Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бугарски пасоши

Дискусија во 'Политика и настани' започната од aNy-to, 21 јули 2010.

1. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    Не, прв пат слушам вакво нешто. Но, потруди се може ќе најдеш некое свидетелство или некој доказ од некој дедо дека е бил бг војник или сл.

2. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.388
    Допаѓања:
    171.618
    Aко немаш бг потекло било какво ич не си ги троши парите луге што знам поднесија пред 3 год неможат да докажат бг потекло па не добиваат

3. Super-Mama

Super-Mama Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2014
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    13
    Има ли некоја страна да се провери онлајн за бугарско потекло?Значи ми преостанува некој роднина што има бугарски пасош.А сигурни посредници дали знаете?Мора да се од сопствениот град или може од било кој град во МК?

4. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.388
    Допаѓања:
    171.618
    moze posrednik od bilo koj grad ako sakas ke tipisam broj od toj nas sto ni go izvadi ama bez poteklo ic neka ne te lazat nema da zemis

5. single.ladyyy

single.ladyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    17
    Ке може ли некој да ми каже за македонските пасоши, дали важи пасошот 3 месеци пред истекот на рок на пасошот ,, бидејки имам слушнато нешто дека 3 месеци пред истекот не важи ... да се осигурам сепак .....

6. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    Точно е и може да ти прават проблеми на граница. Сите туристички агенции го нагласуваат тоа.

7. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.543
    Здраво
    би сакала да споделам инцормации во врска со бг државјанство доколку некој го интересира.
    за подавање за пасош со родител (доколку детето е полнолетно) не треба происход значи се оди директно во министерство се аплицира и во зависност од гужвата ти закажуваат интервју.
    за сите останати со потекло од баби дедовци и пра......исто и за оние со браќа сестри први братучеди можат слободно да си одат во софија во дабч и да си поднесат за происход ..сега веќе работите малку ги олеснија и многу луге имаа позитивен исход од брака и братучеди.
    за происход се чека минимум 4 месеци за жал така е во моментот и исто многу зависат работите со чекањето од многу фактори како гужва проблеми во власта во државата итн.
    после интревју се чека година и неколку месеци зависи кое време ке го начекаш.
    тие што имаат статус на дополнителна а што имаат роднини со бг државјанство што побргу нека носат копии од нивните лични карти поврзани со изводи за да не и ги прекратат преписките.
    во моментот е малку поспоро ради работите во бугарија но пасоши се издаваат и излегуваат.
    се полесно е со родбинските врски за потекло па да се надеваме дека и конечно ке биде донесен законот до втори братучеди за издавање на државјанство . Закон за државјанство како порано со самодекларација за жал нема да има но се збори дека оние коишто немаат никакво потекло ке можат да се служат со потврдите од нашите агенции.
    во моментов пуштаат државјанства ј примаат документи и со брака и братучеди.
    ако некој нешто подетално го интересира нека мс контактира .

На N.Kety му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mentalist.mk

mentalist.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2013
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    92
    Брат ми има бугарски пасош. Ако добро те разбрав покрај него можам да извадам и јас за околу година ипол. Ако грешам те молам исправи ме.

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  9. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.543
    Секако дека можеш ова со брака по потекло е пуштено пред некое време мој познаник го зеде веќе пасошот преку братму и тој и многу други. Слободно аплицирај си. И да се на се постапката за тебе ке трае околу две години не ме фаќај за збор плус минус значи затоа што прво чекаш происход неколку месеци зависи од гужвата и спретноста таму и потоа аплицираш па закажуваш интервју додека стигнеш до тоа отприлика 4 5 месеци сигурно ќе ти треба и после интервју се чека година и некој месец.

На mentalist.mk и N.Kety им се допаѓа ова.
  10. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    se izvinuvam sto se vmetnuvam vo razgovorot, jas imam zakazono za noemvri,treba da nosam dokumenti i fotokopia od brat mi i mojot posrednik mi rece deka najkasno sredina na dekemvri ke me vikale za intervju dali e mozno?

11. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.543
    Ти ке подаваш документи за происход или веке го зеде па одиш да аплицираш??

12. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    prv pat bev,sega vtor pak ke apliciram.

13. sadgirl21

sadgirl21 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    7.357
    Допаѓања:
    8.481
    Молбата ви е разгледана от Съвета по гражданството с положително становище. Предстои издаването на указ на Вицепрезидента на РБ.

Што значи ова? Дали конечно ќе излезе пасошот или има уште процедури?

14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.543
    Мила ова е одобрување на твојата молба што значи дека за некоја недела ке си добиеш указ и ке си одиш по пасошот.
    Со среќа нека ти е..

На thalia zapata, heloKiti и sadgirl21 им се допаѓа ова.
  15. ebola

ebola Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    263
    @vitamina imam edno prasanje, pogore pisa deka mozelo i so dokument od bratucedi. moze i dokolu prviot bratuced go zemal negovoto drzavjanstvo od drugata strana na familijata sto ne e povrzana krvno so tebe ili ne?

16. marijaaxl

marijaaxl Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2015
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    741
    za da zemes pasos bugarski mora da ima majka ti tatko ti ili brat/sestra

17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.543
    Мора да бидете крвно поврзани всушност во тоа е и поентата на бугарите кон нас. Законот е таков.. да докажеш крвна врска ..потекло..корен.
    Засега во дабч т.е за происход поминуваат од пра/баба пра/дедо и нивни роднини по стари документи како воена книшка венчаница крштеница и на било каков стар документ бугарски ШТО ПИШУВА НАЦИОНАЛНОСТ БУГАРИН. потоа од мајка татко брат сестра.
    А за дополнителен документ т.е да си минал интервју да имаш бројка и да си на дополнителна проверка можеш да пројдеш исто со горе наведените и плус од први братучеди чичко вујко итн..до прв братучед и на твоите.
    Значи дабч и министерство се различни институции и имаат различни правила.
    Првото гласање на новиот закон помина. Сега ке биде второто и законот во септември ке се смени т.е ке можат сите да поднесуваат за државјанство со роднини до втори братучеди или шесто колено.
    Би требало како што гласи во законот оние коишто немаат роднини со бг државјанство да бараат происход врз основ на самиот јазик што го зборуваат или пак да извадат плус документ од мк здруженија.
    Како и да е од септември се ке се врати како порано.

На mh23 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. linguaragazza

linguaragazza Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2012
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    216
    Мене ми излезе бројчето и ми стои дека треба да однесам доказ.Е сега прашањето ми е дали може како доказ да го донесам државјанството на брат му на татко ми т.е. чичко ми? Дали ќе го уважат тоа?

19. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.543
    На тебе бројот не ти е излезен туку те вратиле на дополнителна бидејки немаш потекло. Во најскоро време однеси ги во министерство овие документи од чичкоти и со извводи поврзи се со него преведени и легализирани во бугарија.
    Тука си згрешила многу, требало многу порано да однесеш потекло т.е дополнителни документи за да не те вратат, а сега ке чекаш плус минус уште година дена.
    која бројка (мислам на првата) и година си??

20. linguaragazza

linguaragazza Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2012
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    216
    Да,на дополнителна проверка..Лошо се изразив,се извинувам.Од 2014 година сум.Ова сигурно би важело од чичко ми?

На kLem23 му/ѝ се допаѓа ова.