По брза постапка за 2 дена го имаш (малку се доплаќа ако ти се брза ) а регуларно 10-14 работни дена.
Официјална веб страна на МВР Бугарија: https://www.mvr.bg/dbds/дейности/административно-обслужване/паспорт-дбдс
Posle intervju vo bg. Ambasada vo Skopje na 16.04.2021 nemam dobieno nikakov broj, denes se slusnav so posrednikot za bg. Pasos i mi rece da se javam ili da odam vo ambasada za da imam br od molba, sto da napravam
Dali moze Nekoj da mi pomogne bev vo Finale me vratija vo dopollnitellno Sakam da sredam rabota pobrzo Dali ima takva varianta ?
Здраво на сите. Дали некој знае да помогне: Во март бев во Битола и ми рекоа да се јавам на еден бугарски број за адреса. Рекоа дека за месец дена ќе се среди се. Ѕвониме но еве 4 месеци нема никаков напредок. Или не креваат или кога ќе кренат се дрски и спуштаат слушалка со изговорр да се јавиме повторно за некое време. Значи државјанството е земено
Исто беше и мм , чекаше 2м тој на крај по брза постапка го зема. Околу 400-450€ плати за 2недели го имаше , 2 одења до Софија само . Некои промени има , можно е и многу подолго да чекате , ако ви се брза барајте посредник и одите Софија. Нас ни кажаа може да чекате и 6м може и многу повеќе.
Платицте 400 евра само за таа постапка или за се' комплет од почеток на поднесување на документацијата? Договорот беше да му се плати на посредникот 400 еу од сам почеток па до пасош во рака. Ние тие пари ги плативме е сега ако треба да се плаќа дополнително не би бидејќи не беше таков договорот. Кога го зема твојот сопруг пасошот? Дали ви кренаа на телефон за адреса?
Целосно не кошташе 550-570€ , првично околу 150€ без никакви посредници на старт , директно во Битола. Родителите на мм имаа бугарски и директно одеше. 3г чекавме се смени статус , зема државјанство од Битола , звонеше 2-3 пати Бугарија , исто како вас дрско однесување , као ќе чекаме ќе биди за брзо од 1-3месеци , ама почнаа многу да ни кажуваат , дека има промени и ќе се чека многу многу подолго. И најде посредник на 2 пати му ги даде парите ( околу 450€ ) . Една ден беше во Софија поднесоа што треба , чекаше 10 работни дена му излезе бројчето , отиде пак Софија се сликаше и за 3 дена му го донесоа пасошот и личната карта. Близок исто месецов , на него му излезе 1000€ + целосно ама тој немаше потекло преку родители , туку вадеше се од старт и првично пред 3г даде толку како вас скоро 500€ , ама не му се чекаше , и тој како нас исто кога му излезе државјанството поднесе по брза постапка доплати исто 500€ го зема и тој. Многу пазење треба со посредниците , да се одбере сигурен , нажалост знаат многу да лажат и си надаваат на сумите.
Здраво @Anglv Ќе може ли помош повторно. Сменет ми е статус но не можам да сватам до кај сум. Што значи ова
Здраво. Овој статус трае околу 8 - 9 месеци. После овој статус, следниот ке ти биде чекање на потпис од вицепрезидентот кој моментално трае околу 7 месеци. Од сега до добивање на пасошот очекувај да помине околу година и 3-4 месеци најмногу. Поздрав