Ја прегледав крштеницата ама никаде не пишува националност. Документот е издаден од Блгарска егзархија
Очигледно погрешно си ме разбрала не реков да купи туку да изнајми стан со квадратура според комфорот на обемот на вашето семејство - тоа е она што го бара законот во дотичната држава. Пример: во една соба да живее повеќе од еден член не е изводливо според законот, законот според обемот на една фамилија си има квадратура која треба да биде исполнета.
Ти можеш да појдеш во Германија на 3 месеци, повеќе од тоа неможеш да останеш легално. Кога твојот сопруг ќе се вработи потребно е време додека се регистрира во тој систем и исполни неколку услови, на пример тој треба да има доволно приход на своја сметка, треба да биде осигуран и со веќе земани плати, треба да најде стан со квадратура (а верувај дека стан не се наоѓа и баш лесно) и некои други ситници кои сум ги заборавила. Најубаво да прогуглаш на интернет за брачна виза во Германија таму ги имаш сите потребни документи и пред услови, јас ова што ти го посочив е она најопходното, постапката ќе потрае година дена до 2 сигурно, се лажеш ако мислиш дека веднаш би заминала.
Ve molam info koga se ocekuva izmena vo zakonot,da moze da se aplicira za pasos bez nikakvo poteklo. Jas nemam poteklo a sakam da apliciram,ve molam odgovor,ako znae nekoj plssssaa
Се чека на второ гласанjе во собрание, а кога ке биде не се знае. Сега ке има избори па некое време нема да работи собранието. Датите не знам кои беа
Kонкретно за Германија-доколку мажот ти работи во германска фирма, со 3 земени плати на сметка, изнајмен стан на негово име, (значи не зборувам колку време ќе му треба на маж ти за тоа) ти можеш да добиеш виза за 5години без никаков проблем
За 5 години...а за понатаму или ти продолжуваат? Што ако детето ми се роди таму тоа ќе има државјанство, ние не или?
Знае ли некој линк од Бугарски Воен Архив,што дава податоци за периодот од 1940-45 ? Дедо ми служеше војска во БГ во тој период, но немам воена книшка, а ова е многу важно да го најдам како доказ за потекло.
ne dobiva avtomatski drzavjnastvo, koga ke napolni 18 godini togas ke mu dadat germansko drzavjanstvo. inaku posle istekuvanje na 5 godisnata dozlova za prestoj,se prodolzuva pak za 5,sekako treba da ste ili mazot ti da e vraboten.
Логично три земени плати ти се 3 месеци, а за 3 месеци нема шанси да земеш виза и да отидеш во Германија да бркаш документи за постојан престој. Јас сум искрена и не залажувам никој, но за толку кратко време не познавам човек што ја однел својата жена и фамилија. Да одеше тоа толку така лесно и едноставно немаше никој со месеци да се бори за виза и тамошен престој. Мене ми е жал што ќе ве разочарам но работите не се така едноставни како што вие мислите и тврдите, потребно е време и труд за олкава одговорност. Инаку тигрица доколку маж ти е еу државјанин после 5тата година ти даваат документ за постојан престој во државата во случајов (безлимитен) тоа се обновува секоја петта година како формалност за ажурирање на сопствени податоци. Ако вашето дете се роди таму државјанството ќе го добие тек после 18 та година.
@vitamina i mene mi bese cudno,zatoa i prasav,oti i jas dobro znam kako funkconira oti jas sum vo italija veke poveke od 5 godini i dobro sum zapoznaena so zakonite.
Imam dvajca bliski koi si odvedoa zeni i deca pred 6meseci. So stan na tvoe ime, 3plati, moze da odis. Nivnite zeni i deca imaat vizi na 5godini, koi po 5godini avtomatski se prodolzuvaat. Uete ednas napomenuvam deka ne navleguvam vo toa za kolku vreme mazot ke uspee da najde rabota, zboruvam otkako ke ima rabota, moze da iznajmi stan na svoe ime, ostanatoto e lesno.
Според тебе во случај ако еден маж појде и веднаш дојде до работа ти тврдиш дека за не повеќе од 3 месеци ќе си ја одведе својата фамилија? Дефинитивно не. Бидејки постои закон и ред на околности коишто треба да се припазат, пред се треба да имаш "одредена сума на пари" на своја сметка за да го исполниш условот за парични сретства во кој на твојата фамилија нема да и недостига ништо и ќе има колку толку комотен комфор и услови за да живее во дотичната држава. Ти си разбрал 3 плати и смештај, да, но не си разбрал дека има и плус други предуслови околу работната документација, претпоставувам дека фамилиите на твоите другари не отишле по 3 месеци па еве прашај ги дали им била потребна само 3 месечната плата и смештај или плус други предуслови. Јас ова го кажувам од искуство бидејки сум одела по овој пат и повторно одам, да така многу добро сум запознаена со оваа проблематика. Да беше така верувај дека никој немаше да ја доживува оваа голгота и ќе беше се поразлично.
Ne sakav da navleguvam vo licni raboti, no eve ke kazam. Prvo zensko sum. Brat mi zamina. Pocna da raboti vo germanska firma vo dekemvri, krajot na mart gi odvede zenata i deteto, sega cekaat vtoro dete. Znaci moze