Дечки здраво Може ли некој да ми каже што значи следново:Преписката се намира в процедура по задължително съгласуване. Фала однапред
Во оваа фаза, вашето досие се разгледува од повеќе институции во Бугарија кои треба да се произнесат по него (МВР, национална агенција за безбедност,...). Времетраењето на овој статус е вообичаено од 12 до 18 месеци, во зависност од брзината со која се обработуваат пристигнатите барања за државјанство и од основата по која барате државјанство. На пример, оние кои аплицираат преку родител вообичаено чекаат подолго на овој статус. Исто така, оние кои биле на интервју во 2019 г. и почеток на 2020 г. може да чекаат подолго поради големиот број поднесени барања во 2019 г. (околу 25,000) и здравствената криза која делумно ги закочи институциите. Во моментов (декември 2020), овој статус трае околу 18 месеци, односно последните барања кои премнинуваат на следниот статус (3/Финална) се оние кои биле на статус (2/Задолжителна) од јуни 2019.
Здраво го изгубив ливчето и променив телефон па не можам да најдам во колку часот ми беше закажан терминот за интервју, ако се јавам ќе ми кажат ли?
дали има некој информација до која дата се дојдени за издавање? кај мене молбата е со број 1311/2018 Молбата ви е разгледана от Съвета по гражданство с положително становище Предстои издаването на указ на Вицепрезидента на Република България Колку време се чека да се смени овој статус?
Во моментов овој статус трае околу 7 месеци, односно последните барања објавени во указ од страна на вицепретседателот се оние кои биле на статус (4/Положително) некаде од маj 2020.
извини не те разбрав за тоа Положително од мај 2020. Според моето бројче дали можеш да кажеш кога би се сменил статусот?
Здраво. Само што видот дека сум одбиена за бг пасош. Имам 2 прашања. 1. Дали можам некоја молба да пуштам, безобразно 4 години чекам за на крај вака да се случи, но како и да е. 2. Ако немам никаква шанса за молба, препорачајте ми некој чивек што му се работи и знае како да помага на другите за да добијам бг пасош, или па некој совет како сама да почнам процедура. Благодарам однапред.