Sega veke ne se vadi proishod Kolku sto sum informirana treba star dokument ,,krstenica bg. Voena kniska bg. Vencanica bg. ,,, i so takov dokument od dedo baba , pradedo prababa , da se povrzes so izvodi i da ja pocnes procedurata.
Здраво за една недела сум на интервју во бугарскиот конзулат, ги учам прашањава па ме инетерисара како одговоривте на овие прашања Како граѓанин на Р. Бугарија ќе ја промовираш државата во својата специјалност? Како ќе ги браниш интересите на Р. Бугарија? И по колку прашања поставуваат, извинете на долгиот пост
Odgovaras kako Bugarka Negde prethodno znam deka potpolnuvavme deka se cuvstvuvame kako Bugari . I keodgovaras kako bugarka. A vsusnost mene mi bese itervjuto vo Sofija i sigurno mi postavija okolu 10 prasanja na koj netreba da se bunis i da ne gi znaes.
Здраво. Да прашам јас имам прадедо роден во Македонија што има живеено во Бг, тој се има венчано за бугарка. Децата негови се родени во Бугарија и си живеат таму. Значи таму ми е фамилијата и они се согласуваат да ми дадат место на живеење ако ми затреба за документи. Јас имам право на државјанство или прадедоми мора да е роден во Бугарија? Ми закажаа во Битола интервју дури во август 2023г Да идам преку Софија, побрзо ќе е?
Здраво едно прашање за тие што имате вадено бугарски пасоши. Татко ми и брат ми имаат бугарски пасош, сакам и јас да поднесам, но размислуваме без посредник, каква е процедурата, каде треба да се обратам, знае ли некој број на бугарска амбасада? Кои документи ми требааѕ, извод од татко ми и мој, државјанство и пасош бугарски на татко ми?
Треба на адреса да си пријавена таму незнам колку време , да имаш престој, па за неколку год го добиваш, знам по мојата маќеа она не успеа да најде адреса и не доби.
Нема врска, он на пасошот секако си има бугарска адреса , без таа и не ќе можел да извади бг пасош, е сега ако може да те пријави он во бугарија на истата адреса незнам, треба да ги прашате газдите на адресата што се дали има место за уште некој да се пријави на адресата, ако не тогаш маж ти треба да најде др адреса за него и таму заедно да се пријавите , прашај подобро некој посредник ќе ти објасни @Justicija
Мене ме интерисира дали некоја има извадено извод на родени од Бугарија за себе? Сега ќе треба да се пораѓам во Германија и сакам детето да ми биде пишано на моите бг документи оти презимето не ми е исто напишано на бг и мак документи а тука во Гер малце се терсене за таа работа.
Го одговарам прашањево во другава тема затоа што таа каде претходно го постави, беше нагласено дека е специфична и дека се однесува за причините, не и за процедурата. Постојат повеќе начини, но најчесто луѓето одат по основа на предок (тнр. б'лгарски произход) или пак по основа на родител/-и доколку тие се бугарски државјани (обично станува збор за деца од мешовити бракови). Други можности се поради брак со бугарски државјанин, повеќегодишен континуиран престој во Р. Бугарија - да речеме некој германец решил пензионерските денови со години си ги минува во Бургас или Софија... или долгорочен престој поради врабоутвање таму и тн. Не сум сигурен, но мислам дека оние кои имаат родител кој е навистина бугарин/-ка (да речеме на пр. мајката е од Пловдив или Стара Загора и тн.) полесно го добиваат државјанството без потреба да потпишуваат документи дека имаат бугарско самосознание низ здруженијата на бугарите во Македонија. Подетални информации има на веб сајтот на консуларното одделение при амбасадата на Р. Бугарија во Скопје: линк