Ме интересираше влијанието на генетиката во врска со ова прашање и очигледно е големо. Ти благодарам на одговорот.
Имам неколку познаници кои се од мешан брак, т.е. еден од родителите своевремено од Бугарија се преселил во Македонија/Југославија. И кога децата (млади но полнолетни) вадеа бугарско државјанство иако чекаа неколку години, воопшто не им бараа да се изјаснат како бугари туку само документите од бугарскиот родител. Додека на нивните сопружници кои беа македонци од Македонија им бараа таква изјава и чекаа отприлика година дена повеќе. Но муабетов е стар повеќе од десет години, така да не знам во меѓувреме дали и што се има променето, освен дека некаде 2012 година имаше одлука дека по закон Бугарија мора да даде одговор дали го прифаќа барањето или не во рок од една година (бидејќи државјанство по таква основа бараат и молдавци, украинци, срби и тн.).
Јасно. Исто како во Хрватска што беше,сега е поригорозно. Но идентитетот никој не смее да ти го земе,без оглед на пасошот....освен оние кои повеќе се пронаоѓаат во новиот, но тоа не е тема...
Zdravo, Dali nekoj znae da mi kaze kolku vreme trae procedurata od pocetok do zemanje na pasos? Imam brat so Bg pasos. Nova sum na forumov
Здраво јас да поставам прашање има ли некој кој што има извадено бугарски пасош по брза постапка ако има може ли подетално ??Може и во л.п. Фала ви
За веќе изминат пасош и лична карта! Се сликав за обновување во Битола ми рекоа дека за 2 месеца ќе стигнат новите пасош и лк. Ме интересира од ваше искуство за колку време стигнуваат. Пример ако се сликав на 10 јули да чекам до 10 септември или пократко малку, или подолго.
Здраво, поднесов за бугарски пасош пред 4-5 години и ми е веќе излезено државјанството, но бидејќи ми е сменето презимето поради брак и таму сум заведена со старото презиме како оди постапката, дали ќе може со новото презиме без проблеми да си го земам пасошот? Фала
Здраво, Сакам да прашам дали некој од вас има искуство со пријавување на брак во Бугарија и промена на презиме. Како е процедурата?
Да, ќе си одиш таму во општината мислам беше ќе кажеш декка сакаш да пријавиш брак ќе дадеш документите. Ваши копии од пасоши, венчаницата таму ќе ја преведеш и ќе ја легализираш па ќе им ја дадеш оти не признават други, ќе ти дадат што треба да пополнеш и мислам тоа е. Брза е процедурата а ќе треба и да си поднесеш за нови лична карта и пасош само тоа направи го брзо оти ќе треба да платиш некоја минимална казна ако закаснеш.
На преведувач и нотар. Мене преведувачот за 5 евра плус се ми заврши. Го преведе и го однесе да му стават апостил. @decka201 Ги има насекаде, ќе прашаш и ќе ти кажат кај можеш да најдеш преведувач.
Здраво, како е побрза постапката за бугарско државјанство, преку посредник или преку амбасада? За преку амбасада кои документи ми се потребни, најдов на бугарски ама да ми објасни некој на македонски
Dali se znae do koja godina se stasani pregledot na aplikacii vo sofia ?jas bev 2020 intervju usye ne mi e smenet statusot
Имам непоправлива грешка во изводите поради тоа што ги немаат книгите на родени за таа личност. Една буква во едно име се разликува. Дали мислите дека ќе е проблем? Потребен ми е изводот за државјанство. Благодарам.
По преписката Ви предстои да бъде извършен финален експертен преглед преди да бъде разгледана от Съвета по гражданство. Zdravo ovoj status mi stoi veke edna godina.Koj e podobro upaten ako moze da mi pomogne,sto znaci.Inaku bev na intervju juli 2019 godina.No nekak mnogu bavno odi kaj mene postapkava,so posrednik sum.Sekoj sovet mi e dobredojden.