Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бугарски пасоши

Дискусија во 'Политика и настани' започната од aNy-to, 21 јули 2010.

1. mh23

mh23 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2013
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    47
    Немам против некој да кажи свое мислење но имам доста против кога зборуваме за чесност..
    Едно прашање до сите патриоти...Тие што ја испокрадоја државата тие поголеми патриоти се од нас што вадиме пасош? или тие кои се вработени во државно што крадат пари? или тие кои завршија бугарија а сега се нешто во државава и глумат патриоти? или градоначалниците од истокот кои веќе имаат пасош? :D

точно е дека може да се успее со македонски пасош еве јас одам да работам но само преку лето немам право поинаку. И да аплицирам за работна дозвола за германија ќе ме одбијаат, и сум прашала за вработување со мојот пасош одговорот ми бил еу паспорт, ТРЕБА ЕПТЕН НЕКОЈА РОДА ДА Е НЕКОЈ МЕНАЕР ВО ФИРМА ИЛИ НЕШТО ПОЗНАЧАЈНО ПА ДА МЕ ПИКНИ, НО СИТЕ ВУЈЧЕ ОД АСТРАЛИЈА НЕМАМЕ.
    дали се чуствувам македонка? не е битно што чуствуваш колку она што си реално.. Тие што заминаја по америка, германија, швајцарија и што ли не, тие не се предавници или само ние со бугарски пасош? па само да потсетам дека германците и не биле баш најарни кон нас или другите. тие што заминаја по други земји тие патриоти се? и што креваат знамиња и постираат на ковер на фејсбук со знамето од македонија тие се патриоти? НЕ! исто е дали ќе земам германски или бугарски вака така и двајцата не праеле добро кон нас. Штом јас сум зела другО државјанство и друга земја ми дава покрив се разбира дека не сум патриот. Всушност ако тргнеме дека под дефиниција татковината треба да обезбеди услови за развој (не викам вработување викам општи предуслови за раст и развој) тогаш зошто одам во друга земја и ги барам? нели таа треба да ги обезбеди? ако не беше мојата работа во германија јас искрено немаше да завршам ќе требаше да се откажам ИЛИ ДА РАБОТАМ ЗА НЕКОЈ ДЕБИЛ ЗА 100 ЕВРА. не само јас и полно други кои тоа го прават. Тука неможиме да зборуваме за патриотизам, моето џебче се полни од друга држава.
    на прашањето за стручните кадри едно прашање, сите мора да бидиме инжињери за да бидиме во ЕУ?хмм значи ние што завршуваме друго треба да гнидиме нели? хм потполно нема логика. се разбира дека техничките науки навистина се повреди тоа нема да го успорам но тоа незначи дека другите па треба да бидат дискриминирани..но се прашувам зошто тие што завршуваат електро, машински или слично вадат сепак пасош? знаете дека за да ти дадат дозвола за престој во германија бараат над 43 000 догишно бруто плата? не е така лесно и за тие струки кои се дефицитарни .
    но да се вратиме на бугарските пасоши има излезено нови протоколи.

На fast_and_curious и imelda им се допаѓа ова.
  2. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.191

Тоа од одамна е продадена државава.Патриотизам...ако толку си ја сакаат државава, нема да дозволат народ масовно да си оди од тука, да зема бугарски пасоши.Само изгледа убаво е да се лаже дека арно е тука за живеачка, нека нема некој пари, нека сврзува крај со крај, па нека каже тогаш дали е убаво кај нас.Нормално дека тие што заминале, нема да се вратат, зошто да се вратат, за да трпат, да немаат како да живеат, да знаат дека и тие пари што ги имаат, ќе ги дадат за државата? Секако дека нема.Малце пари има државава, па да ја профинансираат троа.Младите знаат што имаат тука, знаат какви се можностите надвор од тука, тешко дека нив ќе ги излажат.Александар наш, Ацка, далеку сме од неговиот начин на владеење.Патишта, споменици, не ја крпат државава.Слободни работни места, велат имало, може да кажат каде само, во државава или во комшии некаде? Кои слободни работни места? И после се чудат како народот си оди, па ќе си оди, не ќе седи тука.Само лесно е отстрана да се зборува, лесно е кога има човек, па да вели дека е арно кај нас, се зголемила вработеноста, тргна напред државава, абе од што тргна да не знае што човек попрво да направи од преокупираност, ангажираност.Убаво рече една членка во друга тема „ нема во странство, врски, партиски книшки и сл.“ е нема, се цени таму, тука не се цени ништо, не еден факултет, 10 нека ги има човека, џабе, единствено што ќе си направи, ќе си изгуби време.Воопшто, сега и не се чудам зошто толку народ си зеде Бугарски пасоши и си замина, ако порано се чудев, сега не, кога државата не се грижи за својот народ, народот пак ич.Проблемот ќе беше лесен, да беше само со името.

