Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бугарски пасоши

Дискусија во 'Политика и настани' започната од aNy-to, 21 јули 2010.

1. mentol

mentol Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2015
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    66
    за малолетник да извади бугарски пасош што документи се потребни

2. kaatty

kaatty Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    397
    Ke ve zamolam nekoj sto znae da mi kaze kako mozam preku internet da proveram do kade e postapkata za bugarsko drzavjanstvo? Vi blagodaram odnapred.

3. radoznalo

radoznalo Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2016
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    19
    На оваа веб страна ги пишуваш твојте бројчиња и ти се појавува горе до кај ти е постапката ===>> http://publicbg.mjs.bg/BgInfo

На kaatty му/ѝ се допаѓа ова.
  4. thalia zapata

thalia zapata Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2015
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    11
    jas prasav za decko mi on e 8145/2013godina .... ama edno vreme mu bese stopirana postapkata koga se trazese bugarski rodnina ...i otposle negovite go bea nasle dokumentot .deka dedo mu bil bugarski vonik ..i go bese odnel i zatoa mu se razvleze rabotata taka vo mesto mu bese pasosot ...i mu pisuvase deka e na dopolnitelna proverka celo vreme a eve sea deka pretsotio finalen pregled pred da bide razgledan od covetot za graganstvo...a vie sigurni li ste deka tolku se ceka 2 meseci od ovaa poraka od iskustvo li zboruvate ...?

5. thalia zapata

Се зачлени на:
    1 јуни 2015
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    11
    a imam ideno 2014godina na intervu ..jas sum 11 616...a jas cekam uste potpis od viceprecidenta...a prethodno mi pisuvase...ama eve cekam potpis od viceprecidenta skoro eden mesec i nema seuste ..a ja sum so bugarski rod od tatko mi i brat mi oni imaat bg pasosi ...kaj mene odi brzo rabotata a mi kazaa deka se ceka otprilika eden mesec za potpis ..da udri viceprecidentot

6. radoznalo

radoznalo Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2016
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    19
    Здраво на сите. Најпрвин би сакал да кажам дека не сум посредник или нешто слично на тоа, во процесот на вадење на бугарско државјанство. Постов го пишувам поради тоа што читајќи низ страниве на темава, се изначитав работи кои што би можел да кажам дека се шират низ интернетот, а само го замајуваат оној кој од брзање да започне со постапката за вадење бугарско државјанство, може да заврши финансиски измамен.

Најпрвин, во кратки црти би ја опишал постапката по која ние, обичните граѓани, без врски или што било, можеме да се стекнеме со бг државјанство.

Она што ви е потребно е:

1. Извод од Вас, изводи од вашите Мајка и Татко, и, изводи од вашите Баба и Дедо (1. Можете од било која линија, од мајчина или од таткова за изводите од баба и дедо. 2 Сите предходно наведени изводи мора да бидат оригинални, без разлика која година се извадени, само да се оригинал.)

2. Изјава (образец кој си го принтате од пдф документ) со назнака Декларација, на која е наведено дека имате бугарско национално сознание, и дека вашите мајка и татко, и вашите баба и дедо се бугари по националност. Откако ќе се пополни обаа изјава (1 лист) се носи на заверка на нотар (400 денари).

Она што следи, за мене е малце помалку јасно, поради тоа што, и јас самиот одам по процесот со помош на посредник.

Откако ќе ги имате овие документи во рака, потребно е тие да бидат „Легализирани“ - што во превод значи, напрво преведени на бугарски, а потоа и заверени на бугарски нотар. Но, во мојот случај сето тоа го прави посредникот, и вие не мора да се заморувате со овие работи.

Верувам дека многу од вас не знаат за ова, но, ДО Август 2015, со цел да ја започнете постапката за вадење на бг државјанство, потребно било да имате ДОКАЗ ЗА БУГАРСКО ПОТЕКЛО (некој од вашите предци да бил таму роден, венчан, да бил во бугарска војска, да живеел подолг период таму или каков било друг документ со кој вие би можеле да кажете - еве мојот предок бил бугарин, па автоматски и јас сум, и врз основа на тој документ да ја засновате целата постапка). Она што било проблем, е што, многу нашинци неможеле да најдат таков документ, па нивните постапки биле заглавени некаде на пола, но никогаш не добиле финално решение за државјанство.

Она што е релативно ново, е тоа што, од Септември 2015, работите се смениле на подобро. Имено, од тој месец наваму, бугарските власти дозволиле започнување на постапката за државјанство, врз основа на Членство во така наречените Бугарски културни клубови. Што всушност значи ова. Сите ние што немаме цврст доказ за потекло, се зачленуваме во еден од овие клубови (јас сум зачленет во клуб по име Бугарско - Македонско Пријателство), и клубот издава потврда за потекло, која, од септември 2015 па наваму, е валиден документ за потекло.

Е сега, кога ќе ги имате сите овие документи и потврдава за потекло целосно легализирани, се оди во софија во Државна Агенција за Булгарите во Чужбина, или скратено ДАБЧ. Таму со ова купче документи се поднесува барање за добивање на документ кој што се нарекува Потврда за Бугарски Произход. Овој документ е клучен за продолжување на постапката понатаму, па, откако ќе поднесета барање за издавање на овој документ, се чека 2 месеци за да ви биде издаден.

Во меѓувреме, треба да извадите нови документи од МК.

1. Повторно вадите ваш оригинален извод, но овој пат само за вас.
    2. Потврда за неосудуваност.
    3. Лекарско уверение со ставки ХИВ/СИДА, СИФИЛИС И ПСИХО ТЕСТ

Повторно, откако ќе ги извадите, овие документи му ги праќате на вашиот посредник за легализирање.

