На овој статус на кој што си моментално е статус 4 и се нарекува ПОЛОЖИТЕЛНО. Моментално се стигнати до Мај 2020, значи ако си и ти на овој статус од мај 2020(и бидејки овој статус трае 7 месеци) би требало до крајот на месецов најмногу да ти се смене. Е сега не си баш сигурен/на точно од кој месец си на овој статус. Ако си од јуни сметај до крајот на фебруари да ти се промене статусот.
следниот статус би бил крајниот? Ако се смени до крајот на овој месец се има ли некаква идеја уште колку би требало додека се земе пасошот во рака?
Следниот статус е последен, значи дека е потпишан од вицепрезидента со што и официјално сте бугарски државјанин. Значи од кога ке ви се промени моменталниот статус потребно е да закажете термин во Бугарија или во некоја од бугарските амбасади во Македонија за да го подигнете.
Сигурно во најбрзо време ке ти се промени статусот. Имајки во предвид дека работите малку се закочија од корона вирусот, плус сега празници неработни денови, можно е да има мало закаснување.
Јас бев на интервју во конзулатот, добро поминав, треба да си ги научиш прашањата ги дава посредникот, може и ги има тука на форумов. Ме прашаа скоро сите прашања. За документи се носат изводи, потврда за неосудуваност, произход, 3 фотографии(формат за пасош), лекарско. Мене повеќето документи ми ги среди посредникот. Во амбасада се плаќа од 100-150евра во зависност од тоа колку документи имаш.
Zdravo sakam da prasam dali znae nekoj koj dokumenti mi se potrebni za da podnesam za prv pasos na moeto since ke vadi preku mene samo ne znam so koj dokumenti da se pojavam vo bugarija
Ne možam veke da izdržam da čekam ovaj pasos da izbegam od ovaa prokletija čine mi se ke se rodam ušte ednaš
Zdravo. nemav poteklo od nikoj, mislam kako bg vojnik, uchenik i slichno. Bev vo eden Bugarski-Makedonski klub, kade shto napishaa deka od 1900 do 1918 god seloto kade shto zhivejam, bile site bugari, so bg crkva i slichno.
Имам познанички кои на ист начин имаа поднесено документи и исто и двете беа одбиени баш на последниот статус кога се чекаше за потпис. Сега едната има поднесено пак по втор пат. За да се жалиш некаде не верувам дека би имало некаква корист од тоа. Во последните неколку години одобруваат само на тие што имаат потекло преку родител или баба дедо кои имале бугарско државјанство. Подобро да аплицираш за виза, наместо да губиш уште 4 години чекајки и на крај пак да бидеш одбиена.
Јас пред две години имам аплицирано за бугарски пасош, но го немам проверено статусот на апликацијата. Ја отворив страната и видов дека бара број и пин или само број, меѓутоа јас имам само потврда од плаќањето во амбасада на која има некако број, но не е тој. Дали може да ми кажете со кој број проверувате? Дали ви дадоа документи нешто од амбасада?