На imelda му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    ^^^Тие што земале бг пасош не се откажале од македонскиот. За неколку год ќе земам пасош од земјата во која сум па ќе се откажам од бугарскиот. Македонскиот ќе можам да си го задржам. И не можеш ти да ми кажеш како јас треба да се чувствувам врз основа на тоа каков пасош имам. Македонија тоне само од тие што си заминаа? Ве нервира кога некој кој заминал ви кажува што треба за да се оправи државата? Исто и нас кога сета вина најлесно ви е на нас да ја префрлите. Исто како јас сега да ти кажувам тебе и на другите-Што чекате, раѓајте, државата ќе ја изгубите од Албанците Оти со тоа што не раѓаш и ти придонесуваш за она за што ги напаѓаш иселениците. Но очигледно секој си прави како му одговара а никој не сака да превземе одговорност.

На butterfly4 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ethrnity

Ethrnity Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2013
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    557
    Јас не судам никому кој зел бугарски пасош а,уште помалку имам право на некој да му кажувам како да се чувствува и определува тоа си е лично право на секој .Поентата е во тоа колку твоите деца и внуци во иднина, родени и израснати во туѓа средина ќе се чувствуваат како Македонци????Зошто еве гледам сите сте задоволни од животот таму и немате потреба да се вратите овде.Ако убаво со среќа нека ви е!Ти што ако имаш деца кога тие нема да се чувствуваат како Македонци, така да твојата споредба со жените кои немаат деца овде не држи вода.Ама ајде бидете искрени со себеси и признајте си, не туку напаѓајте без врска!
    Феминката погоре во тој дел барем беше сосема искрена и јасна и во една реченица си кажа се ,полното џепче си има предност пред патриотизмот!!!Честитки за искреноста,доблест е тоа! :clap:
    Јас немам ниту партиска книшка ниту бугарски пасош,ниту пак планирам да имам!!!Немам ни работа!!!
    Сите вие со бугарски пасош незнам зошто се сметате за подобри од лажните патриоти овде чиј патриотиззам се сведува на споделување статуси на ФБ.Е па не сте ниту подобри,ниту полоши ..на исто рамниште сте!!!Магарето му рекло на зајко дека има големи уши.. |(

5. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    ^
    Се читаш ли ти што пишуваш? Не судела таа, не кажувала кој какво право треба да има, ај дај те молам прочитај си го уште еднаш твојот пост да не те цитирам. Уште што не изнакажа па сега се трудиш да свртиш поинаку.
    И не бев јас таа која те нападна прва па да ти мене ми велиш -Магарето му рекло на зајакот, јас бев таа која ти рече прво да си го процениш ти сама својот патриотизам па после да плукаш по другите.
    И јас го кажав баш тоа, ниту сте вие подобри ниту ние туку секој си прави како му одговара. Читај подобро.

6. Ethrnity

Ethrnity Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2013
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    557
    Јас не судам напротив покажав разбирање но,не и оправдување.Ај убаво прочитај ја првата реченица па после кажувај!
    Јас не судам туку си го кажувам моето мислење и не очекувам тоа да им се допаѓа на сите.. :)
    А кој си ја има мувата на капата нормално дека ќе се буни,воопшто не сум изненадена.Знам дека ме читаш но,незнам дали ме разбираш... :!:
    И за разлика од некои јас можам да се наречам патриот а, не да мачкам очи со лажен патриотизам,без разлика на причината за истиот.Лажен патриотизам има овде но,има и надвор,тоа е реалноста и едниот не е подобар од другиот.И пак ќе ти речам искрено да си го преиспиташ сопствениот патриотизам јас немам потреба!
    И јас можам да речам дека сум Англичанка и секое попладене во пет пијам чај и јадам колачиња ама ,живеам во Македонија!Патриотизмот се огледува во делата а,не во празни зборови!Чувството за национална припадност е нешто другоа,патриотизмот друго.Појасно е сега?.Не верувам дека до толку не можеш да разграничиш некои поими или тоа не ти одговара во моментов???

7. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    И што ако ја прочитам првата реченица, ти ги оправдува таа сите останати подолу?
    А ти мислиш дека на натпревар сме за тоа кој е поголем патриот па сега ми плескаш у фаца како водиш?
    Не ти се вклучив јас во муабетот за тоа, ниту пак реков дека со тоа што си ја сакам државата и се чувствувам како Македонка сум голем патриот. Но којзнае, можеби еден ден ќе се вратам и ќе придонесам за Македонија колку што ти во животот немаш придонесено, може и така нели? И сите што се останати во Македонија се од огромна љубов кон државата? Има такви на кои им е финансиски добро па си седат таму кај што се, но не работат за нејзино добро, има такви кои уште утре би заминале ама немаат прилика, средства, па го минуваат секој ден плукајќи по неа. Не ме интересира натпревар ниту со тебе ниту со нив, немам потреба да преиспитувам ништо си знам на што сум, ниту пак да се правдам на големи патриоти еве како тебе или на оние лажните што ги спомнав погоре.

8. Ethrnity

Ethrnity Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2013
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    557
    Од каде знаеш што сум јас по професија и колку јас придонесувам за Македонија? Биди сигурна дека многу повеќе отколку што замислуваш.Доволен е фактот што сум овде и што моите деца ќе знаат Македонски.,Другото е само екстра плус.Јас не ја свиткав опашката пред некои бугарски бирократи и не давав лажна изјава.Па сега ти види!!
    Значи 1:0 за мене...плус чиста совест... :D

9. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Браво, победи во натпревар што сама си го измисли, само за да стигнеш до медаља :D Ај со здравје.

10. marc

marc Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2013
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    8
    Ај тие кои зеле татарски пасош многу за патриотизам да не ломотат бидејќи патриотизмот се живее со срце, а не со 'подобриот живот' како продадена душа.

На Ethrnity му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ethrnity

Ethrnity Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2013
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    557
    Јас не бев таа што измислува и се залажува најпрво себе си и другите колку голем патриот и македонец е со бугарски пасош .... :D А тебе за што да ти дадеме медаља??Ммм...Не за тебе еден Оскар за глума... :D

12. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    ^
    Сакав да ти напишам претходно да престанеме со муабетот оти одиш накај бламирање, и ете, жал ми е сега што не те предупредив.

13. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Патриотизам, па лажен патриотизам, па вистински, па ај да си ги мериме :P мал, среден, голем, од тука до месечината и назад голем, до слика на ФБ пред споменикот на Букефал и Александар најголем!

Претци се бореле за Македонија, да, се бореле, за слобода, оти друг им вршел тиранија, ги користел мажите како војници за своите војни(овие претци за чија Македонија се бореле? :^) ), им ја искористувал работната рака и им го земал лебот од масата...ако се бореле за име на држава, зошто Крушевска Република нема ни М од Македонија во името. :^)

Од време луѓето се бореле за своја слобода и за егзистенција на себе и најмилото, како сега така и од секогаш. Со камења, копја, стрели, сабји, пушки, митралези...бугарски пасоши...

14. mh23

mh23 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2013
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    47
    Феминката погоре во тој дел барем беше сосема искрена и јасна и во една реченица си кажа се ,полното џепче си има предност пред патриотизмот!!!Честитки за искреноста,доблест е тоа! :clap:

Едно прашање до сите патриоти...Тие што ја испокрадоја државата тие поголеми патриоти се од нас што вадиме пасош? или тие кои се вработени во државно што крадат пари? или тие кои завршија бугарија а сега се нешто во државава и глумат патриоти? или градоначалниците од истокот кои веќе имаат пасош?

Дали тие бизнисмените што ја перат државата и што не плајќаат придонеси на вработените, плаќаат 6000 или земаат мито? да тие се хмм тоа е патриотизам... :rofl: :rofl: :lol: :rofl:
    Патриотизам е да плајќаш највисока сструја, од пред десет години да ти стигнуваат сметки, одиш полиција да пријавиш ако немаш пријател џабе е, мора да земиш кредит за да живееш, нерешени судски процеси, бизнис клима постои мислам непостои, мајка ми рмбачи за 100 евра, 35% невработеност, јас дипломирана одам во друга земја.....да продолжам???

