Добро е да се наведe извор Веста инаку е од февруари 2015. Навистина, работата како да се движи во таа или некоја слична насока. Но при наведување на вакви анализи убаво е да се искоментира дали и каква врска има тоа со темата Бугарски пасоши?! Точно е дека бугарските пасоши се истовремено и пасоши на ЕУ, но македоснките граѓани вадат бугарски државјанства уште отприлика од 2000/2001 годна, а Бугарија се приклучи во ЕУ дури 2007 заедно со Романија.
ПРЕД НЕКОЕ ВРЕМЕ СЛУШНАВ ДЕКА ДОДЕКА ТИ ТЕЧЕ ПОСТАПКАТА ЗА БГ.ПАСОШ МОЖЕ ДА СЕ ИЗВАДИ НЕКОЈА СИ КАРТА ЗА РАБОТА ВО СТРАНСТВО СО КОЈА МОЖЕ БЕЗ ПРОБЛЕМ ДА СЕ РАБОТИ. КАРТАТА СЕ ВАДЕЛА ЗА 3-4МЕСЕЦИ А ВО МЕЃУВРЕМЕ ПОСТАПКАТА ЗА БГ.ПАСОШ СИ ТЕЧЕ. НЕКОЈ ДАЛИ Е ЗАПОЗНАЕН СО ОВА?
Здраво на сите. Мојот статус е: "Преписката се намира в процедура по задължително съгласуване." Што значи тоа и уште колку треба да се чека за нареден статус?
Pa od noemvri lani koga mi bese intervjuto ama pocnav da proveruvam juni mislam i do pred dva dena sea mi e ovaj noviot status i se prasuvam sto znaci i uste kolku ke cekam
@baby dool i jas pred nekoj den proveriv i gledam mi se smenil statusot vo finalen ekspertski pregled isto ko kaj tebe. I jas bev vo noemri lani na intervju. Bratuched mi koj beshe lani vo januari na intervju mu izleze drzavjanstvoto za otprilika godina i tri meseci. Da se nadevame deka tolku ke bide i kaj nas.
Дали некој има поминато интервју и месеци после интервјуто да не е во можност да провери електронски за неговиот статус? Некој на којшто му пишува липсват данни?
Decki, dali nekoj znae da mi kaze, za da bi zemala bugarski pasos preku idniot soprug, dali e polesno dokolku bi se vencale vo Bugarija? Da bideme realni, toj ne zivee vo Bugarija, nitu pak nie ke ziveeme, neznam kako bi dokazale deka 5 godini sme ziveele vo Bugarija? I dali slucajno nekoj imal iskustvo so prodolzuvanje na bugarski pasos? Vo misla da mu istekuva rokot?
Да не те разочарувам ама не е можно во твојот случај. Не можеш да добиеш автоматски државјанство само затоа што стапуваш во брак со бугарски државјанин, без разлика каде ќе го склучиш бракот. Најдобро разгледувај си друга опција. За второто прашања еве: За подмяна на паспорт се представят: - Паспорт (предоставя се за унищожаване при получаване на новия паспорт); - Удостоверение за раждане, копие от което се прилага към заявлението на лица до 18 г. - Документ за платена държавна такса; Служителят приема заявлението с приложените към него документи. Заснема лицето на заявителя, снема два пръстови отпечатъка (ляв и десен показалец) и неговия подпис. Пръстови отпечатъци се снемат на лица, навършили 12 години. Подпис се снема на лица, навършили 14 години. Служителят предоставя на заявителя регистрационен талон, в който са отбелязани мястото и дата на получаване на готовия документ. Паспортът се получава лично, а по изключение - от упълномощено лице след представяне на нотариално заверено изрично пълномощно, или от лицето, чиито данни са посочени от заявителя пред длъжностното лице в заявлението при подаването му.
Ti blagodaram na odgovorot! I na mislenjeto sekako! Za zemanje na drzavjanstvo poradi sklucen brak so Bugarski drzavjanin ili bilo koj drzavjanin vo svetot e vozmozno! Procedurata e malku teshka, treba da pominat godini, i edno cudo dokumenti, prevedeni i zavereni no sepak te uveruvam deka e i te kako e vozmozno Zatoa vo Amerika imaat pravo da proveruvaat i dali imate zaednicki zivot i mora da imate zaednicka smetka, bas od tie pricini! Mnogu brakovi skluceni samo poradi dokumenti! Istoto se slucuva i vo Germanija, Avstrija, Italija... Samo treba da si upaten vo procedurata [/QUOTE]
[/QUOTE] Нема на што Ја не реков дека е исклучена можноста туку дека автоматски не ти следува. Дека тоа ти беше дел од прашањето, дали е полесно ако се венчаш таму, а и ако не живееш таму дали е можно и ја ти дадов соодветен одговор. Дали ќе го прифатиш или не, не ми менува ништо. Инаку нема потреба од уверување, упатена сум во процедурите и доста од нив имам поминато и завршено