По одприлика 2 месеци, вашиот Произход ќе биде изготвен, по што следува второто одење за Софија, подигање на Документот Произход, ставање во купот на сите други предходно наведени документи и следува поднесување на документите за закажување на датум за интервју.

Поради тоа што овој пост веќе почна за завзема големо место, доколку има заинтересираност за дообјаснување на процедурата, ќе допишам во следен пост. Засега поздрав со сите форумџии. :)

На howdoyoudo, busavobebe, danichap и 5 други им се допаѓа ова.
  7. radoznalo

radoznalo Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2016
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    19
    Штом сте до потпис од ВицеПрезидента, вие сте за частење :)

8. thalia zapata

Се зачлени на:
    1 јуни 2015
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    11
    daa :D..za mene e lesno ne se plasam za mene.. nego da prasam za decko mi dali ste 100 posto sigurni deka se ceka 2 meseci za izlezi brojceto ..po ovaa poraka ..По преписката Ви предстои да бъде извършен финален експертен преглед преди да бъде разгледана от Съвета по гражданство. ?

9. Valas

Valas Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    30
    Dali nekoj dobil pasos ovaa 2016 godina? Oti proveruvam na sajtot kade se objavuvaat zbirnite izvestai~ protokoli ama se uste nisto, jas cekam od 2014 I uste pisuva dopolnitelna proverka kaj MP, odnesov dokumenti I se e ok, bugarska linija preku 1 bratuced, a protokoli nema nitu eden da se objavi ovaa godina!!!!

10. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Кога ве читам се повеќе ме пишманите за Бг пасош да поднесам документи,стварно има ли некој извадено оваа година???

11. Super-Mama

Super-Mama Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2014
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    13
    Dali nekoj go poznava Dejan od Kumanovo sto posreduva za Bg Pasosi?

Dali e vozmozno sega da se izvadi pasos nemam poteklo i kolku sto sum upateno mn e potesko sega...

Ako znaete nekoj siguren posrednik pisete kontakt.Site strani gi procitav kako drzavna tajna se cuvaat posrednicite sto vi zavrsile rab za pasos.

12. Z123

Z123 Нов член

Се зачлени на:
    6 април 2016
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Takva informacija imam proverete si na 12 i 15 maj posle 15 00h..pozdrav

На Glinka Masha му/ѝ се допаѓа ова.
  13. radoznalo

radoznalo Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2016
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    19
    Здраво Супер мама. Дејан лично не го познавам, но кога јас барав посредник за мене, беше меѓу најскапите од сите кои ги исконтактирав.

Во врска со вадењето пасош без потекло, да, сосема е возможно. Тоа дека сега е потешко, според мене е неточно. Најверојатно не следиш, но речиси на секој 1 месец се отвараат Бугарски здруженија низ различни градови низ МК, со што би рекол дека бугарите ја ослеснуваат процедурата до максимум, а не ја отежнуваат. Прочитај го мојот Пост погоре, и ќе видиш за што зборувам. Поздрав

На Super-Mama му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Valas

Valas Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    30
    Sto sakas da kazes, do sega nema objaveno nitu eden protokol so izdadeni pasosi vo 2016, od stra na na bg MP????

15. radoznalo

radoznalo Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2016
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    19
    Добив информација дека овие 10-тина дена, ДАБЧ ќе работат само на разгледување и одобрување на произходите, а не и на примање нови, поради големиот број на молби што се насобрал. Со ова би требало да се намали времето за добивање на произход на 2 месеци од денот на поднесување :)

На thalia zapata му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Z123

Z123 Нов член

Се зачлени на:
    6 април 2016
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Narednite izdavanja se togas,a ne deka nemaat izdadeno vo 2016

17. Сончоглед

Сончоглед Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2015
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    9
    Dali ima nekoj iskustvo so nostrifikacija na makedonska diploma vo Buggarija, po zemanje na drzavjanstvoto?

18. xtatic

xtatic Нов член

Се зачлени на:
    7 мај 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво,
    Дали можеш да ми кажеш каде се вади лекарско уверение кое е признато за оваа намена?
    Исто така околу потврдата за неосудуваност: Има два формулари: за потврда од казнена евиденција и потврда од кривична евиденција. Кој од двата се бара?

Фала однапред,
    Поздрав.

19. radoznalo

radoznalo Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2016
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    19
    Здраво.

Лекарско можеш да извадиш во сите приватни клиники. Доколку си од скопје, можеш во РеМедика, МедикаПлус, ЛуксМедикус, и мал милион други мали приватни ординации. Сите лекарски уверенија се исти, она што може да е различно е цената. Во Скопје, цената се движи околу 2000 денари, додека во другите градови може да се најде и по 800 или 1000. Она што е битно е да е јасно наведено дека е наменето за добивање на бугарско државјанство.

Во врска со потврдата за неосудуваност, таа веќе не постои, барем не со такво име. Постои Потрвда од Казнена, и потврда од Кривична евиденција. Она што тебе ти треба за оваа намена е Потврда од Кривична Евиденција, со назнака заради добивање на бугарско државјанство. Се плаќа 320 денари, се чека 3 дена, и мора да се поднесе во градот на раѓање, безразлика колку години сте живееле во друг град.

Доколку имаш нешто нејасно пиши, но не во приватна порака. Таму немаат корист и другите членови, туку само ти, а тоа не е поентата на ниеден форум :)

Поздрав и со среќа.

20. xtatic

xtatic Нов член

Се зачлени на:
    7 мај 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Фала ти. Можеш ли да ми кажеш дали лекарсково треба да биде за хив сифилис и психолпшки тест? Треба да им нагласам тоа или знаат што треба за бугарско државјанство?