Моете бројче испадна пред некои си 2 недели ми г вратија на дополнителан проверка иако за време на интервјуто однесив документи бугарски од дедо ми кој бил бугарски војник сега ке чекам да ги разгледат па да одам по државјанството после следува матичен број лична карта и пасош
Isto I jas imam takov dokument I ke go nosam na intervju spored mojot posrednik demek ke bide so toj dokyment.sto ti vika tvojot ke ima nadez I kolku cekas za drzavjanstvoto otrpilika dali za edna godina da ocekuvam ili...? Nemam na mob mak podrska odnapred se izvinyvam
и ние на интервјуто го носевме тој документ го сликаа дури и сега пак на дополнитена проверка не викаат од интервјуто има поминато 1,4 месеци додека испана бројчето сега подадив за дополнителна докумети и ке чекам да ме викнат да си го земам државјанството а кога ке биде незнам
тоа е бројот на преписката,а изгледа е во состојба за која не се дава информација(зависи дали бил предходно воопшто објавен за прифатен или одбиен)
Најверојатно треба да се проверува четирицифрениот број. За татко ми што проверувам,има петоцифрен број и тој го впишувам и годината кога се поднесени документите... ** Се плашам дека информациите што кружат,дека веќе нема да даваат бугарски пасоши,се точни. Татко ми веќе чека 3,4 месеци,а ги има сите регуларни и дополнителни документи доставено.. И тоа баш сеа,кога има прекрасна понуда за работа,ама без пасошот ништо не праве
И јас разбрав така , ова е срамота барем парите да им ги вратат на луѓето некој можеби ги дал последните пари со надеш дека со тој пасош ке спечали некој денар не ми се верува. Дечкоми чека 2-3 години и се уште ништо. Повеке од 600 е има дадено .
јас зборував со мојот посредник и вика дека сите кои однесоле документ со кој се докажува дека има бугарско потекло земале државјанство и да однесам сега документи од дедо дека бил војска послем пак ќе треба да носам, само не разбирам зошто два пати еден ист документ што ќе му е. сите останати кои немаат дополнителен документ се во некој статус кво ситуација не се одбијани ниту прифатени за нив не се знае. иначе за овој проблем се зборува и во бугарија и еве ќе има четврток некој вид на протест пред министерство за правосудие http://tv7.bg/%D0%A4%D0%B0%D0%BA%D1%82% ... wtxr85_R9c а во меѓувреме е пратен и апел до претседателот на бугарија http://30dumi.com/2014/02/deklaratsiya- ... grazhdane/ искрено незнам што да кажам. секогаш кога нешто се менува во закон сите кои влегле во процеудра не треба да има за нив промена затоа ако е така се преку ноќ може да се смени. иако според закон бар за бугарско државјанство секој ги има потребните документи сега им текна некој си дополнителен документ што е малцем апсурд каде иститот е некој нов подакт, не е ни влезен сеуште во законот како облигација.
Ревизија на илјадници бугарски државјанства! Агенцијата за бугарите во странство се затвора! ,Скандал со нелегалните бугарски пасоши: Државната агенција за Бугарите во странство го кршела законот, ќе ја затвораат!‘‘ ,,Илјадници незаконски бугарски пасоши‘‘. Под овие наслови бугарските медиуми известуваат за скандалозните решенија на Државната агенција за Бугарите во странство, која во изминатите години издала илјадници пасоши на наводни Бугари, кои освен изјава дека се чувствуваат Бугари, со ниту еден документ не го докажувале бугарското потекло. Информацијата ја објави Државното обвинителство, кое ги проверува издадените државјанства и тековните апликации за бугарски пасош од 2011 година. Притоа во медиумите се наведува дека меѓу апликантите кои чекаат ред пред агенцијата стојат бројни лица со бурки или муџахендински бради кои немаат никаква врска со Бугарија. Пишувајќи за леснотијата со која граѓаните од Македонија, Албанија, Косово, Арапскиот свет и од други земји доаѓаат до бугарски пасош, весникот Труд ситуацијата ја карикира со култната британска хумористична серија Ало, Ало. За да ја докаже баналноста на решенијата, обвинителката Милена Беремска, која е задолжена за случајот, ги измешала 15-сетината стандардни прашања што по ист редослед им се поставуваат на апликантите, а кои тие ги научиле напамет. Резултатот бил шокантен. На прашањето:,,Кои се бугарските официјални празници ", кандидатот одговорил-Електричар. Или на прашањето: ,,Што работите?" – одговорот бил - ,,Кирил и Методиј" . Службениците во агенцијата се правдале дека уверенијата за бугарско потекло ги издавале врз основа на 4 книги-зборници, меѓу кои и ,,Бугарите во Албанија и Косово‘‘ и ,,Бугарите од Голо Брдо, Албанија‘‘. На новите редуцирани мерки за издавање бугарски државјанства реагираа Бугарскиот културен клуб од Скопје и бугарската ВМРО-БНД кои бараат Македонците да не мора да ги докажуваат своите бугарски корени. Валентин Николоски
Tие шо чекаат за пасош би требало да добијат кога тогаш, можи по 1 год можи по 2 то е глупо, сега мора да имаш документ од дедо баба за да добијаш и пак ќе чекаш некој месец ама ќе добијаш , и татко ми чека сега шо ќе биди кизне....
За колку време откако ќе се омажам ќе добијам и јас бугарски пасош? Значи ако јас имам мк државјансто а маж ми двојно?! мк и бг
Мислам дека нема врска тоа, ќе си чекаш регуларно 1 година, а можеш да бидеш одбиена доколку немаш доказ за бугарско потекло. Маж=жена не се рачуна, како ни брат-сестра, само мајка, татко, баба... но пак се чека 1 година минимум.
значи доколку твојот сопруг има бг дрзавјанство откако ќе се омажиш мислам треба да седите заедно 3 год и автоматски ти следува да си се распрашаш оти нормално е дека ќе ти следува позз
http://www.alfa.mk/News.aspx?ID=72298#.UxO5meNdXTo Вигенин признал дека усложнетата процедура прави проблеми при издавањето документи, особено за Македонците што сакаат да станат бугарски државјани, но и дека целта не е тие лица да бидат оштетени, туку да се предвиди, нова, поправедна процедура со која ќе бидат избегнати злоупотребите што биле правени при издавањето пасоши.
од каде таква информација? можеш да поткрепеш со некој факт? доколку откажале тогаш зошто пред некој ден имаше објавено министерот за внатрешни работи дека ќе се среди за брзо? и доколку се откажат сите бројчиња што се на чекање 10 000 ќе има 10 000 тужби до судството...
pa jas procitav deka konecno e otkazano za stranci da podnesuvat, a za tie veke so imat podneseno sigurno ke si gi dobiat