еве пресна информација од прва ракау февруари ни побараа дополнителен документ однесовме боена бугарска книшка вчера ми се јави цовекот дека пасошот е испаднат треба да се оди да се земе и сега понатаму што следува??
ALISA0000 кога бевте на интервју?Ние бевме во август еве уште два месеци и скоро година ке правиме од интервјуто сеуште ништо нема,сакав да те прашам за тој дополнителен документ што го бараат еве ние немаме никаков конкретен доказ дека сме бугари па сакав да прашам дали може да се извади некако нормално да платиме и да ни извадат некој дукумент?????
na intervju maj 2012 a za dopolnitelen ako nemas ne veruva deka ke mozi da se vade ta se stari dokumenti sepak sto ili gi poseduvas ili ne
Преписката е върната за допълнителна проверка....што значи ова? :/ Имам поднесено молба, извод мој, и доказ дека дедо ми е бугарин, т.е. негово свидетелство од училиште уште во декември месец, и сеуште чекам , до пред една недела кога проверував на страната ми пишуваше "Преписката се намира в задължителна процедура за съгласуване със заинтересуваните институции" , а сега Ова "Преписката е върната за допълнителна проверка." дали мислите дека е вратено за да прикажам лекарско уверение и документ за неосудуваност, или е во прашање нешто друго. P.S.Процедурата ја терам овде во МК, преку Бугарската амбасада. Однапред Фала
Иако си го дала тој документ сега пак ке ти го побараат да го дотавиш ке имаш временски рок до кога треба да го доставиш и од како ке го доставиш после 4-6 месеци ке ти испадне пасошот ,посе тоа незнам јас сум до тука
Имам едно прашање за оние кои веќе извадиле бугарски пасош. Ме интересира што добивте со тоа, како ви се подобри животот? Ова е затоа што немам никој близок со бугарски пасош, а вчера со еден другар низ муабет падна збор за заеднички познаник кој два пати бил во Америка, се вратил (некоја ујдурма направил таму со колегата), овде не работи, само мрчи, се не му чини. И другаров вика - "А, нели извади и бугарски пасош". Јас останав подзината , што ради пасошов, што ради тоа што очигледно (бар во неговиов случај) не било до пасошот, туку до човекот. Значи ме интересираат лични искуства, не рекла - казала, за некои што сте чуле како се снашле некаде благодарение на пасошот.
Првата и основна 'привилегија' на бг пасоши, е пријавување во еу-земји и стаж. Македонците вообичено се на 'црно' таму, токму поради фактот што работодавачите имаат енормни трошоци за плаќање за нив-здравствено осигурување. И во сите огласи за работа во странство, може имате приметено дека има услов-поседување на еу пасоши. Друго, што е крајно безобразно, пошто е вработен и пријавен како Бугарин, може во Македонија да се пријавува како невработен, дури и да си зема социјална помош од државата. И како што сега на многумина им ги блокираа сметките во банка, овие се лишени. Во УЈП немаат податоци за нивните приходи. Влезот во еу земјите не ти е ограничен со пасошот, плус и не мора да се докажува целта на посетување на истата.
Тоа беше донекаде и моето мислење, ако си квалитетен работник (квалификуван, вреден итн), работодавецот ќе ти извади документи. Значи не ќе да е тоа некое цврсто оправдание. Во случајов на познаников, има една српска поговорка што точно го опишува: Рџавом к**цу и длаке сметају. Ме замисли ова што го велиш, значи од друга страна може и да ја оштетуваат нашава држава хммммм
Да не се лажеме, се знае добро како ЕУ пасошот е важен за работа во ЕУ. Ако си квалификуван со македонски пасош, работодавецот ќе земе друг квалификуван кандидат со ЕУ пасош. Има доволно од каде да бира и ќе избере од таму од што не му создава повеќе работа, одолжување и сопки. За разлика од зборење на памет, еве јас не зборувам на памет. Кога во фирма ни стигале апликации, првата работа што ја погледнеме е дали на апликацијата има штиклирано дали веќе имаш право да работиш во ЕУ без никакви ограничувања. Ако штиклираното е на НЕ, апликацијата директно во шредер. Така стојат работите. Тоа е силата на пасошот, без разлика дали човекот е доктор на науки, чистач на улица или лежач на готово. За оние со бугарски пасош што работат на страна и ја краделе накнадно државата, ако постои таа опција, ако има дупка во системот што го дозволува тоа, се знае кој треба да ја закрпи, ама очигледно им годи прстот со посочувањето на крадецот да е завртен во спротивна насока од нив самите.
Треба да ти е близок газдата (шеф, директор), или некој ептен негов близок да гарантира дека си вреден работник и заслужуваш да те вработат, па да се согласи да те земе со мак. пасош, да трчка дополнително за документи и да плаќа повеќе. А на толку многу луѓе што бараат работа, државјани на таа држава, граѓани на ЕУ, тој баш тебе ќе те чека од Македонија да дојдеш. Тоа обично го прават газдите Албанци, тие си вработуваат скоро секогаш луѓе од својот крај, им помагаат да се снајдат, знаат дека тој што ќе го земат ќе им работи како што ниеден европјанин нема, плус така функционираат, си се држат едни со други. Ние Македонците пример очи не сакаме да си видеме по другите земји, бегаме едни од други како од шуга. На роднина не сакаме да помогнеме не па непознат. Значи тешко е со мак. пасош, скоро невозможно ако немаш некои ретки квалификации или човек(газда) за помош.
