Леге бр. 6. Ќе те внесе во систем госпоѓата и ќе ти го испринта Указот.
    Направи копии од Указот и оди во општина, тука е во близина на МП. Се качуваш на прв спрат, десно има неколку шалтери, на истиот спрат се плаќа. Земи 3 формулари, Адресна карта за настојашт адрес, Зајавление за постојанен адрес и еден Картон исто така за пополнување. Настојашт адрес пополнав Р. Македонија и име презиме нешто, Постојанен е за адресата во Бугарија т.е. Столична Обштина, ул. Леге бр. 6 итн. податоци за себе и на картонот пополни податоци што треба. На каса плати 30 лева и оди да направам копии од формуларите.По редовна постапка ЕГН ќе ти излезе за 5 до 7 работни дена.Има некои средуваат за во еде ден но тоа се плаќа,можеш да пробаш ти да замолиш и да им платиш.....

Иначе за во полиција ќе ти треба писмото од општина со ЕГН (удостоверение за постојанен адрес), копија од пасош, извод од матична книга на родени - преведен и заверен на нотар (ова можеш да го направиш во меѓувреме), зајавление кое ќе ти го дадат таму и ќе го пополниш на лице место и плаќање на каса во полиција, зависи по која постапка ќе одиш,толку и ќе платиш.

Ова се трошоците -
    Ова се трошоците за подигнување на указ и адреса -
    -50 лева -За подигнување на указ
    -30 лева-За адреса и ЕГН во општина
    -30 лева -За превод и заверка на извод кој што ќе ти треба за во МВР за сликање
    Вкупно 110 лева

Ова се трошоците за пасош и лична карта

-36 лева -Лична карта за 3 дена(за 30 дена е 18 лева а за 8 часа 90лева)
    -80 лева -Пасош за 3 дена(за 30дена е 40 лева,а за 8 часа е 200лева)
    Вкупно 116 лева за 3 дена ако го земеш пасошот(за 30 дена е 58 лева,а за 8 саати 290 лева)

Значи се комплет ако сакаш за 3 дена да ги земеш ќе платиш 226 лева -односно 113 евра.

Плус тука ти се и трошоците за пат.

На marina22mk и Ednostaven им се допаѓа ова.
  12. acetooo

acetooo Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2014
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Здраво, пред месец ипол ми се смени старусот во “”По преписката Ви предстои да бъде извършен финален експертен преглед преди да бъде разгледана от Съвета по гражданство”, некој ако знае подетално да ми каже за колку време би требало да излезе?

13. marjankkk

marjankkk Активен член

Се зачлени на:
    10 март 2018
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    12

14. marina22mk

marina22mk Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    51
    кај мене беа 3 месеци додека да смени во положително, па чекав 10 месеци за потпис. Нема некое правило кај секој е различно

15. maja71

maja71 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Zdravo
    Po intervjuto na 30 Maj 2017
    Na pocetokot na Avgust se smeni statusot
    По преписката Ви предстои да бъде извършен финален експертен преглед преди да бъде разгледана от Съвета по гражданство.
    Denes pak se smeni
    По преписката Ви предстои да бъде извършен финален експертен преглед преди да бъде разгледана от Съвета по гражданство.(4)

Dali znae nekoj sto znaci ovaa (4)

16. Chikitaa

Chikitaa Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2019
    Пораки:
    376
    Допаѓања:
    1.058
    Јас сум со двајцата родители, на интервју бев 01.08.2018 статусот при проверување е дека преписката стои во процедура по задолжително соглссение .. преписката образувана на 14.12.2018. Кога ќе се смени и што е следно ?

На Simona9312 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ad_astra

ad_astra Нов член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво, знаете ли дали ДАБЧ го враќаат оригиналниот документ (по чиј основ си аплицирал за произход) истиот ден при подигање на произходот?
    Бидејќи од него имам само копија заверена на мкд нотар.

18. Ladaniva

Ladaniva Активен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Добар ден,јас сум преку родител и бев на интервју на 19.06.2018г. Но еве после година и 4 месеци сеуште ми стои Преписката се намира в процедура по задължително съгласуване. Кога да очекувам да се промени ова и ОТПРИЛИКА доколку знае некој до крај уште колку има за чекање. Благодарам

19. King Kong

King Kong Активен член

Се зачлени на:
    21 април 2019
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    3
    Имам документ за прадедо кој бил бугарски војник од страна на мајка ми. Дали може некој да ми каже кои изводи ми требаат да ги извадам, дали само од страна на мајка ми (прадедо, дедо, мајка, јас)? Пошто гледам сегде се пишува само за по таткова линија, дали тоа има врска?

20. Krstic

Krstic Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2016
    Пораки:
    276
    Допаѓања:
    115
    Нема врска дали е преку мајка или татко ,сеедно е,само да е преку еден од нив т.е. по златна линија.
    Извади како што кажа прадедо, дедо, мајка,и твој извод на крај.