Брат ми преку посредник поднесуваше документи,и севкупната постапка за поднесување,одење на интервју и сл работи,го кошташе сума сумарум 500 евра.За 7 месеци му излезе пасошот. Исто и татко ми поднесе преку посредник. Знам и многу други примери за луѓе кои преку посредник земале пасоши. Не знам како оди постапката преку амбасада. Се надевам малку помогнав..
Брат ми преку посредник поднесуваше документи,и севкупната постапка за поднесување,одење на интервју и сл работи,го кошташе сума сумарум 500 евра.За 7 месеци му излезе пасошот. Исто и татко ми поднесе преку посредник. Знам и многу други примери за луѓе кои преку посредник земале пасоши. Не знам како оди постапката преку амбасада. Се надевам малку помогнав.. Фала ти sadgirl21,секоја информација е добредојдена и корисна.Само чудно ми е малку дека за 7 месеци излегол пасошот,некако брзо.Јас колку што знам минимум една година се чека.А кога поднесоа документи татко ти и брат ти?Од најскоро се заострени критериумите за вадење бг пасош.
Брат ми пасошот го има веќе 4та година.Тој на почетокот поднесе,и му излезе за толкав временски период. А пак татко ми скоро пред една година поднесе,преку истиот посредник,и само личната карта му излезе.А кога проверив електронски,пишуваше дека пасошот му е вратен на дополнителна проверка. Инаку му кажале во Министерството дека има предност,дека веќе брат ми е Бугарски државјанин.Но очигледно не било тоа земено во предвид.И покрај тоа што однесе извод од негов пра-дедо дека е Бугарин,веќе трет месец е,а не му е готов.Инаку изводот што треба да го доставиш треба да биде на бугарски јазик. Ти пак распрашај се и во амбасада како оде процедурата. На овој или на оној начин ако поднесуваш,ќе чекаш сепак. Спојлер Инаку слушнав информации дека веќе немало да даваат бугарски пасоши,иако од Бугарското Министерство не го соопштуваат официјално,за да им земаат пари на луѓето.Колку има вистина,незнам..
ке земе ли ? Бидејки сега почнаа да не ги дават еве и дечкоми чека и ништо у бараат документ да докаже дека има бугарско државјанство а немаме таков документ
Најверојатно нема ни да земе Дека пасошот му беше вратен на дополнителна проверка,тој поднесе и извод од матична книга на родени дека прадедо му е Бугарин,па сеуште чека.Плус и брат ми веќе е нивен државјанин,па пак ништо.Поминаа 3 месеци од тогаш..
Најверојатно нема ни да земе Дека пасошот му беше вратен на дополнителна проверка,тој поднесе и извод од матична книга на родени дека прадедо му е Бугарин,па сеуште чека.Плус и брат ми веќе е нивен државјанин,па пак ништо.Поминаа 3 месеци од тогаш..[/quote][/quote] ахх со овие нови закони уништија многу надежи
искрено и да однесеш документи и да не однесеш не до тебе туку стопирана е моментално постапката но нема вечно така да биде. мислам според мене дека намерно одовлекуваат ама сите да ги одбијаат ми нема смисла барем јас така мислам
[/quote] ахх со овие нови закони уништија многу надежи[/quote] Нана не можам да ти пишам лп не знам зошто? Пред некое време баш гледав имаат пуштено од првите бројчиња што ги вратија на дополнителна проверка вашето во кои беше значиа почнаја и од нив да пуштаат .Јас мислам дека нема да ги одбијат ама подолго време ќе трае постапката.Ај баш види ги бројчињата и кажи ми.
