Јас бев бројче од крајот на 2012, доставив доказ за крштеница на бг од татко ми, а државјанството го добив пред неколку месеци. Со среќа!
И мене ми излезе државјанството пред 1 месец, ама уште не сум закажала термин да одам да го земам. Ај ако има некоја што била по него, да ми пише како се одвиваат работите сега. Колку пари ќе ме чини сега, што документи треба да носам?
Мислам преку посредник ќе те фати околу 100 евра .Ако имаш среќа истиот ден и да се сликаш и да ги завршиш сите формалности (тоа го прави посредникот) ќе бидеш ок за да не одиш пак .И пасошот го добиваш за 15 дена
Jas imam bugarski pasos,isto i sestra mi.Dali moze da zemi majka ni ,ako im dademe fotokopii od pasos od nas? Taa ima podneseno baranje,ama sesute i stoi deka e vratena vo dopolnitelna proverka.Taa nema dokument za poteklo.
имав закажано на 13 февруари во петокот не успеав да отидам да поднесам документи во софија, дали може да се презакаже за друг термин или пак треба одново да поднесам и да чекам 1 година, а ги имам сите потребни документи и потекло
Ме интересира дали е точно дека ќе почнат да ги даваат пасошите и без документ за бугарско потекло? Пасошите застанаа неколку броја пред тој на мм. Искрено, ние кренавме раце и не се надеваме ама пред некој ден посредникот ни кажа дека сите кои имале поднесено ќе добијат ама нема да може да се аплицира за други. Дали некој има таква информација?
@anina Се чека дополнување на законот,со тоа што на Македонците ќе им се олесни процедурата. Дополнувањето е дека секој кој знае бугарски ќе добие пассош. Се додека не се донесе дополнувањето ќе се бара потекло т.е тие документи од 41-42 година. Ссега како што читав поинтензивно ги разгледуваат предметите и доста се позитивно одобрени.
Доколку сум запознат со българската политика, това не е точно така. Пак ке ти треба документ за потекло, но ке има возможност да добијеш ако братучед, лелja, чичо ил други роднини имат веке документ за потекло. http://www.monitor.bg/article?id=459687
За жал ние немаме никаков документ и затоа изгубивме секаква надеж. Сакав да прашам за она што случајно ми стигна до уво и тоа од човек кој долго време посредува при поддавање документи за државјанство. Сепак ви благодарам за одговорите
Za kolku vreme posle dostavata na dopolnitelni dokumenti ,,krstenice ,, dobivte drzavjanstvo,, jas isto dostaviv krstenice pred mesec dena ,, ????
ve molam daliznaete kolku se ceka dopolnitelno,,,dostaviv dopolnitelni dokumenti ,,intervju napraviv juli 2013, blagodaram
@majstor123 Знам дека сега ja разгледуваат 2013 година, до коj броj се стасани не знам. Но штом си поминал интервjу и имаш документ ке биде за брзо.
ako jas imam bg pasos za kolku vreme mm moze da zeme pasos i kako odi procedurata? ako ne e mk drzavjanin.
Исто се чека,е сега како штом не е мк државјанин може да има некое олеснување ама не ми се верува. Побрзо добиваат само деца до 14 години ако некој од родителите имаат бг пасош. Инаку за сите останати важи истата процедура да имаат документи за бг потекло.
Ке мозе ли да ме информирате кој вади бг пасоси, лицен конакт,некој од кој би оцекувала да се заземе во работата....
@peperutka87 А да се јавиш во бг амбасада? се ќе ти кажат што документи ти требаат и сама да си поднесеш документи таму? Целата работа можеш преку нив да ја завршиш ем поефтино ќе поминеш. Немам ништопротив посредниците, ама ќе треба да платиш повеќе. Не знам никој посредник јас и не можам да ти дадам број. За нешто друго ако те интересира и пп можеш да ми пишеш
Јас бев на интервју во ноември во амбасадата, и ми е излезено бројчето крај на февруари. Татко ми има пасош, па ме интересира колку време би требало отприлика да чекам за да ми излезе државјанството?
@ivanus отприлика една година се чека. како што те разбрав бројчето ти е од 2015, ако сум грешка поправи ме. сеуште не е почната 2014 на разгледување, ама како што знам забрзано ги разгледуваат документите
здраво феминки сакам да ве прашам ако аплицираш за бг пасош во амсадата во скопје за колку време ке биде процедурата цела дали ако аплицирас во софија ке биде побрзо или исто е и дали ако немам докумет за потекло ти ги примат докуметите и уште нешто на татко ми татко служел војска во петрич 40 год и имал дома некоја пофалница ама моите никогас не помислувале дека може вакво време да дое и ја забаталили неги и сеа ја немам и се мислиме да одиме во петриц да прашаме во тој воен архив дали имам нес или не да не знае дека мозе да се обратиме да проверат дали е неде запишан и дали иммате сознание дека воа ке се смени или усте по заебано ке биде за ваденје поззз