Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бугарски пасоши

Дискусија во 'Политика и настани' започната од aNy-to, 21 јули 2010.

1. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    Како гледам дека постојано излегуваат нови протоколи со броеви на кои им бараат доказ, страв ме фаќа. Кај мене имаат и мајка ми (веќе 7 години), татко ми (2 години) и баба ми (5 години), дали би ми правиле некој проблем мене?

2. mh23

mh23 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2013
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    47
    Не штом тие имаат бг државјанство не би требало.
    Абе и јас имам некој надеж дека ќе тргне без дополнителни документи ама искрено Нз. Како и да е јас имам ама дур да почнат од 2014 тоа ќе биде чекање ипол

3. DraTilHelvete

DraTilHelvete Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2014
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    52
    Дали некој зивеел во Бугарија и како идат сметките/казните/ давачките и по региони и места?

4. 12masima

12masima Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    29
    Здрaвo,
    Дaли имa некoј кoј имa бг пaсoш и е вo стрaнствo и си јa пoвлекoл сoпругaтa/oт?
    Ме интересирa нa кoј нaчин се пoвлекувaaт сoпружниците (без бг пaсoш).

5. DraTilHelvete

Се зачлени на:
    17 декември 2014
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    52
    Зависи во која земја идеш има различни правила. Во Норвешка треба да имаш перманент резиденсе која добиваш после 5 години ако си со Еу пасош ете Бугарски . Ако си со Македонски пасош добиваш перманент резиденце после 3 години.
    После тоа треба да исполниш критериум за спонзорирање : да немаш користено социална помош таја година кога поднесуеш и да имаш над или 300 000 кронор годишна плата.

Друго да знаеш секоја година насекаде ги затегнуваат барањата кои треба да ги исполниш од секоја земја благодарејќи на арапиштава така да кој ти кажува што праел пред 10 години можда да не важи. Скоро секоја држава има листа на работи кои треба да ги исплониш по нетов . Провери си по интернет . И увек имаат барем на англиски освен главниот им јазик кој го користат

На tessie и 12masima им се допаѓа ова.
  6. 12masima

12masima Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    29
    Фала многу:) Поточно ме интересираше за Германија дали има таков некој кој што заминал сега во скоро време.

7. DraTilHelvete

Се зачлени на:
    17 декември 2014
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    52
    Subsequent immigration of family members and children

A foreigner must have a settlement or residence permit or an EU Blue Card and sufficient living space before his/her family is allowed to join him/her. Further requirements must also be fulfilled, depending on the status of the foreigner resident in Germany.

As regards the subsequent immigration of spouses, the amended Immigration Act introduced the rule that both spouses must be 18 years or older and that the person arriving in Germany to join their spouse must in principle have at least a basic knowledge of German.

As regards the subsequent immigration of children, the upper age limit of 16 years has been retained. Young people between the ages of 16 and 18 may be granted a residence permit in cases of hardship or if their prospects of integration are good. Where a parent with sole custody of a child under 16 immigrates to Germany, the child is entitled to the necessary residence permit.

Basic knowlege e ова ти е широк поим

На 12masima му/ѝ се допаѓа ова.
  8. 12masima

12masima Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    29
    Ке го видам сега
    Фала :)

9. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    Има да. Братучед ми доби за една година.

На mh23 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    Za Germanija potrebno e edniot od sopruznicite da ima rabota i postojano mesto na ziveenje..Samo koga se podnesuva za viza, licnosta koja podnesuva za viza mora da poznava minimum a1 nivo germaski jazik(diplomata mora da e od Telck ili Goethe).Uslov e i kako sto e spomnato pogore da se nema koristeno socijalna pomos i da imas rabota na polno rabotno vreme.Primanjata ne se tolku bitni kako i dali imas depozit na smetka.Isto taka posle toa e mnogu lesno sopruznikot so makedosko drzavjanstvo da dobie i dozvola za rabota vo zemjata.Ovoa go znam od iskustvo na moja poznanicka.

На 12masima му/ѝ се допаѓа ова.
  11. master1976

master1976 Нов член

Се зачлени на:
    25 октомври 2014
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Има нови протоколи нови државјанства излегоа денес

12. Hope&Faith

Hope&Faith Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2015
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Закочена е процедурата, се чека промена на началници и директори за да може процедурата на издавање да започне пак во најбрзо време...се надевам со позитивни резултати !!!

13. FTS

FTS Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2014
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    5
    Здраво, ме интересира дали некој знае дали поминува бугарски пасош од чичко ми, на мојот татко прв братучед. Дали овие дополнителни документи можат да поминат.

14. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Мислам дека не. Немој да ме фаќаш за збор ама ете и мм го чека бугарскиот пасош ама не може да го земе заради тоа што требаат документи од директни предци, мајка, татко, баба, дедо...

15. Hope&Faith

Hope&Faith Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2015
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    По правило, би требало да важат, бидејќи во документацијата кога поднесуваш пишува: Роднини што имаат бг државјанство, значи никаде експлицитно не се бараат директни предци - туку тоа сега го измислија. Еве јас поднесов во август 2014 дополнителни документи од прв братучед, по таткова линија. Се уште чекам, а интервјуто ми е од јуни 2012..

16. mh23

mh23 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2013
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    47
    Нема логика да барате кај Бугарите. Тоа е. Значи пробувајте со што ќе мислете дека може. Секој со среќата битно нема да се олабави. Иако постојат оптимистички гледишта јас лично не верувам.

17. Hope&Faith

Hope&Faith Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2015
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Преписката е прекратена.... Има некој информација ѓто значи сега ова ??? Дали значи дека си одбиен?

18. FTS

FTS Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2014
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    5
    Не значи дека си директно одбиен, туку дека во определениот рок не си однел документи кои биле потребни и поради тоа те прекратуваат. Колку што имам информација, со молба повторно можеш да ја продолжиш постапката, но секако со дополнителни приложени документи.

На Hope&Faith и mh23 им се допаѓа ова.
  19. Rozita5

Rozita5 Нов член

Се зачлени на:
    23 јануари 2015
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    4
    Да го додадам уште ова на дискусијата. Конкретно во Германија може да се работи со МК пасош, но таквите се сметаат non-EU работници и дури да работодавец проба да ве вработи, нивниот завод ќе му достави листа од 30 невработени Германци кои тој треба да ги интервјуира за тоа работно место и докаже дека не се соодветни за таа работна позиција, а Македончето е. Значи Германците имаат предност при вработувањето над non-EU граѓаните. Додека пак, со БГ пасошот се сметаме EU citizens и нема таква заврзлама. Но секако пожелно е да се зборува јазикот.

Го земав БГ пасошот и сега барам сместување во Минхен. Итно ми е! Ако имате некоја информација слободно пишете ми.
    Пожелно е соба, но може и помал стан да делам со цимерка.

Ви благодарам! :f:

На mh23 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mh23

mh23 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2013
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    47
    честитам кое бројче беше мислам од 2013? и шо дополнителен документ достави?
    иначе еве ти една група од фејсбук, обично студентиве кои одат за минхен бараат преку неа https://www.facebook.com/groups/wohnungenmuenchen/?pnref=lhc...

иначе за всички кои чекаме државјанство..значи од амбасада ми рекоја дека како директен предок се смета дедо баба, прадедо, прабаба, мајка татко...братучеди или браќа сестри не..е сега знам случаеви кои добиле со братучеди и со сестри значи нз која вистина да ја кажам...очекувајте некои нови конкретни мерки после 6 фебруар кога ќе биде назначен нов претседател на дабч.како и да е политиката за дополнителен тешко дека ќе се укине