Чисто за информација што викаат бугарите во врска со нивните пасоши поопширно можеш да прочиташ во групава https://www.facebook.com/groups/162223403888077/ па се надевам ќе ме сфатиш што сакам да ти кажам
Ами те разбрав што сакаше да кажеш и претходно.Види, можеме вака една недела да збориме, што, како мислиме, но не можеме некому да наметнеме, да не зема или зема бугарски пасош.И да збориме џабе ќе биде.Освен, нели да си кажеме, а да убедиме, некого, не ни можеме.Не велам дека ти убедуваш, туку само кажувам.Оти секој си го гледа своето, гледа како да живее, па така ако смета дека бугарскиот пасош ќе е тоа, што ќе му помогне за да излезе од државава, да успее, знаејки ги своите квалитети, ќе го направи тоа, па макар сите биле против тоа.Кој си ја има маката, ќе гледа како да се спаси од неа и нема да му е битно каков пасош земал. Јасно ми е дека со тоа што се земаат бугарски пасоши, ќе речат Бугарите, дека нема Македонци, оти папириките кажуваат така.Ама дали е само народот што зема/л Бугарски пасош? Бидејки народот не може да биде против сопствената држава, човек не може да оди против себе си, тоа е јасно.Но, кога веќе земаат, тогаш има нешто што земаат пасоши, а ако земаат, не е ради тоа што сакале Бугари да бидат, освен ако има некој таков, тоа е веќе друго.А и ко ќе видиш, па само Бугарскиот пасош се признава како таков со кој ќе може да се премине во странство.Пак сме ставени како во кафез од една страна, па човек нема слободен избор, ќе мора за нешто да се реши, нели во согласност од ситуацијата во која се наоѓа.А овде кај нас реално, се е скапо, не мислам притоа само на облека и сл. туку на пример, ете ко што зборев во темана за Зацврстување задник, односно теретани, па и за други работи. Не знам за други, ама нема шанси а да слушнам некој, како не може да се вработи, некој со факултет, па да работи нешто друго што е далеку од она што би требало да работи, па зема мала плата, за која не верувам дека секој би се нафатил за мала плата, трет нема пари магистерска да си плати, што останува со други? А и да направи човек нешто за својата држава, ќе мора да има пари, иначе ништо.Некои трчаат насекаде за работа, не можат да најдат затоа што некој со врски си зафатил место. Не е само државава да се фали, ова ќе има, она ќе има, него треба и на дело тоа да го спроведе.А не млади луѓе, како нас, ем со факултет, работа да не можат да најдат, да трчаат насекаде за работа, па да не најдат.А животот им мине.И после нашиве се чудат на тоа зошто се земаат Бугарски пасоши или објавуваат податоци колку земале? Се запрашале зошто заминале или ич не ги интересира? Или важно е себе си да се гледаат, а народот кој го врти? Мене не ме чуди, што заминуваат од земјава, што на големо земаат Бугарски пасоши.
јас до скоро време мислев дека никој не треба да зема бугарски пасош и дека тоа е еден смислен долгорочен план како Bугарија да не има во рака во секое време, како и да не стави во мат позиција за некои македонски прашања од типот македонскиот народ е бугарски, македонија била бугарска и сл работи. Tочно е дека бугарските пасоши се најголемото зло што може човек да го направи против својата држава, но сега веке на ова гледам како спас на луѓето од оваа мизерија, беда, невработеност, немање услови за нормален живот... секој сака да има убав, нормален живот, условите во држават тука се немилосрдни, лоши, катастрофални и нормално е секој да си го бара својот спас. затоа е се поголем бројот на иселени лица, како и таа бројка на извадени бугарски пасоши. никој од убавина не бега да се разбереме, секој бега од мака што има.
Бяха върнати доста преписки, извадени за допълнителна проверка - общо 5661. Всеки, който предостави някакъв документ за възходящи българи - актове за раждане на родителите, военни книжки на дядовци, прадядовци, свидетелство за кръщение от българска епархийска църква, смъртни актове, майсторски свидетелства и т.н., получава положително решение от съвета и съответно предложение до вицепрезидента за издаването на указ. https://mjs.bg/117/82/ Важно! Информация за лица, желаещи да получат удостоверение за български произход! 07.02.2014 Държавната агенция за българите в чужбина информира, че всички лица, желаещи да получат удостоверение за български произход, е целесъобразно да представят официални документи, в които е посочена българската народностна принадлежност на техните възходящи. От ръководството на ДАБЧ денеска разговарав со посредникот и ми кажа дека може да се носи било каков дополнителен документ на самото интервју така да барајте..
Zdravo decki, jas i mazot mi sme nevraboteni lica, i dvajcata imame fakulteti vo oblasta na humanistickite nauki, barame rabota veke podolgo vreme i imame volontirano i raboteno privatno za minimalna plata no nemozevme da najdeme nekoja stabilna rabota a imame veke 30 god. i sega sakam jas da podnesam za bugarski pasos. pa se prasuvavme dali i dvajcata kje mozeme da rabotime vo Germanija ili nekoja druga Eu drzava, dokolku samo jas izvadam BuPasos ili kje mora i maz mi da izvadi pasos? zosto znaete deka cenata na eden pasos e 400 eu bi vi bila mnogu blagodarna dokolku nekoj spodeli iskustva
^Прво, те замолувам да пишуваш на кирилица. Ќе мора да имате и двајцата бугарски пасоши. А има и многу поевтини посредници, распрашајте се подобро, 400 евра е многу.
Јас се извинувам за пишувањето на латиница, не ги знам правилата на форумот нова сум, а инаку би сакала доколку некој знае да сподели контакт моб. на посредници што би земале поефтино, зошто слушнавме дека имало преваранти, па некој што веќе извадил би бил посигурен извор за да не даваме пари за џабе.