јас поднесов документи во август ми закажаа интервју во ноември инаку со потекло сум од татко ми он има бугарски пасош веке 15 год, ги поднесов документите директно во министерството е сеа тоа што ме интересира дали има некој искуство како мене за колку време после интервјуто би можело да излезе државјанство...на колку време да се надевам да очекувам
Јас имам искуство како тебе, поднесов во ноември, исто со бугарски пасош од татко ми, интервјуто ми го закажаа за 3 дена, а бројчето ми излезе во март, и сеуште нема ништо .... слушнав дека година до година ипол се чека за да се добие државјанство.
Здраво девојки. Ме интересира, мажот ми има бг пасош сега му излезе брзо, доколку тој замини во друга земја се снајди со работа и смештај, по колку време ќе можам да појдам и да ми излезе државјанството и мене?
Zdravo! Me interesira dali imam sansi da zemam Bg pasos imam rodnina so Bg pasos na tatkomi prva bratuceda?
Na intervju vo septemvri 2013. Sega statusot e vrateno na dopolnitelna proverka.Poteklo nemam nikakvo. Posrednici me ubeduvaat deka mozat da sredat ako im dadam novi izvodi od tatko, majka, dedo i baba i ako popolnam deklaracija koja za cudo e napisana na makedonski jazik ?? I ma li nesto vistina vo ova ???
dali znae nekoj sto se slucuva so brojcinata......... sakav da proveram do kade e no mi izleguva НЕ ПОСОЧВАТЕ ВЕРЕН НОМЕР НА ПРЕПИСКА sto da pravam......
Мене па ми рекоа дека од 6 месеци до година максумум се чека да излезе државјанството после интервјуто....и зошто бројчето толку касно мене ми рекоа ќе ми дадат бројче одма на интервјуто стварно не знам сите различно кажуваат ке морам да почекам уште месец ипол до интервјуто па да видам што ќе биде
Многу прекрасно звучи за да биде реално. Но верувај ми кој и да те матка од околу Државјанство нема да земеш додека не поминат година и неколку месеци зборувам дур од интервју па се до самиот исход на истото. Инаку околу бројот за твојата преписка т.е документи ако одиш преку софија ти го даваат уште во самиот момент, а кога одиш преку бугарска амбасада во македонија ти го даваат после неколку месеци.
Сега толку се чека за државjанство година до годинаи пол. Со новиот закон се планира да се чека пак една година. П.с @vitamina ме претркала. И jас мислев истото да го напишам
Да да во Софија дирекно ги поднесов документите и таму ке одам на интервју па ке видеме што како ке излезе....се надевам на побрзо
Ke moze li nekoj da mi objasni posle intervju sto sleduva... i ako go pomines dobro so poteklo od brat na majkami ima li moznost da dobies drzavjanstvo
Доколку мажот ми има бугарски пасош дали ќе биде лесно да се замини одтука или ќе треба поднесување на дополнителни документи и ред други глупости за мене лично?
дали крштеница на бугарски јазик од мајка ми издадена 1944 год овде во Македонија ке се смета како прифатлив документ за бугарско потекло
После интервју останува само да чекаш и чекаш и чекаш, неможеш ништо повеќе да направиш од тоа. Заа година до две после интервју ќе ти одобрат, бидејки си со потекло од вујко треба да имаш во предвит дека превилегија за одобрување имаат прво оние со најблиско крвно сротство од надолна линија па потоа оние во случај како твојот. Како и да е немаш ништо да загубиш, можеш само да добиеш, трпение. Можеш да заминеш, но после едно 2 години откако маж ти ќе најде работа, и ќе ги има сите потребни документи околу работното и животното прашање, т.е плаќање на придонеси, здраство и таква документација, ќе има стан со квадратура според тамошниот закон, и уште некој детаљи според тамошната држава во која се наоѓа, ако си заинтересирана прогуглај за визниот режим за член од еу и ќе видиш се што ти треба. Доволно е да пишува дека наџионалноста и е бугарска, го имаш правиот документ во раце.
Прашање до Струмичанки : Дали го знаете Мите од Стрмица кој посредува за бугарски пасоши (имал хотел во бугарија),дали е преварант или не,за да не фрлам бадијала пари?