Што збориш глупости како може некој да се пријавува како невработен, а да работи у странство кога треба секој месец на шалтер да се јавува во АВРМ?? Друго, на кој невработен му следува социјална помош, како основа дека е невработен??? Трето секој што работи у странство плаќа данок таму и НЕ ТРЕБА да плаќа данок во УЈП бидејки има меѓународни договори ПРОТИВ дупло оданочување. А секој на таа листа на УЈП работи и делува во Македонија и како секој еден треба да плаќа данок... Или ти сакаш некој што работи во Германија со Бугарски пасош да ти плаќа на тебе за крпење на улиците во Македонија???? Напротив, луѓето што работат со бугарски пасоши во странство и кога ќе дојдат во Македонија носат чиста пара од таму, ја трошат во Македонија каде од секое евро државата има 18% плус се вртат парите и имаш подршка и за приватниот сектор.....
^ Прво, имај фундаментална култура и почит кон сечие мислење на форумов. За твоја информација, освен пријавувањето во Завод за невработени секој месец (како активни баратели на работа), може да се пријавуваат и на секои 6 месеци (како неактивни баратели на работа). Никој не кажа дека на секој евидентиран како невработен, задолжително му следува социјална помош, туку дека има и такви кои си земаат. Еве конкретно јас, знам иск примери на такви 'социјални случаеви'. И никој не кажа дека работниците, пријавени како Бугари, плаќаат данок во МКД, туку си плаќаат во земјата во која се. И да, за инфо. твое знам дека потпишуваат договори за оданочување на средствата стекнати таму. И ајде препрочитај што напишав јас, ќе ти стане јасно. Истото го напишав, само не знам која ти е целта за реплицирање, и прераскажување на истото со други зборови. И друг пат, пред да реплицираш, со оглед на капацитетот што го имаш за перцепција, прочитај два пати, па тогаш реплицирај, коментирај, полемизирај. И може без caps lock, дека немам проблеми со видот
Имам позитивно мислење, бидејќи во Македонијава наша ништо не се прај освен ако немаш роднини директори или пак некој блиски, позз ае
Девојки како ќе знаеме дали сме поминати на интервју? некои ми рекоја дека ако не си поминал дека веднаш ќе ти кажеле, некој велат државјанството односно бројче ако добијаш? иначе дали некоја била на дополнителна проверка и доставила воена книшка ама југословенска али пак пишува дека бил бугарски војник? дали има некој што е одбијан и зошто ?
На интервјуто ќе ти дадат бројче и после треба да проверуваш на страната дали ќе ти излезе во протокол. Ако треба да носиш дополнителен документ ќе го пишува во Важно соопштение. А, има такви кои веднаш ги одбивале
Znaci da bidime realni golemi se pravata so proizleguvaat so poseduvanje na Bg-pasos, prvo mozime da trgnime so celi 70 zemji povejce mozat da se patuvaat so toj pasos plus od 2016 Kanada, USA i Avstralija se dodavaat kako zemji na koj pagjaat vizite t.s samo za patuvanje do 3 meseci kako sega so imame nie so Mk-pasos vo EU.Rabotata na crno vo EU se pomalku ja ima, skoro vo poslednive godini i da ja nema nikoj ne rizikuva da zema rabotnici na crno koga gi ima premnogu so legalni dokumenti i za evtini pari za minimalcot vo dadenata zemja.Nisto ne e bezobrazno vo spredba so to so ni go pravi drzavata na nas mladite da se krstime na druga drzava da ni podade raka za spas od bedata i ic da ne ja boli glava so se raboti koga nivnite dzepovi se polni, drugo nikoj spored mene ne e budala da si idi sekoj 6 meseci da se prijavuva vo agencijata za vrabotuvanje za nekoja socijalna pomos od 800-900 den od coek 4 cleno semejstvo nekoj si 50 evra koga tie gi zarabotuva za 1 den, i koja e logikata da se krsti na agencijata koga nema apsolutna nikakva korist od toa ima zdrastveno penzisko osiguruvanje vo zemjata kade sto raboti i za informacija vo Prilep korisnici na socijalna pomos se 98% romsko naselenie, i kako posledno so dokazuvanjeto zavisi vo koga zemja imas prv vlez vo EU.
Не знам како (и дали можам да ги цитирам) сите коментари после моето поставено прашање. Сите одговори повторно беа општи, ова можеме, тоа можеме, на ова имаме право, во 2016 нема да ни бараат виза за ваму итн. Значи никој ама НИКОЈ не рече ЈАС ОТКАКО ЗЕДОВ БУГАРСКИ ПАСОШ НАПРАВИВ ОВА И ОВА. Тоа ми е прашањето и муабетот. Има ли таков што видел фајде ЛИЧНО? Се вработил на супер работа во странство како нормален граѓанин на ЕУ (благодарение на пасошов)? И не да ги работи "подолните" работи што тие нејќат. Тоа е, има таков да се пријави?
znaci jas poznavam licno edno 15-20 lica koj zaminaja so bg-pasos da rabotat germanija i blagodarenie na toj pasos imaat sega normalen zivot, da kako za pocetok ne rabotat po struka ili pak kizne koj raboti tamu ama cistenje, gradeznistvo moleraj gradba odrzuvanje elektricari vodovoddzi i.t.n se pocetnite sturki od koj imas od 1500 evra pa nagore pa se dodeka ne go sovladas jazikot primer za germanija b2 nivo ne mozis da baras rabota po struka ili diploma, a za to deka nasata diploma ne se priznava vo germanija se babini devetini jas se zapoznav vo germnija so bosanci, srbi i hrvati koj gi imase po banki po sluzbi na agencii na firmi itn koj so studirale vo bivsite Ju prostori a rabotat po struka, taka da bg-pasosot vredi i to mnogu ako ne za nas za idninata na nasite deca ce znacii mnogu barem tie ce bidat cisti evropjani po zivot po moznost po pasos po se se se