Да се надополнам самата'не се изразив доволно. Прашуваат коj е моментално претседател и премиер. Не бараат историjа на претседатели и премиери.
@vitamina dali znaes dali mozam da podnesam dokumenti i za sin mi koga ke podnesuvam za mene?? godinka e deteto. inaku i jas za intervju se mislam kako ke bide a brat mi mi aza za 3 min i gotovo zavrseno ebitno e da zboruvas a ne prasuvaat koj znae sto.
Е сега кажи ми ти имаш поднесено т.е имаш државјанство или пак маж ти? Каква ви е ситуацијата? Ако има еден од вас или ако чека да му излезе државјанството твоето дете може да добие за месец дена, а ако немате сеуште не може да добие. Ќе почекате па кога ќе добиете за детето е многу лесно, за 3 недели ќе си добие.
nemame drzavjanstvo,jas ja pocnav procedurata i imam zakazano za noemvri da nosam dokumenti za poteklo i licni dokumenti e sega razgovarav so posrednikot toj mi rece da ja zamolam taa na salter da go zeme izvodot i na sin mi so moite dokumenti. znam deka za decata sekogas e najlesno,ti blagodaram.
Значи доволно е само едниот родител да има, па за дететот ќе оди вака брзо процедурата? Не сум се распрашувала за ова, бидејќи и јас сум на самиот почеток Ете сум била во заблуда мислејќи дека двајцата родители мораат да имаат државјанство па детето ќе добие во најкус рок.
Откако ќе ти излезе државјанството бидејки синчето ти е мало ќе земе државјанство за 3 недели верувај,само формалност е тоа бидејки тој е сеуште мал, сметам дека и да ги доставиш неговите документи се само излишни трошоци, не можат да му издадар државјанство бидејки ќе нема основа врз што да му издадат ме сваќаш. Затоа најдобро почекај за него и гледај ти да го добиеш после е лесно за него, секако 1 месец плус не е проблем за чекање нели. Да тање, доволно е да има еден од вас државјанство и потоа за деца до 14 години процедурата е формалност само. Аплицираш и дури го земаш од општина а не од министерство. Затоа кога ќе си го земеш државјанството поднеси и за децата верувај дека ќе ти се исплати таа жртва.
jas sum na kraj od procedurata................ posto odev po redoven pat ne po brza postapka koja e otprilika 30 dena, ima li nekoja strana sto mozam da proveruvam do kade e........ si zapisav maticen boj....... mnogu vi blagodaram..... za najdocna eden mesec ke dobijam pasos.....
Бев минатиот четврток на интервју во БГ амбасада, ме прашаа: 1.Зошто сакам бугарско државјанство? 2.Дали би живеела во Бугарија? 3.Дали имам куќа/стан во Бугарија? 4.Колку пати сум била во Бугарија? 5.Во кој град би сакала да живеам во Бугарија? 6. Дали некој од моите блиски (мајка, татко, брат, баба, дедо) имаат бугарски пасош и лична карта? 7.Што ќе се промени ако станам државјанин на Бугарија? 8.Да набројам празници( 3март, 6 септември, 22 септември, 1 мај, 24 мај) 9.Како се вика химната на Бугарија? 10. Дали сум осудувана? Ми беше малку страв како ќе се снајдам со бугарскиот јазик, но немаше потреба да зборам бугарски, на македонски си зборував И уште нешто да нагласам, не даваат бугарски пасош преку први братучеди. Имаше дечко кој преку прв братучед поднесе документи на шалтер, таа му рече дека тој што му кажал дека може така на тој начин да добие бугарски пасош го излажал. Може само преку мајка, татко, брат или сестра.
Тотална дезинформација е ова верувај ми, пишувам за да кажам дека државјанство одобруваат со РОДИТЕЛИ, БАБИ ДЕДОВЦИ ПРА ПРА БАБИ И ДЕДОВЦИ, ПРЕДЦИ КАКО БРАЌА СЕСТРИ БРАТУЧЕДИ НА ВАШИ БАБИ ДЕДОВЦИ И ПРА ИСТО ТАКА, БРАЌА/СЕСТРИ, БРАТУЧЕДИ, РОДНИНИ КАКО ЧИЧКО ВУЈКО ТЕТИН СЕ ТОА САМО ПО ПРАВА ЛИНИЈА, ЗА ВТОР СТЕПЕН СЕУШТЕ НЕ Е ОДОБРЕНО, затоа кој има нека си поднесе, веќе куп државјанства си подигнаа со братучеди и роднини. Да така ова е чиста дезинформација.
Zdravo. sakam da prasam koja e procedurata za bg pasos. imam brojce od 2013 godina ama postapkata mi ja prekinaa pred dve nedeli, a momentalno najdov dokument za poteklo od prv bratuced. mi rekoa deka sega treba da poddavam dokumenti na novo. so mozi da se napravi....
