Ima li nekoj sto od finalna preminal na polozitelno . Ako znae nekoj neka pise do koj mesec se stadani so obrabotka na finalna. Informacii za finalna, se zaglavi cela rabota. Vopsto rabotat li ?
Me interesira dali ima nekoj izvadeno pasosh ama bez bugarsko poteklo, samo so toa bugarsko drushtvo shto go zboruvaat. Jas sakam da vadam sega pasosh, ama ne znam dali da im veruvam na onie posrednici shto vikaat deka preku toa bugarsko drushtvo se sreduva, duri eden mi kazha za edna godina kje go imash pasoshot. Nekoj mislenje da spodeli? Fala vi.
Jas zedov 24.04.2021 ukaz preku ambasada skopje I na 04.08 bev vo sofia kako so vikaat trebalo odnovo da se podigne drzavjanstvoto i da prenokjis I utre denta da se slikas arno ama mene ne mi davaa ukazot duri I se cudea i minist. Za pravosudie stignalo pismoto od skopje so adresa I valjda maticen I me vratija nazad si podnesov po brza postapka za maticen I adresa pak I so cekav 3 dena I ne bese izlezen I se vrativ mk ce vidim ovaa nedela dali kje izleze
kako sto sfativ cim adresata od ambasadata pristignala vo bg pravosudie ne ti davaat ukaz I ne mozes da interveniras nisto mozes samo da cekas elektronska odi od ministerstvo za pravosudie do opstina sredec I tamu se izrabotuva maticniot broj a dokolku ne stignalo pismoto od skopje so adresa togas moze da se zeme ukaz vo sofija I utre denta da se slikas
Здраво, сакам да прашам за издавање на документи за деца од кои едното е родено пред да станам бугарски државјани а второто после тоа.Која е процедурата паралелно да им извадам државјанства па пасоши?Од каде најпрво треба да почнам.Во амбасадата ми викаат дека треба да одам во Софија по адреса,додека други ми викаат дека треба да закажам термин? Ве молам за одговор доколку имал некој слично искуство или познавање. Ви благодарам Поздрав
Здраво. Излезено ми е уверението (указ). Преку системот си закажав термин за во Септември од министерството за правосудство во Софија. На официјалниот сајт прочитав дека треба да се носат 2 слики, копија од пасош, уплатница за такса и уште нешто слично. Откако ќе го земам уверението, ако добро разбрав ќе треба да одам во општина за да ми добијам матичен број (поправете ме ако грешам). Кои документи ми се потребни за да добијам матичен број ? Сакам адресата на живеење да ми биде службената адреса на општината. Колку време се чека за да го добијам матичниот број ? Откако ќе го добијам матичниот број, најверојатно следен чекор е сликање. Дали треба да се закаже термин или може да се отиде во било кое време и да се чека во ред ? Ви благодарам на одговорите.
Можно ли е и колку чини да се земе бугарски пасош со посредник ако моите пра дедо и баба немаат бугарски корени?
Zdravo na site . Preku roditel imam podadeno dokumenti za bg pasos . Momentalno sam na finalna . Ima li sansi da dobijam pasos
Дали има опција сама да си посредам за документи за бг пасош и државјанство, преку амбасада во Скопје, да не сум преку посредник?
Можеш. Дури они не ги ни сакаат посредниците. Пред некоја година направија закон некои документи да мораш лично да ги носиш баш ради тоа. Само шо не ти се исплати ич (IMO) сам да си ги трчкаш тие работи
Честиткииииии На истово сум и јас. 09 Септември си закажав термин за подигање на уверението. Понатака сум баш збунета што треба да правам затоа што сите различно ми кажуваат. Не ми е јасно ниту тоа со адресата. Одиме после со уверението да бараме адреса? Ако знае некој подетално,би била благодарна да не прослетли Еден посредник ми рече за 350 евра можел да ми закаже одма утредента да се сликам за пасош,и за подигање после 2,3 месеци или ако сакам да доплатам уште плус 50 евра и за три до десет дена ќе ми го земат тие со мое одобрение...