Сакам патриотите да ми одговорат на ова прашање

15. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472
    А што подразбирате под зборот патриот? Многу ме интересира. Што вие како патриоти правите за државата? Што е патриот? Професија, дејност, чувство... ?

Не е иронија, туку навистина ме интересира како вие лично гледате од таа страна. Подоцна ќе кажам како јас гледам на тоа.

16. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Колку емотивно. Да не си трудна? :^)

На Madam-A, butterfly4 и mh23 им се допаѓа ова.
  17. butterfly4

butterfly4 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2014
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    528
    Ethrnity имаш 33 год. немаш бг пасош,немаш работа,немаш деца(како што сватив,извини ако грешам)ама важно си се чуствуваш како ГОЛЕМ патриот и се надеваш ќе се бориш од сега,замисли од сега да смениш нешто и да поправиш во оваа наша мила Државичка...не е воопшто смешно,ама ме изнасмеа.Па да ти се плукнам патриотизмот наш насушен ако утре децата мои се чустуваат Македонци,а немаат леб да јадат,да ги гледам како се мачат,а ЗНАМ заслужиле многу повеќе,да бидат потрчковци по некои неписмени,ама ете тие се главата на опашката,а моите деца интелегентни со јаки факултети,магистри.Е,не драга моја,тоа нема да го дозволам.Ќе се борам на секој можен начин да ги изведам на прав пат,па не Бугарски ако треба и Египетски пасош ќе извадам,Монголски нека зборат,нека се чуствуваат како Африканци :x ....мене тоа не ми е важно.ВАЖНО ми е да го добијат она што го заслужуваат,она за што учеле и да бидат почитувани... ;) :hai: Колку ме свати незнам,ама како и да е несакам некој да ми соли памет,се виде веќе колку е саатот.Затоа никој нема право да осудува,иако ти тоа го направи,ама да ти кажам па многу ми е гајле кој што ќе рече. :emo: :*

На mh23 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.665
    Допаѓања:
    35.446
    Не знам како до сега не сум се изјаснила за темава.
    Јас сум против двојно државјанство, освен ако еден од родителите се од друга држава или пак ако си роден во друга држава. За се останато, јас би забранила двојно државјанство :!:
    Зошто бе вие кои си одите од тука во други држави, придонесувате таму, плаќате даноци и се, кога ќе дојдете тука да ги имате истите права и привилегии кои ги имам јас. А замислете, јас плаќам данок тука, вие не? Која е логиката? Убаво што сте се снашле, ама кога ќе дојдете тука треба да бидете третирани како странци. Според мене ова е фер.
    Што се однесува конкретно за оние со бугарски пасоши важи горенаведеново, само што би додала дека заради својата себичност, нас кои остануваме тука, кога - тогаш ќе не стават во уште потешка состојба. Зошто? А што мислите вие, Бугарите туку - така ви даваат пасоши без да имаат некоја крајна цел? Верувам дека кога ќе го направиме пописот кај нас и кога тие над 100 000 Македонци кои се евидентирани во Бугарија, тука нема да се изјаснат како Бугари, Бугарија ќе има супер причина повеќе да ни прави опструкции и сопки, бидејќи нормално дека ќе има доказ како ние тука вршиме тортура и присила на нивни државјани, бидејќи нели не им дозволуваме слободно да се изјаснат како Бугари. :^)

На Ethrnity му/ѝ се допаѓа ова.
  19. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Па, со оглед на тоа колкава е невработеноста во МК по проценти, имате бааги народ во државата што помалку придонесува во МК од нас странците. Ако се оди по логиката за придонес кон буџетот и економијата. Макар што јас лично не гледам дека уживам никакви привилегии кога дојдам во МК, освен ако држење неважечки одамна изминат мк пасош е привилегија, тогаш во ред. Гилти! :!:

Третирање како странци е само едно пополнување на образец во полиција, толку. Јас сум третирана како странец по закон зошто влегувам со странски пасош и не ми смета да тркнам во полиција додека чекам да ми ги спремаат ќебапите од спроти патот каде ме третираат како македонка, па некој нека оди на нив да им каже како да ме третираат |(

20. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.108
    А добро, има ли воопшто некој земено пасош откако се забави толку процедурава?
    Ако некој нема однесено дополнителни документи дали воопшто има шанса да земе пасош?
    Зашто по протоколиве се на дополнителна се вратени. :^)

На Daydream му/ѝ се допаѓа ова.