Zdravo. Bugarski pasosh pravam preku brat mi, na intervju bev 09.03.2021, brojchero mi izleze na 07.2021. Me interesira, ako nekoj znae, ushte kolku bi chekala za dobivanje na pasoshot?
Zdravo Dali sega brzo nekoj bil.na intervju i kako e na toa intervju vo sofija dali mn prasuvaa ili ednostavno e??
Дали доколку родителите имаат бугарско држављанство може да извадат и за детето без да склучат брак во Бугарија?
Преку брат ти не можеш да добиеш пасош, на некои од следните статуси ке ти биде побарано да доставиш дополнителни документи(потекло од родител/од дедо/прадедо) со даден рок, доколку не ги доставиш ке бидеш одбиен/а. Зарем посредникот не ти кажа дека според новиот закон преку брат/братучед итн. не постои можност да земеш пасош? Се тоа зависи од возраста на детето. Постои некоја граница за возраста на детето. Пример доколку детето е на некои 3-4-5 годинки може да добие пасош за најмногу 2 месеци, за помалите деца процедурата оди многу брзо, само преведувате документи, и заедно со нив го носите и детето на сликање за пасош. За поголемите деца процедурата е иста како и за возрасните и се чека 2-3 години. Родителите кои поседуваат Бг пасош можат да извадат Бг пасош и за детето. Родителите може а и не мора да се во брак, ниту пак бракот мора да биде склучен во Бг. Доволно е само еден од родителите да има Бугарско државјанство за да добие и детето.
Ти благодарам. Посредникот ни рече морало да се венчаме и во Бугаријс за детето да биде признаено како наше, а и јас и сопругот имаме бугарско држављанство.
Здраво. Сакам да го сменам моминското презиме на бугарскиот пасош да го ставам сегашното, е сега проблемот е тоа што во моментов во Бугарија невакцинирни и без тест не пуштаат. На пример за во БГ амбасада во Скопје што документи треба да доставам за таму да го сменам презимето? Исто така за ќерка ми сакам да извадам па дали знаете и за тоа што треба? Да не идам преку посредник туку ако можам лично јас да ја завршам таа работа. На бројот ѕвонам ама никој не се јавува, па дали знаете адреса за емаил да и пишам?
Преписката е разгледана от Съвета по гражданството. Извадена е за допълнителна проверка, Съветът по гражданството е възложил допълнителна проверка на представеното удостоверение за български произход от ДАБЧ. В тази връзка, ако разполагате с други документи, с които да удостоверите българския си произход, моля да ги предоставите в ДАБЧ. , в срок до 15.12.2021 Знае ли некој за какви дополнителни документи мислат? Јас го започнав процесот преку прадедо роден 1884 год
Здраво Прадедо ми бил бугарски војник. Ја имам книшката е сега колку што знам треба: Извод на раѓање од прадедо ми Умреница негова Извод од баба ми и дедо ми и венчалница Извод од мајка ми татко ми и венчалница Извод мој од маж ми и од бебето и наша венчалница. Сакам да поддадам за сите 3ца истовремено дали можи ? И од прилика која е сумата за сите заедно? И колку време се чека
Колку знам прво ти мора да подадеш, па ако ти одобрат детето може преку тебе да добие, а за маж ти не верувам дека преку тебе ќе му одобрат. Мислам дека веќе не даваат преку сопруг/а.
Не можеш да подадеш за сите тројца истовремено. Прво твојот маж не може да добие бг државјанство преку тебе или преку твојот пра дедо. За детето твое прво треба ти да добиеш па тек кога ти ке го добиеш бг пасош тогаш да поднесеш за детето. За цена по лице зависи од тоа дали самс ке си ја трчкаш работата или преку посредник, односно од околу 400-600 евра.
Фала ви многу Имав информација дека можи за сопругот. Ама не ми ни менува многу секако посакуваното го добиваме Иначе сама ќе си поднесувам не преку посредник
Zdravo imam edno prasanje, go zemav ukazot od bg ambasada vo MKD vo April mesec, dali nekoj e informiran za ponatamu sto e sledno?
Zdravo, sto e potrebno za prodolzuvanje na pasos i lk preku ambasada? Moze li onlajn ili mora licno da se odi, treba li da se zakazuva termin?
Здраво, некој што бил сега брзо во Бугарија, со бугарски пасош и две дози вакцина Фајзер, дали плус треба да се прави пцр тест или не? Ви благодарам однапред
Пробај преку бг амбасада, процедурата само малку подолго трае од вооничаено. Треба тест. Барем така беше пред 2 недели