jas aplicirav pred 3 nedeli za bg drzavjanstvo nemam rodnini so bg pasos , ke imam li sansi vo taa nasoka
^^ Бранко и да се промени законот пак ќе има некои услови што треба да се исполнуваат. Како потекло и од подалечни роднини и најверојатно некое платени потврди. Во измените на претстојниот закон никаде не е посочено дека државјанството ќе се зема како претходно врз основ на самодекларација! Затоа се време си тражи валидни документи, а ако веќе си поднел до дабч без валиден корен сигурно ќе те одбијат. Врати се наназад на моите постови и информирај се што како, ако те интересира нешто обиди се да прочиташ и да се информираш.
здраво бранко ако можи да те прашам како е во софија мислам на дали има гужва се чека ли во редици трае ли долго пошто планирам почетоков на месецов да аплицирам,што документи ми се потребни,ти БЛАГОДАРАМ за било каква информација....поздрав со среќа
Најверојатно има гужва. Имтервју моментално закажуваат тек во декември, а од овој месец верувам дека ќе има дупло повеќе. Преку ова веќе се гледа и дека работите најверојатно тргаат во прав правец и во нормала.
Здраво Дали навистина треба да се чека до 06.2016 за да се поднесат документи за бугарски пасош. И дали некој знае за сигурно дали може да се изваде пасош ако полу-брат ми има бугарски пасош но тој е од друг татко со друго презиме а иста мајка.
Јас сакам да прашам нешто бидејќи не сум многу упознаена, а паднавме на тема вчера...вака дечко ми чека да добие пасош и државјанство во моментов, веројатно годинава треба, го чека секако за да оди во странство на работа, плановите му се да остане таму ако се снајде, е сега јас немам пасош, а немам ни никакви услови за да земам, а ние сме веќе многу време заедно и планираме здравје секако за некоја година да стапиме во брак и ако тој е таму јас ваму тоа тешко дека ќе биде.Прашањево ми е дали јас како нргова жена ќе можам да живеам со него и да работам легално со македонско државјанство во таа земја или сепак не.Знам дека на основ негова жена нема да добијам пасош, ама барем документи за престој или слично?Сакам да си знам чисто, не дека еве одма утре тоа ќе се случи но сакам да си ги знам опциите ако се случи.
Ќе треба да си набавиш виза за таа земја каде он планира да работи. Првото влевање во таа држава да не е како турист туку преку нивна амбасада. Во амбасада претпоставувам ќе биде неопходно документација од тип стан кој он веќе изнајмува, приходи, евентуално твое познавање на јазик поткрепено со сертификат. Конкретната амбасада ќе ти каже детали.
SO MAKEDONSKI PASOS NEMOZES DA PRESTOJUVAS NIKADE POVEKE OD TRI MESECI A ZA RABOTA PA DA NE NI ZBORUVAME. za da odis i da zivees so decko ti vo drzavata kaj sto ke e on, treba prvo on da ima sigurna rabota i dovolni finanskiski sretstva za da ti napravi dokumenti,primer vo italija mazot mi za da mi napravi semejni dokumenti mu baraa izvestai od plata vo iznos od 11 000 evra plus da ima stan dovolno golem,i trista drugi raboti. ako sakas ke ti pisam vo pl ke ti objasnam toa sto znam
Не фала ти сепак не ми е итно сега да знам се сакав за хипотетичка ситуација да прашам.А и не зборам за ако ми е дечко туку како негова жена, ако сме во брак.Инаку како не може да престојуваш, јас знам личности што добиле работна виза за подолго време од 3 месеци, сега ме збуни малку.
Ситуацијата не ти е воопшто страшна и за плашење верувај. Значи еве сега овој месец законот во Бугарија ќе претрпи измени и ќе можеш и ти да аплицираш за државјанство, верувај ми дека оваа опција е најдобра. Бидејки одиш како поединец не ти треба ни квадратури ни извештаи од плати ни визи ни апстенции од работно место ...буквално ништо. Ако сепак се одлучиш за другата варијанта ни тоа не е страшно воопшто, но бара пари и повеќе време, тој би требало да бајде работа и да е осигуран,ова ќе потрае малку бидејки ти бараат одреден временски период за да тој помине во таа фирма каде што работи потоа собира извештаи и сето тоа, притоа треба да се омажите да има тој доволно пари на сметка во зависно во која држава се наоѓа да најде стан што ќе ја исполнува квадратурата за законот за виза и потоа визата ја даваат за брзо доколку ги имате сите потребни документи на број. Секако и за бугарското државјанство и за визниот режим ќе ти треба време додека ја постигнеш целта. Ти ги кажав придобивките за бугарското државјанство, со виза е покомплицирано значи твоја одлука. Можеш да ми пишеш во пп за се што те интересира.