Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бугарски пасоши

Дискусија во 'Политика и настани' започната од aNy-to, 21 јули 2010.

1. Лев

Лев Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2015
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    3
    Праќаш мејл на архивата и тие ќе ти кажат дали можат да најдат нешто за дедо ти.
    http://www.archives.government.bg/10-За_контакт
    Постапката нема одреден рок. Може да ти потпишат указ за 1 месец, за 2 месеци, за 6 месеци, но нема рок. Без документ за потекло колку сум запознаен станува потешко.
    Поздрав.

2. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    674
    Допаѓања:
    331
    и јас имам пофалници на бугарски за прадедо се прифаќа ли тоа како документ за вадење бугарски? мои втори братучеди имаат извадено па има ли дали може преку нив некако да извадам?

3. ancebanance

ancebanance Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2013
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    71
    Здраво, имам еден проблем, се пријавивме за ваѓање на бугарски пасош на страната од Министерството во Бугарија и нели ви закажуваат датум, закажавме за јули, но сега разбрав дека во документите спаѓа и пријавницата и некоја декларација дека си се пријавил, со што таа автоматски стигнувала на маил, а мене тоа изгледа ми стигнало во junk и ми се избришало, како може да се реши тоа а да не треба да закажувам повторно датум, само бројче едно имам запишано, иначе имам документи за потекло. Однапред благодарам

4. mh23

mh23 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2013
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    47
    пиши им на министерството ќе ти вратат ама напиши подетални информации за тебе

На ancebanance му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Alison.Di

Alison.Di Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2013
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    81
    Дали може да ми дадеш страница за аплицирање ? Фала многу

6. ancebanance

ancebanance Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2013
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    71
    http://www.aba.government.bg/?legal=10
    Повели пополни си го формуларот и зачувај си ја повратната порака што ќе ти ја вратат по маил, поздрав

7. Alison.Di

Alison.Di Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2013
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    81
    А зошто не можам да ја пополнам не ми дава да кликнам за да пишам ??

8. Stefanija22

Stefanija22 Нов член

Се зачлени на:
    28 април 2015
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво, дали можеш да ми кажеш дали треба латиница или бугарска кирилица да се пишува. На пример дали моето име Стефанија да го пишам како во пасошот Stefanija или треба на бугарска кирилица (со обрнато Р на крај што излава друго име што го нема во пасошот) да се пише на ДАБЧ?

9. slim

slim Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2011
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    8
    Некој сто има доставено дополнителни документи да ми казе дали треба лично да се достават или посредникот ги носе
    Или ако има сајт за да се достават електронски ако мозе линк

10. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Според логиката на работите со самото тоа што службениот јазик на Р.Бугарија е бугарски, логично е да се употребува бугарското кирилично писмо во официјални документи. Не постои знакот Ј во бугарскиот јазик. Но за сигурно најубаво е да прашаш во амбасада.

11. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    so poteklo kolku vreme otprilika trae procedurata duri da se zeme pasosot?

12. AnkaM

AnkaM Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2015
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Mojata baba (na majka mi majka) e rodena vo Bugarija, arno ama jas imam samo makedonski dokumenti vo koi stoi deka baba mi e rodena vo BG (izvod na rodeni i izvod od maticna kniga na umreni). E sega od bugardska ambasada mi baraat dokument izdaden vo Bugarija. Me interesira dali nekoj ima informacija koja e procedurata za vadenje dokument i dali moze od tuka da izvadam ili moram do odam vo BG???

13. Qwertty

Qwertty Нов член

Се зачлени на:
    6 јуни 2015
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здр сакам да прашам нешто ми излезе происходов каде е подобро и побрзо да го правам интервјуто дали во конзулатов во битола од кај со ја почнав постапкава или софија директно да се префрлам, пошто се брзам на 5ти јули заминувам во германија каква е постапката сега за во софија колку се чека за да завршам работа со интервјуто до 5ти ако е можно ако знае некој нека ми пиши каква е постапкава за аплицирање за бугарија пошто преку софија колку со знам било мн побрзо позз фала многу однапред

14. mh23

mh23 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2013
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    47
    Софија е побрзо, а преку амбасада е посигурно, мислам ќе поминеш побрзо

15. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    decki dali imate slusnato deka pocnale da gi odbivat molbite na tie sto imale poteklo od brat/sestra,prifakale samo od baba/dedo i roditeli

16. mh23

mh23 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2013
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    47
    kizne kako odobruvaat i kako otfrlaaat, navistina neznam sto e tocno a sto e gresno

17. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    neznam ni jas iskreno,ama eve dva slucaja od moeto mesto gi odbile oti imale fotokopija od brat..

18. Super-Mama

Super-Mama Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2014
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    13
    Здраво,сакам да аплицирам за бугарски пасош дали може некој да ми ја објасни процедурата или да ми каже некој сигурен човек што посредува за бугарски пасош,и одприлика за колку време може да се извади.Фала

19. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    Прво ако немаш доказ дека имаш баба/дедо или родители со бугарски произход, подобро ни не поднесувај. Сега по најново може и доколку прв братучед, чичко имаат бг пасош. Само маж - жена не можело. За почеток ти треба потврда од суд за неосудуваност, лекарска потврда (кога јас поднасав беше "обична", отидев кај др платив 600ден и си ја земав, а сега треба освен таа и во микробиологија и испитување/потврда за ХИВ/СИДА кое чини 750ден ), и извод од матичната книга на родените, нов, не постар од 6 месеци и секако доказот дека имаш член кој е бугарин. Не знам од каде си, за да ти препорачам човек кој посредува. Сега е построго, многу одбиваат и не се знае коолку време ќе чекаш. Јас чекав година ипол од интервјуто до излегувањето на државјанството и покрај тоа што и родителите и баба ми имаат бг пасош.

20. Super-Mama

Super-Mama Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2014
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    13
    Немам никакво бугарско потекло,е сега ми имаа спомнато дека доколку немам,пример да се запишам на некој факултет во бугарија и ќе сум добиела,дали е тоа точно?