Ова ми е јасно. Но, се прашувам дали толку многу Македонци патуваат во САД, Русија, Африка, Јужна Америка, што им требаат пасоши? Можат да патуват само со бугарска лична карта низ целиот Балкански Полуостров и земјите од ЕУ. Дури и во Турција, од 1-2 месеци, сега може да се патува само со лична карта. Зошто Македонците освен лични карти вадат и пасоши? Зошто би платиле за нешто што веројатно нема да им треба?
А што е разликата дали ќе извадиш само лк или и пасош кога можеш се одеднаш? Не сум до толку информирана ама мислам за да извадиш лк треба да покажеш државјанство со што автоматски пола процедура за пасош ти е веќе завршена, плус бенефициите со ЕУ државјанство и македонско се дијаметрално различни и кога веќе одиш надвор од државата гледаш да ги искористиш максимално тие бенефиции
Нормално, и за бугарска лична карта и за бугарски пасош барателот мора да биде бугарски државјанин. Личната карта е задолжителен документ, а пасошот е изборен. Објавувањето на двете чини пари. Јас на пример немам валиден пасош - истечен во 2018 година, ако добро се сеќавам... не сум ни сигурен каде точно го ставив. И мислам дека нема да ми треба во скоро време - не планирам да одам во Русија, САД итн.
Преписката е нередовна. Необходимо е представяне на допълнителни документи В срок до 20.11.2022 г. следва да представите официални документи, издадени от български или чуждестранни органи, с които да удостоверите, че имате родствена връзка с поне едно лице Ваш възходящ до трета степен включително, което е от български произход. Документите трябва да съдържат информация за имената на възходящия и родствената Ви връзка с него. При непредставяне на документите в срок, преписката Ви ще бъде разгледана на заседание на Съвета по гражданството с мнение молбата да не бъде уважена. Съобщението е публикувано на 20.09.2022 г. Здраво да Ве прашам што значи овој статус?Што треба да направам?
Треба да доставиш дополнителни документи до 20.11.22 со кои ќе докажеш сродство со некој што има бугарско потекло...
Те молам објасни ми конкретно за каков тип на документи.Јас одам преку извод од прадедо роден во бугарско,па извод од дедо ми,татко ми.Јас бев на интервју крај на јули 2019.Тогаш кога аплицирав,викаа дека тоа е доволно.Незнаев дека е сменето во меѓувреме.Ако можеш пиши ми и објасни ми.
Ima li vasiot tatko bg dokimenti ako e taka ostanuva ti samo istite dokumenti pak da gi dostaves do datata pozz
Inaku posrednikot moj bara bugarska voena kniska,sveditelstvo,krstenica,vencnaci od toa vreme koga bila tuka Bugarija.A takvi dokumenti ne cuvame za zal.Ako nekoj ima iskustvo neka pise.
Zdravo.Bidejki sum stavena na dopolnitelna,a mnogu tesko e da najdam star dokument.Sakam da prasam dali nekoj koj se nasol vo vakva sitacija podnesuval M1/M2 kade vo poleto na nacionalna pripadnost stoi Bugar/Bugarka.Odnosno vo Agencija za vrabotuvanje da napravam azuriranje na podatocite.Pa toj dokument da go dadam vo Sofija.Taa opcija nekoi posrdnici mi ja ponudija i taka ke me stavle na finalna.Ako nekoj ima iskustvo neka pise.
Gabe vi e toa ke vi zemat samo pari i nisto ke ve vratat na finalna i otkaz bez star bg orginal nema da mozete edino da vi najdat Star dokument u Arhivata u Bg ama treba tocni podatoci da znaete pozz
Ako nemate drugo nisto podajte gi istite dokumenti pa sto bide neka bide toa pak ke ve vratat na finalna nekoj taka minale so istite dokumenti
Здраво. Дали знае некој при подигнување на државјанството во Софија може да се ополномошти сопруг да го подигне или не е можна таа опција ? И дали освен копија од пасош, 2 фотографии, преведени на бугарски извод од родени и венчаница, треба уште нешто? Уплата од 50 лева каде се врши и која адреса се пријавува? Без посредник е водена целата постапка со интервју во Скопје април 2019. Ви благодарам. Поздрав
Со која брзина одат? Јас 2020 ноември бев на интервју и оттогаш сум на истиот статус како членот што пиша..
Здраво Нов член сум на овој форум. Ќе ве молам за информација од искуство, Јас и мојата сестра поседуваме веќе БГ Пасош. Дали може моите родители на основа на мојот Пасош да добијат и они ?? Однапред ви благодарам