ima li nekoj sto bil po EGN vo sofija vo skoro vreme i dali navistina se ceka 10 rabotni denovi ili moze da se zeme sledniot den? vi blagodaram
Здраво, имам добиено државјанство но уште не ми е подигнато. Треба да се сликам за пасош и лк. Ме интересира за адреса како оди јас си кажувам кога пополнува документи за пасош или треба сепак да бидам претходно пријавена на некоја адреса во Бугарија? Исто и за промена на моминско презиме доколку знае некој кои документи се потребни? Благодарам.
Zdravo na site, imam edno prashanje, dali e nekoj zapoznaen kako odi procedurata so podiganje na ukazot od nashata ambasada i dali ima moznost za toa, da napomenam intervjuto mi e napraveno vo Sofija. Vi blagodaram
Zdravo Dali sega brzo nekoj bil.na intervju i kako e na toa intervju vo sofija dali mn prasuvaa ili ednostavno e??
Здраво на сите Сопругот си го подигна државјанството во Битола на 11.05.2021 и сеуште чека да стигне писмото во Благоевград на адресата. Ме интересира дали и некој друг се наоѓа во истата ситуација или имате информација во врска со ова. Ви благодарам
Дечки дали е вистина дека за продолжување на бугарскиот пасош,ако си пишан на пописот како макадонец, не ти го продолжувале ?
Кои документи се потребни за влез во Бугарија, во врска со Ковид мерките? И дали некој има информации за организиран превоз од Македонија до Бугарија? Ви благодарам.
БУГАРИЈА Почнувајќи од 10 октомври, Република Бугарија ги повлекува рестрикциите за патување за нашите државјани на нејзината територија. Со последната одлука, Северна Македонија од црвена е преместена во портокалова зона. Забраната е укината за сите кои поседуваат сертификат за вакцинација (14 дена поминати од втората примена доза), или сертификат на прележано болест (од 11-тиот до 180-тиот ден од денот на оздравување), како и со негативен ПЦР тест (не постар од 72 часа). https://www.mfa.gov.mk/mk/page/1706/informacii-za-covid19
Доколку еден од родителите има бугарско државјанство, за детето да се извади пасош кои документи се потребни да ги доставиме? И дали може тоа да се поднесе во бугарската амбасада во мк или треба во Софија да се поднесува?
Zdravo luge, sakam da prasam nesto: Dali mozam so bugarska licna karta da vlezam i patuvam vo EU shengen zonata? ne sakam da rabotam samo za prestoj mi treba, nemam bugarski pasos.
Во 2013 маж ми поднеде за бугарски пасош ама го одбија.Таа година и многу ретко кој зеде.Сакаме да поднесеме повторно.Јас имам шанси да добијам и мајка ми и татко ми имаат ама незнам он дали има шанси да добие …Нема ни дедо ни прадедо со бг документ…Да не бидат залудно фрлени пари…
Здраво. Ве молам доколку некој знае и може да ми објасни во врска со поднесување на документи за добивање на бугарско државјанство. Сакам да поднесам за да добијам државјанство врз основа на мојот родител кој има бугарски пасош. Контактирав посредници, но на секое наредно прашање ја зголемуваат сумата на услугата, и моментално ми бараат 400 евра само за термин до интервју. Контактирав преведувач кој ме посочи дека имам сигурно потекло од родител и да се јавам во Бг амбасада во Скопје и да закажам термин, а од таму ми закажаа термин мај 2023 да ги доставам документите и ми рекоа дека не значи дека тоа е термин за интервју, се зависело од комисија која ќе утврди дали истиот ден ќе имам интервју или ќе ми презакажат за друг ден. Ве молам дали некој знае да ми ја објасни процедурата, дали има искуство во таква ситуација, дали треба да одам директно во Ск претходно да доставам документи, бидејќи се плашам да не чекам уште повеќе време до интервју, а имам потекло од родител? Дали постои можност за добивање на термин порано? Ви благодарам однапред.
Дали некој скоро е бил во Бг амбасада во Скопје за промена на пасош? Дали се закажува? Јас се слушнав денеска и ми рекоа секој ден од 9 до 13 часот можело да се иде ама не ми верно. Првин ми рекоа морало во Бг после ѕвонев на тој број со 555 там ми рекоа пак на другиот да вртам и на крај дека можело без проблем.
Здраво на сите Сакам да ве прашам дали може да поднесам документи од сестра ми која има бугарски пасош?
Здраво на сите. Дали некој правел замена на истечен пасош тука во МК преку бугарска амбасада? Доколку има такви, колку време трае процедурата ?