Треба од местото каде што е пријавена мајка ти документ дека сте родовно поврзани. Ти треба некој од посредниците , ќе го извади за 1 ден
Па мислам дека не е пријавена она на адреса, нема бугарски документи (пасош, лична карта..), само удостоверение има. Она тек сега би требало да најде човек да и даде адреса да се пријави, врз основа на тоа да извади лична карта или пасош во соодветната општина кај што ќе е адресата и после тек документ за роднински врски. Ние дури се јавивме на наша адвокатка во Бугарија, она ни рече дека не може да ни го среди тоа, рече дека е комплицирано и долготраен процес и ќе мора мајка ми самата, ама детали што точно не знам..
Венчаница од прадедо и прабаба издадена од бугарска екзархија и сите изводи што докажуваат потекло од нив.
Јас го имав стариот документ и сите изводи што докажуваат потекло, лекарско, уверение за неосудуван, копија од пасош, сликчиња, декларација и молба што ми ги спреми жената што ми преведуваше се. Мислам дека не заборавив ништо.
После интервјуто од прилика за колку време се знае дали ќе излезе пасошот или не? И кога може да се очекува пасошот?
Се знае како се докажува со извод на родените треба да однесеш на тебе и на мајкати, јас кога аплицирав преку тато носев изводи од мене и него
Абе ја си објаснив убаво во претходниот пост. Јас аплицирав со удостоверение на мајка ми, мој извод знам дека дадов преведен на бугарски, тогаш ми ги примија документите се најнормално. Нив маката им е што мајка ми нема бугарска лична карта/пасош, а со тоа она не е ни пријавена на адреса во Бугарија, и како јас да им однесам доказ за роднински врски издаден од соодветната општина во Бугарија кога она нема адреса фактички таму. Плус, не е доволен доказ нејзиното удостоверение и мојот извод кај што фала богу пишува кој ти е мајка, а кој татко. Како и да е, мене рокот веќе ми помина, јас не им доставив документи и што сакаат нека праат.
Ќе чекаш сигурно 4 години. Ама ќе добиеш, зошто си преку родител. Информирај си се на форумот на Кајгана, таму имаат тема, овде не е толку активна.
Добар ден. Пробав да ги најдам прашањата за интервју, но, безуспешно. Дали ќе ви биде проблем доколку ги имате да ми ги пратите? Ви благодарам однапред.
Здраво на сите, ја разгледував темата и сакам да прашам нешто. Дедо ми, (татко на мојата мајка) има бугарски пасош и живеат во Швајцарија со баба ми веќе 10 години, дали може преку него да се поднесе документ некако?
Здраво друштво. Дали некој стигнал до бг пасош со стар документ венчанило или венчаница од дедо и баба? Ве молам искуства Поздрав