Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бугарски пасоши

Дискусија во 'Политика и настани' започната од aNy-to, 21 јули 2010.

1. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    И јас го мислев ова пред неколку години но во пракса кога тргнеш по тој пат и кога чукаш на тие врати се воспоставува дека и не е баш така.
    Верувај.

2. КикиМаус

КикиМаус Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    2.144
    Допаѓања:
    17.725
    Можно е, не викам не

3. ivory

ivory Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2013
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    534
    Не може да добие сопругот туку така пасош, треба да живеете во Бугарија 5 години, да имате постојано место на живеење, банкарски сметки, дури после се почнува процедурата за пасош. Доколку сопругот твој веќе го има поминато ова тогаш нема гајле, ако не тогаш треба да живеете во Бугарија. Се друго е незаконски и може да доведе до ставање на забрана за патување, па да не добиете никогаш пасоши.
    Ќе ти дадат ако им однесеш доказ дека дедо ти и татко ти се Бугари.

4. dance33

dance33 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2016
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    Јaс сум сo свидетелствo oд дедo и oфицер нa бг aрмијaтa. Некa не ве лaжaт декa е еднoстaвнo и сo пoсредниците. Сaмo пaри дa земат.зa грaждaнствo се чека минимум 2 гoдини. 20160624_012700-1.jpg 20160624_013013-1.jpg 20160624_013013-1.jpg

5. radoznalo

radoznalo Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2016
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    19

Здраво Сара, дали би можела да пишеш која година имаш отидено на интервју, и каков документ како доказ за потекло имаш дадено во прилог на апликацијата за бугарско државјанство? Фала ти

6. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Dali ke mi dadat poskoro bugarski pasos oti mojta sestra veke ima bugarski pasos kako ode taa procedura

7. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Ona znam oti mnogu vreme ceka a od 2010 god i go dadea pasosot i kolku ke ne kosta so mm vadenjeto na na bugarskite pasosi so ogled na toa sto mm ima bugarsko poteklo

8. baby dool

baby dool Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2015
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    32
    Nema da ti dadat poskoro....sea kako sto znam ima mnogu guzva tamu za intervju zakazuvaat za vtorata polivina na 2017 god

9. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Treba treba ubavo da se rasprasam se za bugarskite pasosi sto e kako e kolku ke ne cine so mm dvajcata zaedno da podneseme dokumenti za bugarski pasosi

10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.359
    Со овој статус колку отприлика се чека пред да се премине во наредна фаза?
    Bildschirmfoto 2016-09-12 um 15.09.27.png

11. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Овој статус стои месеци месеци, се до година и кусур најмногу две додека не ти го разгледа вицепресидентот барањето. Тогаш ќе се смени во " се чека потпис од вицепресидентот" и на крај указ за државјанство.
    "Обработва се" значи чекање се до разгледувањето на молбата од вицепресидентот и одобрувањето тоа е со месеци до 1 ипол година максимум

12. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.359
    Ги има поддадено само документите за извод, потекло...
    Нема дадено ниту лекарско, ниту неосудуваност.

После евентуалното одобрување на ова барање потоа се бараат овие додатни док. така?

13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Да.
    И мене така ми се чинеше дека е за происход но штом рече еднаш оти го има ми беше очигледно дека е за државјанство па затоа тоа одговорив.
    "Обработва се" треба да стои месец дена најмногу и да заврши работа за происход па да го носи во министерство.
    Нема се чека многу за происход немаш гајле ;).
    Најмногу ако се закочени да чека неколку месеци но при нормална работа на шалтер чекаат по месец.

14. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.359
    Чека 2-3 месеци...може лето, одмори да ги фанало :(. Да се отиде да се праша би помогнало или да чекаме едноставно?

15. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Ти кажав јас оти ќе чека. Се чека и најболното е што никој не знае колку ќе чека и да одиш таму да прашаш нема никој ништо да ти каже и јас бев па лепо фино ме беа вратиле.
    Точно. Имаат фатено одмори еден месец не работат знам и лани беше така исто. Проблемот и среќата е во тоа колку се ажурни дали убразуваат или не. Овој происход се влечи од 6/7 месеци максимум до минимум 1 месец.
    Повеќе не е бар од тоа што сум слушала. Затоа ти реков неколку месеци бидејки никој не знар колку точно се чека од искуствата знам дека толку.
    Само трпение и чекање ..ќе излезе и тоа и државјанството. Само што фактот дека ќе чека навистина ќе чека и не можеш никако другчие.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Blgarska

Blgarska Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2016
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво,

Ме интересира времетраење на постапката за следнава порака:
    Преписката се намира в процедура по задължително съгласуване.
    На овој статус чекам од мај месец. Инаку родена сум во Бугарија меѓутоа практично немам живеено таму (само првите неколку години), врз тој основ поденсов барање.
    Однапред благодарам.

17. Flower123123

Flower123123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2016
    Пораки:
    321
    Допаѓања:
    624
    Здраво на сите. Сакам да прашам дали може да добијам бугарски пасош ако сестра ми има веќе? Исти родители ни се.

18. radoznalo

radoznalo Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2016
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    19
    Не. Бугарското министерство за правосудие, кое што одлучува по секој поединечен предмет / барање за добвање на државјанство, како валиден документ, во однос на роднини, признава само по таканаречената златна/сребрена линија. Што значи тоа? Тоа значи дека ти како валиден доказ дека си бугарка можеш да однесеш едино документи од твојте родители, или од твојте баба и дедо, или пак од твојте пра-баба и прадедо. Значи, едино по вертикална роднинска врска може да ти прифатат документ. Исто така, неможе од син на татко (ако синот/ќерката имаат бугарски пасош, родителот неможе да аплицира по тој основ, еве син ми е бугарин и јас сум).

19. ciudad_juarez

ciudad_juarez Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2016
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    185
    Јас сакам да извадам бугарски пасош и да ме немаааа од овдее. Прадедо ми има војувано за Бугарите директ од татко ми дедо
    на тато му нуделе пријатели посредници во 2000 година да земе пасош, ама тој не аплицираше иии сега за мене е малце потешко којзнае дали ќе ми дадат

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  20. radoznalo

radoznalo Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2016
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    19
    Џабе има војувано, ако ти немаш писмен документ (воена книшка, лична карта, или некој друг стар документ од тоа време) за да го докажеш тоа.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.