Дали навистина не може повеќе да се добие преку сестра/брат? Ако не може, дали може преку стрико/тетка/братучеди?
Ве молам за мислење. Државјанство подигнато во Битола во април 2021. Се' уште де чека за адреса. Знае некој до кога ќе се чека и што е проблемот?
Поднесов за пасош пред година и два месеци ми се чини и приложив Удостоверение од мајка ми, она нема ни бугарски пасош ни лична карта. Брат ми пред години така си го извади неговиот бугарски пасош, преку неа. Е сега, моментално сум на третиот статус, дека ми предстои финален експертен преглед и го прочитав ова: Дали ова значи дека сега ќе ме одбијат?
Со бугарски пасош или од некоја друга држава која е дел од ЕУ многу е лесно и поедноставно прво како за престој во ЕУ , патување во други држави без виза исто така и за вработување што е и клучен според мене (економска причина) .По менувањето на законот сите бг коли во мкд требаа да се пренесат на Мкд така да отпаѓа таа варијанта за коли.
Здраво дали некој знае како да се постапи во ситуација кога мајката има бугарски пасош, детето 1 година нема бугарски пасош, дали може мајката со бг пасош да излезе од мк со детето со мк пасош и да остане да работи во ЕУ? Другото прашање ми е дали може со полномошно од таткото да се стави детето на бг пасошот на мајката односно без присуство на таткото?
Детето со МК пасош само 3 месеци може да биде во странство. Најдобро е да му извадите и на детето БГ пасош доколку може секако. Ако е родено детенцето во време кога веќе го имате БГ пасош за еден месец ќе ви биде готов, доколку не е се чека иста процедура како за возрасен. Ние моментално чекаме изводот на ќерка ми да го заверат во БГ и после одма ќе и поднесам тука кај нас во Амбасада. Не може. Едино ако имате посмртница, крштеница од дедо, баба, татко, мајка. Или пак некоја стара воена книшка на дедо, прадедо. Етрва ми не можеше да извади преку брат и и затоа поднесе преку прадедо.
Детето е родено кога веќе мајката има бугарски пасош. Ама таткото нема. Може да ми кажеш процедура што треба да се направи и дали мора и таткото да биде присутен кога се поднесува за детето или може со полномошно од таткото?
И мојот маж нема БГ пасош. Јас извадив интернационален извод на ќерка ми, и фотокопија од нашата бугарска венчаница и лични документи, и со полномоштво дадов на посредникот да извади матичен број во БГ. Сега треба до 10 да ми ги донесе документите и одма ќе поднесам во амбасада. Мислам дека може со полномоштво заверено на нотар но не сум сигурна.
Здраво прашање проверив старите документи од мојата прабаба стои дека е родена 1904 година презимето и е на ОВ пред склучување на бракот потоа на СКИ На нејзините родители презимето е на ОВ каде што е родена тоа било Бугарска Егзархија прашање дали можам да најдам стар документ на основа на тоа се обратив во архив ми рекоа дека имаат некои стари документи од 1900 па нагоре година и треба лично со матичар да отидам и тој да ги отвори книгите по датуми и име во случај да има нешто бугарско како на пример Крштеница нема да можат да ми го дадат оригинал документот (прашање е ако има таков документ) во случај да нема од бабата никаков бугарски документ каде можам да се обратам да проверам за нејзините родители бидејки во архивот ми рекоа под 1900 год немаат ништо ви благодарам однапред на секој одговор .
Zdravo, imam slusnato deka porano lugjeto mozele da podnesat za bg pasos so toa sto nivniot pradedo bil integriran odnosno rabotel vo period od 1939 do 1945 vo Bugarija. Dali seuste e vozmozno taka i dokolku moze kade da se obratam za da go najdam toj dokument. Vi blagodaram.
Здраво.Истечен ни е бугарскиот пасош дали мозе во Амбасадата во Скопје да го смениме и која е процедурата? Фала
Мојот татко има бугарски пасош и лична карта, исто така имам и документ од мојот дедо, па прашањето ми е за колку од прилика ќе ми излезе пасошот имам 18 години...
Да, потребна е виза и со македонски и бугарски пасош за САД. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Visa_requirements_for_Bulgarian_citizens
Na finalna ste kako i poveketo zaglavime na finalna zavisi so kakvi dokumenti ako ste preku roditel il preko baba dedo pra dedo baba belkim nema dopolnitelna pozz