Zdr,kako mozam da proveram dali posednikot gi ima odneseno dopolnitelnite dokumentite vo Ministerstvoto na pravosudie,dali ima znae nekoj? Nekako ne mu veruvam.
Здраво. Испратив молба за да ми биде бугарското државјанство испратено во амбасада Скопје. Е сега на официјалната страна за проверка на статусот пишува дека го испратиле во амбасада во Скопје. Се јавувам во амбасадава две недели по ред ми викаат не е стигнато уште. Денес пак се јавив ми вика не е стигнато, им викам зошто тогаш пишува дека е испратено, тој што работи во амбасадава ми вика не можам да ти кажам јави се за 15 дена.Посредников ми рече јави им се ако треба и со закана дека ќе ги тужиш, но не сакам така да постапам. Не знам што е проблемот , што да правам. Дали на некој истово му се случува?
Здраво дали некој знае што треба да направам со документи во кои датумот на раѓање не е ист. Баба ми во еден документ е запишана дека е родена во Мај а во посмртницата дека е родена во Јули и сега не ми ги признаваат документите..
ни по краток, ни по долг пат не можеш да добиеш преку прв братучед. Сега само преку мајка-татко, брат- сестра или баба-дедо. Друго посредство нема да ти дадат. Јас бев преку прв братучед и ме одбија
Пред околу два месеци ми се смени статусот,што кога ќе се промени следно? Преку бугарски конзулат Битола ми е процедурата... и уште нешто јас сум со две презимиња (мажена) и така поднесов а кога ми излезе бројчето кога бев да подигнам во конзулатот на листот бев само со моминското .... како ќе го решам тоа ( инаку и мајками и таткоми имаат бугарско државјанство преку нив и јас си поднесов)
Прашај си го посредникот за презимето. Ама, ќе ти прави проблем тоа. Тие што имаат бугарски аспирации, пожелно е, ако стапат во брак пред добивање на пасош, да си го задржат моминското.
Јас бев во брак веќе кога поднесував документи и личната карта и сите други со две презимиња ми беа ,.... да прашам во конзулатот кога ќе треба да одам па ќе видме ...
https://pogled.mk/interesno-prashan...rija-ja-blokira-s-makedonija-na-patot-kon-eu/ ајде ,,Бугари” да чујам мислење?
Zdravo me interesira kolku vreme se ceka koga roditel podnesuva za bg pasos preku svoeto dete kolku vreme trae procedurata?
На финален преглед посредникот рече дека се чека околу 2 месеци, е сега со празнициве може да се одолговлечи малку, кажете ми одприлика колку чекавте или чекате на финален?