Не. Мора да најдеш некој стар документ од дедо/прадедо, во времето кога бугарите ги терале македонците да се побугарчуваат и да војуваат за Бугарија. Иначе вака на жими мајка не оди ич.
И веќе не можеш да се пишеш на бандера или на било која улица. Имаше големи апсења во Бугарија за ова пред околу 2-3 години и сега е многу затегнато. Ако немате адреса, се плаќа 250€ по особа за да ви обезбедат адреса за во документите.
Здраво на сите, поднесов докумети и интервју имав во амбасада во отомври 2023, доколку може ваше мислење согласно документите што ги поднесов дали имам реална шанса да добијам државјанство. Извод од матична книга на родени од баба и дедо извадени во Македонија каде по националност се бугари, Извод од матична книга на родени на мајка ми исто по националност дека е бугарка, и воена книшка од дедо ми за служен рок во СФРЈ, националност бугар... сите преведени и доставени... Баба ми и дедо ми се од Србија доселени пред земјотресот во Македонија... Ви благодарам
Доколку ги имаш тие документи, ќе добиеш. Важно им е на бугарите да видат дека некој од твојата фамилија се родени, имаат служено војска, имаат учено во бугарско школо... Ќе одиш на интервју и ќе се изјасниш дека си бугарин по мајка и татко.
Здраво на сите Ве молам за помош Татко ми има бугарски пасош, па сакам да извадам и јас. Имам 35 год, мажена. Може ли да се поднесе барање во Скопје ? Се закажува или без термин се оди во амбасада ? Дали е долга постапката за прво колено докажување ? Се плаќа ? Ви благодарам однапред на помошта
Да може во амбасадата во Скопје, јас бев во амбасадата, се закажува термин, да околу 3 години е постапката, сега ги разгледуваат 2023 до 10 000 имаат стигнато, а преку 20 000 има во 2023 година, јас во 2023 платив во банка 16 евра и во амбасадата 65 евра, а сега нешто кажуваат дека е качено, а колку незнам.
Дали има некој сајт или регистар каде би можела да проверам дали дедо ми служел на Бугарија како бугарски војник или има некакво бугарско потекло, бидејќи моите не чуваат документација?