Sestra mi po staro sredu ase pred 15 god. Sega e samo po poteklo, togas ne se barase poteklo. Ima li nekoj kontakt od posrednik i kolku pari zimaat za posreduvanje i dali nekoj sam se nafatil da si sreduva dokumenti?
Секогаш може сам , проблемот е ако знаеш каде да одиш и што да правиш. Зато се ангажира посредник кој ти ги спрема документите за одреден надомест. Одлуката е твоја
Zdravo, sakam da prasam dali ima nekoj iskustvo so privremena licna karta za prestoj vo Bugarija da izvadi po izvesno vreme i bugarski pasos?
Здраво на сите, Биден сум на интервју во Битола за бг пасош во октомври 2021 а во јанури 2022 го добив бројчето. Нон стоп проверувам но статусот е истиот од самиот почеток, не е сменет до сега, тоа е можеби така затоа што немам стар документ. Дали знаете како да се дојде до стар документ или која е процедурата понатаму за да се смени статусот? Ви благодарам
Се чека прилично долго ако си на финална или како и да беше. За да земиш пасош грубо негде треба 3-4 години... и на таа одлуката ќе видиш дали ќе одиш следен чекор или ќе ти побараат дополнителни документи. А за тие стари документи и слично најдобро да си ангажираш посредник, ќе те кошта пари ама пасошот отвора многу врати за во иднина.
Здраво, ако некој знае, дали може да се влезе во Германија со ЕУ пасош а да се излезе со МК. Дали би имал проблем бидејќи нема влез со Мк. док. таму. Лицето живее и работи таму, но имаше случка во која го изгуби бугарскиот пасош, но ја има личната карта. Благодарам
Со Бугарска лична карта нека излезе .. Пасошот ако е пријавен во полиција дека е изгубен. Со МК документ НЕ !
Здраво дечки, пребарував низ постарите објави ама не можам да најдам или не можам да се снајдам небитно. Прашањето ми е - дечкото е со бугарски пасош, работи и живее во Хрватска, сега би сакале да се регистрираме, но да се регистрираме во Бугарија, дали јас која што сум со мкд пасош би добила некој документи со кои што би можела да живеам и работам непречено во ЕУ ?
Ако се регистрирате ( во Македонија не мора во Бугарија ) имате право на обединување на фамилија и право да работиш, што значи дека нема да имаш проблем
Дали може некој да ми прати број на сметка или слика од уплатницата за платена државна такса за апликација за бугарско државјанство во амбасадата во Скопје и колку треба да се уплати? Благодарам
Спроти амбасадата има уни банка само им кажуваш дека таксата од 16е и они ти уплаќаат ако мислиш на тоа