Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бугарски пасоши

Дискусија во 'Политика и настани' започната од aNy-to, 21 јули 2010.

1. Martina-1993

Martina-1993 Активен член

Се зачлени на:
    16 октомври 2013
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    3
    Слушам дека бугарските културни клубови што се во Македонија ќе издавале такви документи за производ што ќе ги примале во ДАБЧ.... Еве ти линк на некој здруженија во МК, јави се распрашај се... јас само слушнав за повеќе не сум сигурна....

http://www.aba.government.bg/?country=51

2. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Со оригинал бугарски документ 4 месеци :)

На Theodora2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. pablofrancisco

pablofrancisco Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    14
    да така се слушаше ама се уште нема ништо од то...се уште тие здруженија не с еовластенид а даваат такви документи мислам се уште ДАБЧ не ги признава таквите документи!-значи по ново наместо да излези бројќето па послем да го врајчаат на дополнителна проверка сега сето то се случува на почетокот со издавањето на происходот порано издадените происходи новата влада не ги признава па така да смени закон со кој происход че се дава со дополнители документи за бг=корени...

4. seagirl

seagirl Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2011
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    27
    А, дали некој знае ако се омажиш, ожениш Т.е. по пат на склучување на брак со бугарски државјанин ( но не со наш со бг. документи ) туку встински бугарин/ка, колу време трае процедурата. За колку време излегува Бг, лична карта, а за колку пасошот? Ако некој знае Ве молам нека пише. Позз

5. pablofrancisco

pablofrancisco Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    14
    постапката за пасош че биде иста со исти постапки и исто време само шо предност че биди шо имаш документи со кој секако че ти излези пасошот...додека да излези пасошот че поседуваш работна бугарска виза кој че се исдаде автоматски со склучувањето на бркот со бг-државјанин.
    п.с ако е склучувањето на бракот заради документи а не љубов, ја би играл на склучување на брак со германнка, швајцарка... :rock: :rock: :rock:

6. Theodora2014

Theodora2014 Активен член

Се зачлени на:
    24 март 2014
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    23
    Фала ви.

После указот, за колку време се стига до државјанство, т.е. лична карта и пасош?

7. claudi00

claudi00 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    137
    луѓе а доколку пишува вака Преписката е нередовна. Необходимо е представяне на допълнителни документи. дали некој знае што значи ова и што треба дали е можно да ме одбијат ај ве молам совет дали некој знае нешто :)

8. sadgirl21

sadgirl21 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    7.357
    Допаѓања:
    8.481
    Па пишува дека документацијата не е целосна, и дека треба да се достави дополнителен документ, т.е извод како доказ за Бугарски корени :)
    Значи од баба/дедо/татко, по можност оригиналот да е на бугарски јазик.

9. Martina-1993

Се зачлени на:
    16 октомври 2013
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    3
    Не не е тоа.... :tmi: Кога пишува "Преписката е нередовна.Необходимо е представяне на допълнителни документи" Тоа значи дека имаш грешка во документите и во некој рок треба да доставиш нов документ на пример како Уверение за неосудиваност или некој друг од основните документи, имаш грешка во нив...
    Провери треба да ти стигне писмо на адресата во Бугарија :fubar: .

10. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Не мора да е извод. Може и воена книшка, крштеница и сл. Само да е бугарски документ.

11. Martina-1993

Се зачлени на:
    16 октомври 2013
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    3
    Не ги лажете луѓето кога не се разбирате... Има разлика од "Преписката е върната за допълнителна проверка" и "Преписката е нередовна. Необходимо е представяне на допълнителни документи"....

12. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Јас само реагирав дека не мора да биде извод, може да биде било каков бугарски документ. Знам и јас дека не е исто, ама не ја знам разликата и затоа не пишав ништо во врска со тоа. Ако ти ја знаеш, те молам објасни :)

13. claudi00

claudi00 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    137
    има разлика од еднито до другото барање точно валда некој од документите не е в ред ке видиме но дали можи и после тоа да ми бараат дополнителни во смисла на бг док или да ме одбијат некој дали знае и далио е информиран

14. Martina-1993

Се зачлени на:
    16 октомври 2013
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    3
    Ако однесеш документ што ти го бараат сега нема да те одбијат... Ама после неколку месеци најверојатно ќе те вратат на дополнителна проверка да докажеш потекло ако имаш некој БГ документ тогаш се носи... но можеш да го однесеш и порано... Во секој случај ке почекаш но мислам дека ке ти дадат, во моментов нешто закочено е....

15. mh23

mh23 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2013
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    47
    Вчера слушнав дека кога пишува дека преписката е нередовна, кога си вадел документ за неосудуван тогаш за причина си пишал -двојно државјанство а треба да стои за бугарско државјанство

16. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Нема врска ова. Јас вадев за татко ми и пишуваше за двојно државјанство, а еве веќе му излезе :)

17. Peacemaker

Peacemaker Активен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Доколку пишува вака Преписката е нередовна. Необходимо е представяне на допълнителни документи.Освен преку тоа писмо што стига во Бугарија како на друг начин може да дознаеш кои документи не ти се во ред пополнети или не се предадени? Благодарам

18. mh23

mh23 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2013
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    47
    Би сакала да прашам дали некој има искуство со поднесување на молба за побрзо одобрување на државјанство доколку тоа е потребно за студирање при тоа да имате комплет документ-вклучувајќи дополнителен за потекло, затоа што сакам да се запишам бугарија али како бугарски државјанин а ако го чекам бројчето тоа ќе се пролонгира многу..има ли некој вакво искуство или слично? фала однапред

19. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Ревизија на илјадници бугарски државјанства - агенција за бугарите во странство се затвора - јавува Сител ТВ (веста е од февруари 2014).

Ме насмеа во веста делот кој се бави со измешаните стандардни прашања кои претходно биле поставувани по ист редослед:

Прашање: Кои се официјалните бугарски празници?
    Одговор: Електричар.

Прашање: Што работите?
    Одговор: Кирил и Методиј.

:rofl:

20. mamma

mamma Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    26
    Aј малку помош.Mаж ми е за софија на интервју за бг пасош преку човек.уште ли даваат пасоши и тоцно ли е за таа ревизија??