Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бугарски пасоши

Дискусија во 'Политика и настани' започната од aNy-to, 21 јули 2010.

1. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.543
    Значи за само три месеци снаати и внукот зедоа виза од Македонската амбасада, заминаа и средија потполна документација. Браво, но во пракса не е така, баш ми е чудно ова што го зборуваш бидејки не верувам, али во ред.

Незнам, можеби се отидени само со Македонски пасош и потоа таму некако се снашле околу работа или пак имаат фатено"дебели врски" за истото, мора да постои нешто зад ова, сигурна сум.

На Tajnaotrovna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mentalist.mk

mentalist.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2013
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    92
    Brat mi ima bugarski pasos, rabota vo germaska firma, snaata i deteto ne, no dobija vizi na 5godini, bez vrski.
    Tesko bese da se vleze vo germanska firma, drugoto e lesno

3. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    Јас познавад жена што дојде со Мк пасош во Германија, а маж и има Бугарски пасош.Значи маж и мора да има стан и постојана работа, да не зема социјално.Виза даваат лесно, само треба за почеток жената да има познавање на гермаски А1(Телк/Гете) ниво.Кога ти ја дадат визата мислам дека е на 5 години има обврска за наредното поднесување на виза да знае германски ниво минимум Б1 ниво.За пола година мислам дека се средуваат документите.
    И за дете ако ти се роди тука СИГУРНО не добива германско државјанство.Јас сум сега бремена и на детето ќе морам да му извадам прво бугарско/македонско, а после 8 години живеење и работење прво ние да извадиме гермаско, а после и на детето.

4. mentalist.mk

Се зачлени на:
    1 септември 2013
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    92
    Kazuvam jas deka otkako mazot ke se vraboti drugoto e lesno. Za drzavjanstvo na dete ne znam, koga ke se porodi snaa mi ke znam kakvo drzavjanstvo ke ima deteto, no bilo koj pregled vo bremenosta za nea, ili za deteto, voopsto ne se naplaka.

5. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    565
    На пример јас имам полагано германкски и стигнав до Б1 степен на познавање, а што ако таму појдам и запишам германски пак? Тогаш ќе мора да ми дадат виза на одреден период нели, за кој период би се средиле сите други работи...така јас мислам по некоја моја логика.

6. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    Со македонски пасош имаш право, да престојуваш во Германија три месеци.Ако сакаш пак да запишеш курс за подолго време,тогаш треба од Македонија пред да одиш да извадиш виза, за изучување на јазик(моја пријателка од Турција овој Вторник ќе дојде на 3 месеци така).Во германската амбасада ќе треба да приложиш документи од школото каде си аплицирала и секое школо те обврзува најмалку 3 месеци да седиш и да изучуваш јазик кај нив,за помалку не ѓи потпишуваат документите.Исто така треба на школото да им платиш унапред 2 курса,како гаранција.Е сега ако ти одобрат виза,си доплаќаш останатите курсеви колку си планираш,ако не ја одобрат они ти ги рефундираат парите,само не во целост 200 еу задржуваат од сумата,како за услуга што ти ги потпишале документите.
    Ако маж ти е таму и сакаш таму да останеш,нема логика да поднесуваш за ваква виза.Ќе си поднесеш за виза за припојување кон брачен другар.За таква виза прочитај ги мислењата погоре што ти треба.Ти веќе си го исполнила условот за познавање на германски јазик.
    Позз и се надевам ти помогнав.

На stela 34, vitamina и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  7. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.133
    Допаѓања:
    33.879
    Во документите за виза за приклучување кај брачен другар другар граѓанин на ЕУ не гледам никаде дека
    бараат документ за познавање на германски јазик
    еве ви линк http://www.skopje.diplo.de/contentblob/4147156/Daten/3998408/Ehegattennachzug_EU_Buerger.pdf
    тоа стои во потребните документи доколку брачниот другар е со Мк пасош.

8. Tajnaotrovna

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.133
    Допаѓања:
    33.879
    А дали има некој што е повеќе запознаен со она што го најавија за полесно вработување во Германија со Мк пасош од другата година, некој ми кажа дека доколку имаш работодавец најдено нема да мора да се оди преку амбасада туку таму можело да се среди се за работна дозвола?
    Точно е ова? И дали е донесена одлукава?

9. Tajnaotrovna

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.133
    Допаѓања:
    33.879
    Човек ако има најдено работа и работи 3 месеци таму и се да е регулирано со смештајот и документите тука
    во амбасада кога ќе поднесе брачниот другар за виза ќе чека...гледам процедурата за приклучување кон брачен другар со мк пасош трае 2-3 месеци, додека кај брачен другар со ЕУ пасош немаат наведено, но претпоставувам дека пак ќе биде отприлика толку.
    Според ова значи најрано за 5-6 месеци би можел брачниот другар да започне да живее и работи таму.

10. kontinent

kontinent Нов член

Се зачлени на:
    2 октомври 2015
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Ве молам ако некој знае СЕРИОЗЕН ПОСРЕДНИК ЗА БУГАРСКИ ПАСОШ...по можност веќе да имате искуство со истиот!

11. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    Да на линкот ништо не пишува за јазик.Ама што имам два случаи каде жените се дојдени со македонски пасош во Германија, на едната мажот и работи и живее со Бугарски пасош тука, а на другата се омажи за човек кој е тука од дете и има гермаски пасош.Они така ми ја опишуваа ситуацијата и затоа така напишав.До душа тоа беше одамна(пред 3 години) и можеби е изменето некој закон.За последното за виза за учење во Германија е ситуација од пред еден месец.И јас лично ѕвонев во школото да прашам за пријателката.За да ти пратат гарантно писмо за школото тие се условите(сигурно), за другите услови кои ги исполнила и кои и ги имаат барано не сум сигурна.На нејзе ова и е 3 пат како иде за Германија,а на крај краева условите за Турција и Македонија можеби и не се исти,ако и двете не се членки на ЕУ.Исто сигурно знам дека германско државјанство не добива веднаш детето ако е родено во Германија.
    За работа во Германија без пасош од ЕУ или дали има излезено некој закон за да се одлеснат околностите за доаѓање тука, не ми е познато да споделам искуство.Јас и маж ми имаме бугарски пасоши и воопшто немаве проблеми за престојот.

12. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.326
    Доколку брачниот другар е германски државјанин се истите услови, па претпоставувам и за со македонски. Евентуално може нешто плус, ама не и олеснување.
    Познавање на јазикот(сертифакот е неопходен за добивање на визата во германска амбасада во скопје), стан со дововлна квадратура, примања доволни на соодветниот број членови во семејството.
    Дете со германски државјанин е автоматски германски државјанин.
    За таков нов закон не знам. Ние имаме приватна фирма...па не ни испаднал таков закон пред очи, напротив информирани сме за контигенти со работници од македонија. Тогаш од тука се средува, ама не и поединечно за лица.

На Tajnaotrovna, vitamina и Petar80 им се допаѓа ова.
  13. mentalist.mk

Се зачлени на:
    1 септември 2013
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    92
    Снаа ми доби виза без документ за познавање на јазик. Кога ќе бара продолжување, после 5 години, ќе мора да однесе документ дека има познавање, во спротивно нема да и биде продолжен престојот.

14. sweety90

sweety90 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2010
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    224
    Некој што бил на интервју за бугарско државјанство, да сподели прашања доколку сака :) Позз

15. whiteButterfly

whiteButterfly Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    162
    Слушнав дека во септември имало измени во законот за бугарско државјанство, односно дека ќе нема потреба од документи за бигарско корени . Дали некој знае дали ова е точно?

16. CrazyOne

CrazyOne Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.071
    Допаѓања:
    19.745
    Сеуште е стариот закон каде се бараат корени. Се чека на собранието да го изгласаат новиот закон каде ке има олеснуванjе

На whiteButterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  17. bombona23

bombona23 Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2014
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    1.817
    Едно прашање: Што ќе ви е бугарскиот пасош?

18. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Јас немам бугарски пасош, но повеќето го вадат најчесто поради 3 причини:

- полесно и побрзо легално наоѓање работа во некоја од земјите на ЕУ бидејќи платите се повисоки, или барем трудот реално платен.

- можност за безвизно патување во Австралија и Нов Зеланд на пр. со цел посета на роднини или како турист или за школување или работа во В.Британија и Ирска. Имено тие земји сеуште бараат визи за македонски државјани.

- оние кои што се превозници можат да вршат полесен транспорт преку граничните премини (со соодветна ЕУ регистрација на возилото)

19. sweety90

sweety90 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2010
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    224
    Еве линк од новиот закон :) http://dnes.dir.bg/news/balgarsko-grazhdanstvo-izbori2013-20052971

Борис Вангелов, директор на ДАБЧ отговори на въпрос за получаване на българско гражданство на гражданите на Република Македония.

Той обясни, че те могат да удостоверяват български произход по следния начин – първо с документ, който доказва българския произход на възходяща линия или близки на него. Ако няма такъв документ може да се ползва българско гражданство на негови роднини. Ако липсват и двете, действа удостоверение, издадено от българска организация.

На whiteButterfly и ninja35 им се допаѓа ова.
  20. bombona23

bombona23 Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2014
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    1.817
    Фала ти на исцрпниот одговор. И со македонски пасош можеш да работиш во земјите на ЕУ ако си завршиш факултет, магистер и ако си добар во тоа што го правиш. Факт е дека платите се повисоки, но на крајот парите што ти остануваат ти е исто во однос со парите кај нас. Само разлика во стандардите.
    Друго ако ти требаат визи за во Автралија и останатите земји, ќе си побараш и ќе ти дадат, ништо не е комплицирано... Сега е многу по лесно од порано. И превозниците можат со македонски пасош!

Да не бидам погрешно сфатена, немам ништо против луѓето што си имаат бугарски пасоши. Сфаќам дека сакале да си го олеснат животот и дека сега е борба за опстанок. Но, го одбрале полесниот начин. Јас не сум глупа што немам бугарски пасош, напротив, се борам за да успејам во мојата земја. Знам дека тоа е потешкиот начин, но трудот секогаш се исплати, поготово кога се бориш и ако навистина сакаш да успееш.
    И да си ја сакам земјата, и не се чувствувам блгарка!

На Ethrnity му/ѝ се допаѓа ова.