Здраво, да ве замолам ако некој има контакт од Ѓоко од Струмица посредникот да сподели. Благодарам однапред
Здраво, да ве прашам. Како да се пријавиме на нова бугарска адреса ? Правиме обнова на пасошот но ни кажаа дека адресата била откажана и дека треба да се пријавиме на нова
Прашање, извадив извод за децата на мкд јазик, ги преведов кај овластен преведувач за бугарски јазик, сега треба, поправете ако ме ако грешам: 1.ги носам во амбасада во Скопје и барам да ги легализираат (се плаќа, колку, треба да закажам, треба нешто посебно) 2.ги носам после овие легализирани изводи инпреведени и еден куп други документи во општина и барам ЕГН (МАТИЧЕН БРОЈ, СЕ чека 6/7 дена). 3.за помалото кое се роди кога и јас и женами добивме пасош доаќам у Скопје и го сликам у амбасада. 4. Поголемото (роден пред бг пасоши) морам да поднесам у правосудие Барање за државјанство за деца под 14 год.... Вака е постапката, пропуштам нешто ве молам искуство ваше со ист или сличен пат. За мене и сопругата бев преку посредници и чекав 7 годни платив 1000 еврс, сега ми бараат 600 сакам сам да ја истуркам работата. Однапред фала за советите
Zdravo dali moze da se isprati aplikacija vo ambasada so izvod na dedo mi deka e roden vo bugarija i ziveel?dali e dovolno toa ili treba i on da ima drzavjanstvo za da mozam jas da apliciram? Fala
Си имаш онлајн страница и ги пишува сите потребни документи, и нормално имаш посредници, прашај, па и плати нешто ќе ти објаснат.
Ok tuka ima lugje sto pratile dokumenti i znaat.moze li nekoj da mi kaze dali moze da se aplicira so izvod deka dedo mi e roden vo bugarija no nema pasos i drzavjanstvo ili so nekoj drug dokumenti osven pasos i drzavjanstvo. Fala
Со извод тешко да добиеш пасош. До пред 2 години можеше така. Сега ги стегнаа критериумите. Ќе треба да докажуваш дека дедо ти живеел во Бугарија. Пробај. Ништо не губиш. Ама оди кај сигурни посредници. Има такви кои лажат и парите ќе ти ги земат.
Ako e roden u bg a nema drzavjanstvo toj ne e bugarin. Ima bugari sto se rodeni u mkd ili srb ama se pisale kako Bugari zatoa sto se Bugari. Mesto na raganje ponekogas ne e bitno.
Nekoj sto bil na intervju vo ambasada vo Skopje i od tamu go ima zemeno drzavjnastvoto da kaze sto ponatamu, koja e sledna procedura?
Јас би сакала да поднесам во амбасадата во Скопје за бугарски документи. Може ли да ми кажеш што поднесуваше од документи и на кој начин, директно ли одиш таму, закажуваш ли претходно?
Na stranata na ambasada najdi mail i pisi im, sprema mene bea mnogu korektni i se preku mail komuniciravme, duri mi pratija i lista na ovlasteni preveduvaci za vo sekoj grad, pred 4god bev na intervju ne pamtam iskreno
Здраво, во Германија сме еден месец со бугарски пасоши и за детски додаток ни бараат потврда од Бугарија дека не сме земале додаток за дете од таму. Прашањето ми е каков документ треба да се извади, од која институција и дали тоа може да се среди преку посредник или мора лично да одиме Бугарија? Благодарам
Маж ми не вадеше потврда. Напишав на лист дека не зема детски додаток во Бугарија. Он се потпиша на листот. Зависи до градот. Некои вадат потврди. Ако не можете лично, треба да дадете полномошно на некој.
Сама одеше за пасош или преку некој трет? Доколку е преку некој тој најдобро ќе те информира за постапката што и како. Јас мојот одамна го вадев ама по тоа што се сеќавам знам дека го барав бројчето на интернет, ми имаа кажано која страна, сега не се ни сеќавам што и како беше. Одамна беше.