Прекратена процедура не можеш да ја вратиш во постапка. Значи одиш на ново, вадиш дупликат происход и одиш на интервју тоа е... многумина имаат почнато на ново кога се има мака ќе се ризикува.
Ima li nesto novo so noviot zakon za drzavjanstvo ? dale e nesto olesnata procedurata ? imam broj od 2013 i statusot e - vrateno na dopolnitelno razgleduvanje. dokumenti za poteklo nemam
Законот сеуште не е стапен на сила, околностите за олеснување за роднини до прв браручед се стапени на сила и се одобрени. Но законот е сеуште истиот. Се шпекулира дека од 1 јануари ќе стапи на сила, но во никој случај нема да биде без потекло. Значи би признавале и потврди од нашите клубови во битола и струмица (на некои веќе одобрени молби со овие потврди). Затоа ако немаш потекло најдобро би било да контактираш со здруженијата да ти издадат таква потврда, вака само може да те пркратат.
Zdravo, imam edno prasanje. Sum apliciral za pasos i imam broj od 2014 godina. Koga podnesuvav, predadov dokument samo za proishod, i ne za poteklo (iako bratot ili bratucedot na pra dedo mi bil bugarin i celata negova familija sega zivee vo Bugarija). Momentalno mi pisuva Преписката се намира в задължителна процедура за съгласуване със заинтересуваните институции. Dali nekoj ima slicno iskustvo, da nadopolnuval dokumenti naknadno? Jas aplicirav vo Bitola i koga gi prasav vo konzulatot mi odgovorija da cekam na odgovor na web stranata, pa ako baraat od mene da nadopolnuvam vo toj slucaj da nosam dokumenti. E sega jas fala bogu ne sakam da bidam odbien pa zatoa prasuvam dali nekoj nakadno nadoolnal, i dokolku nadopolnal kade/kako. Blagodaram, Pozdrav
Ако можиш да ми кажиш кај можам да ги најдам тие здруженија и како можи таа потврда да поможи во постапката? Јас сакам да си пробам среќата, па сега ја читкам темава зошто не знам многу. Ти благодарам однапред.
Тој што ти кажал вака те ИЗЛАЖАЛ за сите пари и ти направил проблем од веродостојна реализација, не знам која бројка си и дали воопшто ќе имаш време дур поднесеш да не те одбијат, но потеклото требало веднаш да одиш и да го оставиш во министерство на шалтер со објаснување и давање на твоите информации, да си одел немало да те вратат воопшто ме разбираш? Затоа треба малку повеќе човек да се информира и да праша за да утре не си направи поголеми проблеми од ништо нешто. Кој број си (кажи го само првото бројче) за да ти кажам дали имаш време да поднесеш дур не те вратиле. Како и да е оди и однеси ги дополнителните документи, во најмала рака може ќе ти се посреќи па веднаш по прегледот ќе ти одобрат, ако чекаш да те вратат па да поднесеш тогаш ќе чекаш плус година дена. Јас не знам од каде ги наогатр овие кои ве лажат и мајап играат со вас. Лично јас со ова не сум запознаена како што веќе и кажав бидејки немав потреба од истото. Знам дека постојат клубови во битола и струмица, ти си во битола распрашај се и оди во клубот разговарај и види што ќе ти кажат, пореклото нема да се скине, во иднина ќе се поднесува со овое потврди кои коштаат 30 евра плус минус.
Jas prasav vraboten vo konzulatot vo Bitola, smetav deka ke e verodostoen... Brojot e 8701, samo mene mi e problem toa sto momentalno sum prilicno daleku, pa ne znam kako bi se organiziral za da odam do Sofija... Inace toa se odi na salter na ministerstvo za pravosudstvo? Mozebi bi mozel da gi kontaktiram po email pa da se dogovoram so niv, mozebi da pratam po posta... samo kako da im pisuvam, makedonski?
Здраво! Читав и разгледував, но пак не ми е јасно. Ако може некој да ми одговори, однапред благодарам. Не сакав да одам преку посредник, па сакам да ја знам процедурата. 1. Се зема удостоверение во Агенцијата за Бугари во Чужбина 2. Удостоверението заедно со молбата, лекарско и неосудуваност се подаваат во Министерството за Правда Така ли е? А кога се спроведува интервјуто? Во Агенцијата за Бугари во Чужбина кога се зема удостоверението или после, откако документите ќе се поднесат во Министерството за Правда? И уште нешто, дали удостоверението се добива истиот ден или се чека неколку недели?
Zdravo..odnesov dokument krstenica od bg egzarhija na 14 avgust .. na 13 oktomvri mi se smeni vo zadolzitelna procedura i po eden mesec pak me vratija na dopolnitelna..da ne znaj nekoj so mozi da bidi problemot?inaku od 2013 sum