Според законот тражат да имаш потекло до 3 поколенија а ти од дечко ти неможеш да земеш и без разлика дали ќе се венчаш си него бидејќи не потекнуваш од него
Разбирам, благодарам. Мојот вујко има бугарски пасош и претходно земав од него документи што требаше но пак ме одбија.
Значи според законот можеш да земеш бг документи доколку еден од татко/мајка/дедо/баба/прадедо и прабаба имаат бг документи, од вујко/брат/сестра/маж не може бидејќи не потекнуваме од нив
И јас да потврдам. Бугарски документи само ако имате родители со бугарски документи. Евентуално баба/дедо, прабаба/прадедо. Преку сопруг/а и останати роднини нема да можете да извадите државјанство. Маж ми е со бугарски пасош и кога прашувал за мене му рекле - Жена ти нема право. Само децата.
Вашето удостоверение е изпратено в консулска служба Битоля-Македония. При получаване на удостоверението следва да заявите адрес за регистрация в Република България, както и да представите 2 бр. актуални снимки паспортен формат. Съобщението е публикувано на 17.01.2023 г. Ова го направив (однесов слики и адреса и зедов удостоверение) веке пред два месеци и повеке но уште си стои исто, што да очекувам следно? Одам преку родител, сигурно си е
И мене истото ми стои а го земав од лани, не знам дали тоа ќе се смени воопшто. Ова го пишува на тие што земале пасош обично Вече сте получили удостоверение по тази преписка. Најверојатно по зимање на пасошот и лична карта се менува
Резервиране на дата за получаване на удостоверение Образувана преписка Nо **28/2014/02.04.2014 г. Вашата преписка е включена в Указ 181 от 2015 год. Можете да резервирате час, за да получите удостоверението си лично. Можете да направите нова резервация само ако сте пропуснали първата резервация. Здраво овај ми е статусот. Цел процес е преку Софија. Сега сакам постапката преку Битола да ја продолжам. За колку време сте ги земале пасошите. И дали е побрза постапката преку Битола или Софија. И кои документи се потребни за понатамошната постапка.
Дали може бугарски пасош да се продолжи во Бугарска Амбасада во Скопје или Битола или мора во Бугарија?
Побрза е преку Софија секако.Битола после зимање указ чекаш четири-пет месеци да поднесеш за адреса, во Софија го прават во ист ден
Здраво, дали некој знае дали мора да се земе пасошот од Софија на таа дата што е на талонот напишана или може и друг ден?
Здраво на сите, може ли да ми каже некој што скоро го поминал овој статус и колку време се чека и дали може да се случи да те одбијат?? Молбата ви е разгледана от Съвета по гражданство с положително становище. Документите са изпратени за издаването на указ на Вицепрезидента на Република България.