Не фрлај пари залудно затоа што тој нема основа за добивање на бугарски пасош. Преку брат или сестра не можеш да добиеш бугарски пасош.
Здраво, Сакам да прашам во врска со новите правила донесени од Софија пред околу две недели. Имено преку посредникот ги извадив сите потребни документи и терминот ми беше во март за происход , но поради сменетите правила морав да закажам друг термин кој е сега во декември директно на интервју, но сега повторно се сменија правилата. Дали може некој да ме советува што поточно треба да се прави и дали има некој искуство што е во слична ситуација бидејќи на многу луѓе им имаат пропаднато документите? Потеклото ми е преку бугарско здружение, но дали сега важи тоа? Доколку не, што треба да направам понатаму? Ви благодарам однапред.
Повеќе не се важат бугарски здруженија од 17-ти март годинава. Потекло се докажува на лице место на интервју со стар бг документ или со бг документ на некој од твоите во семејството. (не може само со македонски извод за жал). Би било подобро да си закажала интервју во бугарска амбасада во Македонија (или пак сама во Софија ако можеш да патуваш) без посредник, а после доколку ти ги прифатат документите да најдеш посредник за преостанатиот дел од процедурата.
Јас чекав повеќе од 7 месеци, а статусот ми се смени пред медец и пол некаде. Мислам на кајгана форум дека можеш да видиш до каде се статусите до кој број се стигнати па да се ориентираш..
Едно прашање: Дали може само да се подигне указот на денот на закажаниот термин, а за пасош и лична карта да се оди преку Бугарскиот конзулат во Битола? Благодарам за одговорот.
Zdravo, Na intervju bev 06.04.2021 god vo Ambasadata vo Bitola. Go zemav broceto vo septemvri a na sajtot mi pisuva deka e od 30.07.2021. Do noemvri 2021 god mi bese statusot Obrazuvana prepiska. Pred 2 nedeli mi se smeni vo..... По преписката Ви предстои да бъде извършен финален експертен преглед преди да бъде разгледана от Съвета по гражданство. Dali moze info otprilika za kolku vreme bi se smenil statusot i koj e sledniot status... nekako nervoza me fakja i neznam kolku bi se cekalo. Inaku idev preku pradedo koj e roden 1910 godina. Fala Vi na site odnapred. Pozdrav
Види тука ,а можеш и на кајгана да читнеш има таму доста на оваа тема Активност за бројчето ти се јавија телефонски, беше пак БТ или или на мејл?
Zdravo mi Treba pomos Treba da odam za sofija na intervju na 07.12 vo Vtornik, Dali znaete nekoj koj sto ke odi za sofija
Dali moze da se izvadi bugarski pasos , ako soprugot ima bugarski pasos zenata na toj osnov da izvadi ?
Здраво на сите нов сум на форумот и имам неколку прашања до сите вас секој кој ке одвои време да одговори ке ми биде од големо значење однапред се заблагодарувам на секој одговор.Сакам да поднесам за бугарски пасош пошто сум нов и едноставно немам идеа што и како оди процедурата и од каде да се почне дали некој од вас е преку посредник и ако да ве молам препорака за лице да го контактирам за тие веке што го земале пасошот или се во понатамошна фаза најдоброто знаете како оди процесот и за тоа се обракам за повеке информации за да истото и јас го сторам.Единствено зошто поднесувам и ако го земам пасошот е економската причина пред 3 недели имав интервју за работа во една од европските држави со плата од 7500 еур за жал немав европски документ и не ја добив работа претходно работев интернационално со македонски документи каде работнита виза компанијата ми ја продолжуваше и тоа се ептен големи трошоци за фирми за жал како фати корона многу потешко е да се пронајде работодавец кој ке ги покрие сите неопходни трошкови на некои фирми политиките се единиствено пред услов европски документ.За тоа ве замолувам секој кој знае како оди процедурата за поднесување на Бугарски пасош нека сподели инфо ви благодарам однапред.
Mi se javija od ambasada. Brojceto bilo stignato na kraj na juli a mene mi se javija deka stignalo vo oktomvri
Здраво дечки државјанството го подигнав од Битола во септември и ми рекоа за 2-3 месеци да одам во Софија да запишам адреса. Е сега бидејќи не сум со посредник сама си ја бркам работата некој што веќе поминал да ми даде информации ако сака освен копии од указ дали нешто друго треба од страна на документи?
Zdravo devojce dali moze da mi kazes Kako odi procedurata za dobivanje /podnesuvanje za bugarski pasos blagodaram.
Здраво, јас вадев преку татко ми затоа што тој има и поднесов во 2017, точно не знам кои документи требаше затоа што е одамна, се сеќавам само дека ги преведувавме и по некое време бев на интервју во конзулатот во Бт. После извесно време ме контактираа да си го подигнам бројчето и од тогаш проверував на страната до каде е процедурата. Лани во октомври ми излезе указот ама дури сега го земав пред некој месец. Откако ќе се земе указот (државјанството) следува запишување на адреса и поднесување за матичен број во Софија. И последен чекор е лична карта и пасош. Подетално во врска со документи кои се потребни за почеток и цени не се сеќавам доколку знае некоја членка нека сподели инфо, прелистај ја темата секако ќе наидеш на корисни информации кои ќе ти помогнат или најдобро обрати се кај посредник
Здраво девојче благодарам на одговорот апел и помош до останати ако може контакт да ми дадете тука или пак во Лична порака од Посредник благодарам однапред.
Здраво на сите дали може да ми дадете контакт од посредник преку кој ја водите процедурата верувам дека на форумов има некој кој оди преку посредник благодарам однапред .
Zdravo da prasam tatkomi ima bg pasos pa sakam i jas da podnesam moze li da mi kazate kak odat rabotite okolu terminot dali mnogu se ceka za termin i kako da za zakazam i ima li sansa pobrzo da e ?